Novartis Hellas: Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα

«Καθώς η χώρα ταλανίζεται από την πιο σοβαρή ύφεση των τελευταίων ετών, είναι η υποχρέωση μας ως ηγέτιδα εταιρία να είμαστε δίπλα στους πολίτες χωρίς πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρόληψης και σωστής διάγνωσης. Έχουμε αναλάβει αυτή την υποχρέωση με σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα και καινοτομία, με παραγωγικές υποδομές και τεχνολογία αιχμής, με τη διατήρηση θέσεων εργασίας και την επάνδρωσή τους με στελέχη υψηλής εξειδίκευσης, καθώς και με την υλοποίηση προγραμμάτων εταιρικής υπευθυνότητας»: η στρατηγική της φαρμακευτικής εταιρίας Νovartis Hellas,

της εταιρίας που βρίσκεται στην κορυφή της ελληνικής αγοράς φαρμάκου, είναι σαφής.

Έπειτα από τρία χρόνια στο τιμόνι της ελληνικής θυγατρικής της Novartis ο Ιταλός χημικός κ. Riccardo Canevari, γνωρίζει καλά το ελληνικό επιχειρείν στο φάρμακο όπως το διαμόρφωσε (και) η οικονομική ύφεση. Παρά την αστάθεια και τη ρευστότητα του επιχειρηματικού τοπίου, η Novartis διατήρησε το σημαντικό μερίδιο -μεγαλύτερο από 10%- και τη θέση της στην κορυφή της ελληνικής αγοράς φαρμάκου. Η απάντηση στην ερώτηση πώς επιτεύχθηκε αυτό συμπυκνώνεται σε δύο λέξεις: «με επενδύσεις».

«Στη Novartis εμπνεόμαστε από τους ασθενείς. Αυτή η έμπνευση μας δίνει το κίνητρο να είμαστε ανατρεπτικοί όσον αφορά στην έρευνα, την ανάπτυξη και την παρασκευή υψηλής ποιότητας φαρμάκων, με σύμμαχο την επιστημονική καινοτομία. Το όραμά μας είναι να είμαστε ένας αξιόπιστος ηγέτης στην εξέλιξη της ιατρικής πρακτικής και αποστολή μας είναι να βοηθούμε τους ασθενείς να ζουν περισσότερο και με καλύτερη ποιότητα ζωής» περιγράφεται η στόχευση και η πορεία της εταιρίας.

«Διατηρώντας τη βιωσιμότητά μας σε ένα σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον, ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να επενδύουμε και να συνεισφέρουμε στη χώρα, όπως κάνουμε με συνέπεια τα τελευταία 20 χρόνια» επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας.

Απτή απόδειξη αποτελεί το ευρύ διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο θεραπειών που περιλαμβάνουν καινοτόμα φάρμακα (Novartis), γενόσημα (Sandoz) και προϊόντα για τη φροντίδα των ματιών (Αlcon). Ιδίως σε ό,τι αφορά τα καινοτόμα φάρμακα η εταιρία διαθέτει περισσότερα από 50 προϊόντα, πολλά εκ των οποίων κατέχουν ηγετική θέση σε θεραπευτικούς τομείς (μεταξύ άλλων σε καρδιομεταβολικά νοσήματα, στην ανοσολογία και τη δερματολογία, τις παθήσεις του αναπνευστικού και του νευρολογικού, την οφθαλμολογία και την ογκολογία).

Έχοντας ως πεποίθηση πως η ταχεία γήρανση του πληθυσμού, η μεγαλύτερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη στις αναδυόμενες αγορές και η πρόοδος της επιστήμης (πρέπει να) δημιουργούν ευκαιρίες για τη βελτίωση της ζωής των ασθενών μέσω της καινοτομίας, η Novartis πρωτοπορεί και εφαρμόζει ολιστική προσέγγιση, δηλαδή «εξετάζοντας τα αποτελέσματα και τα οφέλη τόσο για τους ασθενείς όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία».

Το 2017 το χαρτοφυλάκιό της θα εμπλουτιστεί με καινοτόμες θεραπείες για χρόνιες ασθένειες, όπως η ψωρίαση, οι σπονδυλοαρθρίτιδες ( ψωριασική αρθρίτιδα και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα), η καρδιακή ανεπάρκεια και το μελάνωμα. Αυτές οι εξελίξεις θα φέρουν την ελπίδα για μια καλύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας ζωή σε χιλιάδες Έλληνες ασθενείς, και μικρότερο χρόνο νοσηλείας.

