Folli – Follie: Έλεγχο από τους Βig 4 προτείνει η αγορά

Του Δημήτρη Παφίλα

Την ώρα κατά την οποία παράγοντες της αγοράς υποδεικνύουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να αποφασίσει έλεγχο στην Folli – Follie και με τις τέσσερις διεθνείς ελεγκτικές εταιρείες, στην εταιρεία συνεχίζεται η αναστάτωση καθώς ένα ανεξάρτητο μέλος του Δ.Σ παραιτήθηκε (πρώην ελεγκτής σε εταιρεία) αφού προφανώς δεν συμφωνεί με την τακτική της καθυστέρησης και της αδιαφάνειας που έχει επιλεγεί τόσο από την εταιρεία,

όσο και από τις χρηματιστηριακές αρχές (Επ. Κεφαλαιαγοράς, Χρηματιστήριο).

Σύμφωνα με επιχειρηματικούς παράγοντες τόσο από εισηγμένες, όσο και από το χώρο της αγοράς, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εκτός από τις κυρώσεις θα έπρεπε η ίδια να αποφασίσει την διεξαγωγή ευρύτατου ελέγχου και με τις 4 μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες («big four») προκειμένου το αποτέλεσμα της έρευνας να μην μπορεί να προσβληθεί από καμία πλευρά. Όπως δηλώνουν στο Newmoney.gr «για ποιους λόγους οι εισηγμένες θα πρέπει να είναι συνεχώς σε θέση απολογίας προς το εξωτερικό για μια υπόθεση η οποία είναι δυνατό να προχωρούσε σε μερικές ημέρες γαι το ταμείο και σε μερικούς μήνες για τα υπόλοιπα στοιχεία;».

Με άλλα λόγια οι τέσσερις εταιρείες θα αναλάμβαναν τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να απεικονιστούν σωστά τα οικονομικά στοιχεία (ταμείο, αποθέματα, πωλήσεις κτλ). Μάλιστα, εάν η έρευνα ξεκινούσε και από τις περασμένες χρήσεις θα δινόταν η ευκαιρία για πλήρη αποκάλυψη όσον αφορά το δίκτυο της εταιρείας στην Ασία, τα καταστήματα και για το αν προχωρούσε σε χονδρικές ή λιανικές πωλήσεις.

Σήμερα έχει αναληφθεί ένας ειδικός έλεγχος από την Ernst & Young μόνο για ορισμένα στοιχεία ενώ εκκρεμεί ένα πόρισμα από την Επ. Κεφαλαιαγοράς για διοικητικές παραβάσεις. Τα αποτελέσματα του ελέγχου αναμένονται τέλη Αυγούστου ή καλύτερα στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ είναι άγνωστες οι αντιδράσεις ομολογιούχων – όταν θα πληρωθεί το κουπόνι – αλλά και ορισμένων βασικών μετόχων (Fosun – Fidelity).

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όμως, συνεχίζει να τηρεί «ασυρμάτου» και ο πρόεδρος της συνεχίζει να προχωρεί σε ανούσιες και αναντίστοιχες με την πραγματικότητα. Ο κ. Χ. Γκότσης σε δηλώσεις του σε συνέδριο στις ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι η Επ.Κεφαλαιαγοράς παρέχει ασφάλεια, όταν όλη η αγορά γνωρίζει ότι η εποπτεία πραγματοποιείται από 5-6 άτομα.

Παραίτηση Ποταμίτη

Εν τω μεταξύ εις εκ των δυο μελών που τοποθετήθηκαν πρόσφατα παραιτήθηκε αναδεικνύοντας ότι η αναταραχή στην εταιρεία συνεχίζεται. Συγκεκριμένα, « η Η Folli-Follie Ανώνυμη Εμπορική Βιοτεχνική και Τεχνική Εταιρεία, δια της παρούσης ανακοινώνει, σύμφωνα με το άρθρο 6 §1 του Ν. 3340/2005, το άρθρο 2 §2 (ε) της απόφασης 3/347/12.7.2005 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τον Κανονισμό του Χ.Α., καθώς και το Ν. 3016/2002 περί Εταιρικής Διακυβέρνησης, την παραίτηση του κ. Δημητρίου Ποταμίτη από ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας και Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου.

Διευκρινίζεται ότι σε επιβεβαίωση σχετικών δημοσιευμάτων, ο κ. Ποταμίτης, ο οποίος εξελέγη στις 8/6/2018 ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος της Εταιρείας μας, εκδήλωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την θέση του. Σε έκτακτη συνεδρίασή του, αύριο Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας πρόκειται α) να κάνει αποδεκτή την παραίτηση του κ. Ποταμίτη και β) να αποφασίσει για την εκλογή νέου ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους προς αντικατάσταση του ως άνω παραιτηθέντος, κατά τα προβλεπόμενα στο νόμο. Συνεπώς, μετά την ολοκλήρωση της αυριανής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας και εντός της αυριανής ημέρας, θα ακολουθήσει αμέσως νέα συμπληρωματική ανακοίνωση της Εταιρείας για την εκλογή του νέου μέλους και την νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Ελέγχου.»

Keywords
Τυχαία Θέματα