Facebook: Αντιμέτωπη με βρετανικό πρόστιμο $660.000 μετά το σκάνδαλο με τη διαρροή στοιχείων

Η Βρετανία ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμο 660.000 δολαρίων στη Facebook μετά την ετυμηγορία της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής για τα προσωπικά δεδομένα ότι με τον διαμοιρασμό στοιχείων χρηστών της, παραβίασε τον νόμο.

Το Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ICO) επιβάλει στο κοινωνικό δίκτυο το μέγιστο δυνατό πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί, για δύο παραβιάσεις του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων της Βρετανίας.

Σύμφωνα με το ICO,

η Facebook δεν κατάφερε να προασπίσει τα δεδομένα των ατόμων και δεν είχε διαφανείς διαδικασίες σε ό,τι αφορά τον τρόπο που τα στοιχεία των χρηστών της παραβιάστηκαν από τρίτους.

Όπως ανακοίνωσε η Επίτροπος Elizabeth Denham, «η εμπιστοσύνη για την ακεραιότητα των δημοκρατικών μας διαδικασιών κινδυνεύει να καταρρεύσει εξαιτίας του γεγονότος ότι ο μέσος ψηφοφόρος ξέρει ελάχιστα για το τι συμβαίνει στο παρασκήνιο. Οι νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούν στοιχεία για να στοχοποιήσουν ανθρώπους, δίνουν τη δυνατότητα σε ομάδες που διοργανώνουν προεκλογικές καμπάνιες να συνδέονται με μεμονωμένους ψηφοφόρους. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος της διαφάνειας, των δίκαιων όρων και της συμμόρφωσης με τον νόμο».

Όπως ανακοίνωσε το ICO θα στείλει προειδοποιητικές επιστολές και ειδοποιήσεις ακρόασης σε 11 πολιτικά κόμματα ενώ θα επιχειρηθεί η άσκηση δίωξης κατά της SCL, της μητρικής εταιρείας της Cambridge Analytica που ενεπλάκη στο σκάνδαλο με τη διαρροή στοιχείων.

Όπως σημειώνει το CNBC, αν και το πρόστιμο της ICO είναι αμελητέo εν συγκρίσει με τα μεγέθη της Facebook (μόνο το α' τρίμηνο του 2018 είχε έσοδα 11,97 δισ. δολ.), ωστόσο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρελούδιο για μια σειρά άλλων προστίμων από άλλες ρυθμιστικές αρχές.

Για παράδειγμα, ο νέος νόμος GDPR της ΕΕ για την προστασία προσωπικών δεδομένων απειλεί να επιβάλει στις εταιρείες πρόστιμα που θα φθάνουν έως και το 4% του παγκόσμιου ετήσιου τζίρου τους ή 20 εκατ. ευρώ – ανάλογα αό το ποιο ποσό είναι μεγαλύτερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα