FT: Έτοιμος για μονομερή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο Ρέντσι


Έτοιμη, εάν χρειαστεί, να προχωρήσει σε μονομερή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας, είναι η Ιταλία, σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ματέο Ρέντσι, είναι αποφασισμένος να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα πέσουν αρκετά δισ. ευρώ δημοσίου χρήματος για την ανακεφαλαιοποίηση

του ιταλικού τραπεζικού συστήματος που το τελευταίο διάστημα περνά σοβαρότατη κρίση. Κι αυτό, παρά τις προειδοποιήσεις από πλευράς Βρυξελλών και Βερολίνου για την ανάγκη σεβασμού στο υπάρχων κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει αναχρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος από τους πιστωτές και όχι τους φορολογούμενους.

Το σχέδιο Ρέντσι έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη καθώς οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές φοβούνται πως μία τέτοια κίνηση θα προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στους κανονισμούς που διέπουν τις τράπεζες. Σε μια προσπάθεια να βρεθούν βιώσιμες λύσεις, η Margrethe Vestager, επικεφαλής του τομέα ανταγωνισμού της ΕΕ, παρουσίασε μια δέσμη επιλογών ώστε να αντιμετωπίσει η Ρώμη τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών χωρίς να σπάσει τις αρχές της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης περί bail-in.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Ιταλία για τη στήριξη και τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος υπάρχει η πρόταση της μετατροπής των χρεών σε ομολογίες, σχέδιο το οποίο η ιταλική κυβέρνηση απορρίπτει. Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος έχει γνώση των διαπραγματεύσεων τόνισε στους FT ότι «η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να προσποιείται πως δεν υπάρχουν λύσεις στο ζήτημα των τραπεζών και θα πρέπει να σταματήσει παράλληλα να προωθεί τη μονομερή χρηματοδότηση».

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη εβδομάδα η Γερμανίδα Καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, απέρριψε το αίτημα της Ιταλίας για αναστολή των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων και bail-in ώστε να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Την ίδια ώρα, ο Benoit Coeure, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, είχε πει ότι η όποια αναστολή των κανόνων για το bail-in θα σημάνει το τέλος της τραπεζικής ένωσης «όπως την ξέρουμε». Από την πλευρά του, ο Ματέο Ρέντσι απάντησε στους ισχυρισμούς ότι δεν σέβεται τους κανόνες, λέγοντας ότι δεν θα καθίσει να του κάνουν τον δάσκαλο.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Βρυξέλλες υπέγραψαν προληπτικά μέτρα ύψους 150 δισ. ευρώ, επιτρέποντας στην Ιταλία να βοηθήσει τις τράπεζές της σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν. Η μεγαλύτερη ανησυχία όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές είναι οι κεφαλαιακές πιέσεις. Τα αποτελέσματα των stress tests αναμένονται στις 31 Ιουλίου και οι τραπεζίτες αναμένουν ότι οι ασθενέστερες τράπεζες της Ιταλίας – τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, Monte dei Paschi — μπορεί να βρεθούν κεφαλαιακά ανεπαρκείς.

Keywords
Τυχαία Θέματα