Η εταιρία επενδύει πάνω από 130,2 εκατ. ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη θεραπειών, για πληρωμές φόρων, μισθοδοσία, προμηθευτές και δωρεές. Διεξάγει 104 κλινικές μελέτες προϋπολογισμού άνω των 9,3 εκατ. ευρώ και συνεργάζεται με πέντε ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες (Elpen, WinMedica, Pharmaten, Demo, Famar) για την παραγωγή και προώθηση φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Επενδύσεις σε ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο

Η εταιρία βρίσκεται «αντιμέτωπη» από το 2011 όπως όλες οι φαρμακευτικές εταιρίες με το οικονομικό μέτρο του claw back (μηχανισμός αυτόματων επιστροφών των ποσών που υπερβαίνουν τον κλειστό προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης), ένα μέτρο οριζόντιο με τεράστια οικονομική πίεση. Ανάλογη πίεση ασκεί και το πολύπλοκο σύστημα των rebates.

«Οι πολιτικές αυτές αποτελούν πρόσκαιρα μέτρα και δεν συμβάλουν ούτε στη βιωσιμότητα του χώρου της υγείας ούτε στην παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών υγείας στους Έλληνες ασθενείς. Είναι επιτακτική ανάγκη το σύστημα υγείας της χώρας να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί εστιάζοντας στη σωστή και αποτελεσματική διαχείριση της πάθησης προς όφελος των ασθενών» παρατηρεί ο κ. Canevari.

Σε ό,τι αφορά το claw back, το μνημόνιο ορίζει πως από το 2017 θα μειωθεί κατά 30%, σε συνδυασμό με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στην υγεία. Ο φαρμακευτικός χώρος, ωστόσο, βρίσκεται σε φάση αναμονής και αόριστων υποσχέσεων. Η εκτίμηση των εκπροσώπων της εταιρίας είναι πως «παρότι ο χώρος της υγείας βρίσκεται σε μία τροχιά μεταρρυθμίσεων, δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση πως το claw back θα μειωθεί κατά 30% μέσα στο 2017 και επιπλέον 30% μέσα στο 2018, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ισορροπία στην αγορά. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας το claw back της εξωνοσοκομειακής δαπάνης για το 2016 παρουσιάζεται κατά 33% αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2015, το claw back για την ενδονοσοκομειακή δαπάνη θα είναι σχεδόν διπλάσιο του αναμενόμενου και η συνεισφορά της φαρμακοβιομηχανίας στην φαρμακευτική δαπάνη της χώρας το 2016 όπως όλα δείχνουν θα ξεπεράσει το 1 δισ ευρώ».

Ο πρόεδρος της Νοvartis θεωρεί πως για τη «θεραπεία» των παθογενειών του συστήματος απαιτείται να ενεργοποιηθούν εργαλεία, όπως η αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας που θα αποτιμούν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών, θα αξιολογούν το κόστος διαχείρισης της πάθησης και όχι το κόστος του φαρμάκου. Επίσης, μία συστηματική συλλογή δεδομένων για το φορτίο της νόσου, την ποιότητα της παροχής υπηρεσιών, δείκτες αποτελεσματικής διαχείρισης, εγχείρημα απολύτως εφικτό σε μία χώρα όπου το 98% των ασφαλιζόμενων καλύπτεται από ένα φορέα, ο οποίος έχει αναπτύξει ηλεκτρονικά συστήματα συλλογής δεδομένων. Τέλος, η εφαρμογή πολιτικών που θα εξασφαλίζουν πόρους από θεραπείες εκτός πατέντας για να χρηματοδοτούν την ταχεία πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες χωρίς να απειλείται η βιωσιμότητα του συστήματος, πρακτική που ακολουθείται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Αναγκαία η στήριξη ασθενών αλλά και επιστημόνων

Τα χρόνια της ύφεσης ο χώρος της υγείας έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από το λεγόμενο brain drain με πολλούς νέους γιατρούς και νοσηλευτές να εγκαταλείπουν τη χώρα για το εξωτερικό. Το φαινόμενο αυτό συμπεριλαμβάνεται στη γενικότερη πίεση που υφίσταται ο ιατροφαρμακευτικός κλάδος κατά τα τελευταία πέντε χρόνια με στόχο τη μείωση των δαπανών, που όμως έχει το αντίθετο αποτέλεσμα: «την καθυστέρηση της όποιας πιθανότητας ανάπτυξης. Το χειρότερο όλων όμως, είναι ότι όλα τα μέτρα αυτά οδήγησαν σε αποκαρδιωτικές συνθήκες παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους Έλληνες ασθενείς. Προκειμένου να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες, τόσο για τους έλληνες ασθενείς, όσο και για τους επαγγελματίες υγείας, θα πρέπει να σχεδιαστούν πολιτικές που θα καταστήσουν τον ιατροφαρμακευτικό κλάδο αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής για την βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» επισημαίνεται από τη Novartis Hellas.

Eταιρική Kοινωνική Eυθύνη

Υψηλές επιδόσεις καταγράφει η εταιρία και στο πεδίο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Για τη Novartis Hellas, «η εταιρική κοινωνική ευθύνη σχετίζεται πρωτίστως με την κάλυψη και διαχείριση των αναγκών και προσδοκιών των ασθενών και των φροντιστών τους, των ενώσεων ασθενών, των επαγγελματιών υγείας, της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, των εργαζομένων, των συνεργατών και προμηθευτών της εταιρείας, στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης επιτυχίας και βιώσιμης ανάπτυξης». Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζει 35 συλλόγους ασθενών και υλοποιεί προγράμματα υποστήριξης ασθενών σε ειδικές θεραπευτικές κατηγορίες, όπου παρατηρούνται ιδιαίτερες δυσκολίες, όπως είναι ογκολογικοί ασθενείς (μεγαλακρία, θαλασσαιμία, καρκίνος του μαστού), νευρολογικοί ασθενείς (σκλήρυνση κατά πλάκας) και ασθενείς με σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα (εκφύλιση ωχράς κηλίδας).

Έχει καθιερώσει την «Ημέρα Εθελοντικής Κοινωνικής Προσφοράς», υποστηρίζει πρωτοβουλίες όπως δωρεές φαρμάκων, προγράμματα πρώιμης πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, δωρεές προς Δημόσια Νοσοκομεία και Πανεπιστημιακές Κλινικές για τη στήριξη ερευνητικών έργων.

Η εταιρεία εκπόνησε το προηγούμενο έτος 104 κλινικές μελέτες αξίας άνω των 6 εκατ. ευρώ, στις οποίες συμμετέχουν πάνω από 5.000 ασθενείς. Υλοποιεί δύο κοινωνικά προγράμματα πρόληψης και δωρεάν εξετάσεων και εκστρατείες ευαισθητοποίησης για σημαντικά χρόνια νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), οι δερματικές παθήσεις (ψωρίαση, κνίδωση), ο καρκίνος του μαστού, οι σπάνιες παθήσεις και η κυστική ίνωση.

Η Νοvartis Hellas με αριθμούς

20 χρόνια λειτουργίας στην ΕλλάδαΠερισσότερα από 50 φάρμακα σε βασικές θεραπευτικές κατηγορίες όπως καρδιομεταβολικά νοσήματα, ανοσολογία, δερματολογία, πνευμονολογία, νευρολογία, οφθαλμολογία, ογκολογία5 καινοτόμες θεραπείες θα είναι διαθέσιμες το 2017 για χρόνιες ασθένειες, όπως ψωρίαση, ψωριασική αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, καρδιακή ανεπάρκεια, μελάνωμα500 άνθρωποι αποτελούν το έμψυχο δυναμικό της35 σύλλογοι ασθενών υποστηρίζονται από την εταιρία104 κλινικές μελέτες εκπονήθηκαν το 2015 αξίας άνω των 6 εκατ. ευρώ9,3 εκατ. ευρώ έχει επενδύσει την τριετία 2013-2015 σε κοινωνικά προγράμματα, δωρεές και χορηγίες
Keywords
novartis, hellas, ελλαδα, hellas, novartis, εταιρική κοινωνική ευθύνη, σκλήρυνση κατά πλάκας, γενοσημα, demo, βιωσιμότητα, μνημονιο, υφίσταται, προσφορες, εταιρεία, χαπ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , μετρο, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, μνημονιο 3, αξιολογηση, αποτελεσματα, χωρες, δωρεαν, εργαλεια, ηγετης, πιεση, πλαισιο, υγεια, υφεση, ψωριαση, αγορα, αρθριτιδα, ασθενειες, βιωσιμη αναπτυξη, βιωσιμότητα, βρισκεται, δυναμικο, εγχειρημα, ευρω, υπαρχει, εκτιμηση, ελπιδα, εμπνευση, εμψυχο, εξελιξη, επενδυσεις, ερευνα, εταιρεία, εταιρια, εταιρική κοινωνική ευθύνη, ετων, ετος, ευθυνη, τεχνολογια, ζωη, ζωης, υπηρεσιες, υφίσταται, ινωση, ισορροπια, καρκινος, κυστικη ινωση, μελανωμα, μειωση, μισθοδοσια, νοσοκομεια, οραμα, οφελος, πεδιο, περιβαλλον, ποιοτητα, προβληματα, προγραμματα, σαφης, σκλήρυνση κατά πλάκας, συλλογοι, τρια, υλοποιηση, φαρμακα, αγορες, demo, εφαρμογη, γηρανση, χωρα, ηλεκτρονικα, κλειστο, λεξεις, υγειας
Τυχαία Θέματα