Ολυμπιακοί ρυθμοί και μισό δισ. ευρώ για να τελειώσουν οι αυτοκινητόδρομοι

Της Μαριάννας Τζάννε

Με τμηματικές παραδόσεις έργων που θα ξεκινήσουν από τον Ιούλιο και θα κορυφωθούν τους επόμενους μήνες, προχωρούν οι εργασίες στους πέντε οδικούς άξονες που επιταχύνουν ρυθμούς για να προλάβουν τις ασφυκτικές προθεσμίες που επιβάλλουν οι κοινοτικοί κανονισμοί.

Η χώρα για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμη θα είναι ένα απέραντο εργοτάξιο, με φιλόδοξο στόχο τα έργα να ολοκληρωθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους τον Μάρτιο του 2017. Για το λόγο αυτό οι μηχανές δουλεύουν ήδη στο φουλ, με διπλές και τριπλές βάρδιες και οι κοινοπραξίες έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν τα έργα σε

ρυθμούς ολυμπιακών αγώνων.

Η εντατικοποίηση των ρυθμών μεταφράζεται σε αύξηση του προσωπικού και εκτίναξη κατά περίπου μισό δις. του κόστους των προϋπολογισμού των έργων, καθώς οι καθυστερήσεις στην παράδοση γης και την αρχαιολογία που "μάτωσαν" τα έργα, πληρώνονται πολύ ακριβά από το δημόσιο. Με εξαίρεση το Αντίρριο -Γιάννενα ( Ιόνια Οδό ) και τον Άξονα Κεντρικής Ελλάδας (Κεντρική Οδό) που υπέγραψαν πριν λίγες μέρες, την τελική συμφωνία με το δημόσιο για το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα των έργων, εντός των ημερών θα ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Ολυμπία Οδό για την Κορίνθου -Πατρών και αντίστοιχα η συμφωνία με την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου για το Μαλιακός -Κλειδί.

Για τα δύο πρώτα έργα η συμφωνία με το Δημόσιο προβλέπει αποζημίωση και πριμ επιτάχυνσης 241 εκ. ευρώ ενώ άνω των 200 εκ. ευρώ (από τα οποία 45 εκ. προβλέπεται να είναι το πριμ) θα είναι η αντίστοιχη συμφωνία με την Ολυμπία Οδό. Τα πριμ αποτελούν βασική συνιστώσα για το φινάλε των έργων καθώς πρόκειται για μπόνους που θα εισπράξουν οι εργολάβοι για να εντείνουν τους ρυθμούς και να παραδώσουν σε λειτουργική κυκλοφορία τους οδικούς άξονες έως τον Μάρτιο του 2017.

Το ακριβές όμως χρονοδιάγραμμα εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί από την διευθέτηση των εκκρεμοτήτων με τις απαλλοτριώσεις που ακόμη συναντούν σημαντικές δυσκολίες σε Ιόνια και Κεντρική Οδό. Από την τακτοποίησή τους θα εξαρτηθεί η πρόοδος των έργων με τα στελέχη της εταιρείας να θεωρούν πολύ πιθανή ακόμη και «προσωρινή» παράδοση τμημάτων. Για μετά, το Μάρτιο του 2017 τοποθετούνται οι εργασίες για το παράπλευρο οδικό δίκτυο, τις τοπικές συνδέσεις, τους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών κ.α που έχουν πάρει παράταση έως τον Αύγουστο του 2017. Ας δούμε όμως αναλυτικά ποια είναι η πρόοδος των έργων και ποια κομμάτια θα είναι έτοιμα να παραδοθούν το επόμενο διάστημα.

Ολυμπία Οδός

Μέσα στον Ιούλιο θα παραδοθούν οι δύο σήραγγες στο Δερβένι Κορινθίας, με τις οποίες θα επιτευχθούν καλύτεροι όροι στην κυκλοφορία και στις δύο κατευθύνσεις. Ταυτόχρονα με την παράδοσή τους, αποδεσμεύεται πολύτιμος χώρος, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες που απαιτούνται από την ΕΡΓΟΣΕ, στα σημεία που ο αυτοκινητόδρομος διασταυρώνεται με το σιδηρόδρομο.

Τα προβλήματα όμως δεν τελειώνουν εδώ. Η εμπλοκή επεκτείνεται σε άλλα δύο σημεία που θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα σύρουν το έργο μέχρι τον Αύγουστο του 2017. Το ένα είναι στην θέση Καμάρες στο Αίγιο όπου αναμένεται στις 7 Ιουλίου η απόφαση του δικαστηρίου για την διόρθωση των ονομάτων των ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν απαλλοτριωθεί και το δεύτερο στον κόμβο του Ρίο που εκτιμάται ότι θα μεταθέσει την παράδοση των κλάδων. Έτοιμο είναι αντίστοιχα, το κομμάτι από την Αρχαία Κόρινθο έως τα διόδια του Κιάτο μήκους 19 χιλιομέτρων ενώ προς τα τέλη του έτους αναμένεται να παραδοθεί το Κιάτο-Ξυλόκαστρο μήκους 16 χιλιομέτρων. Όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Υποδομών κ. Χρίστος Σπίρτζης εντός των ημερών προβλέπεται να δοθεί σε κυκλοφορία ο κόμβος της Μεγαλόπολης ενώ για τον Σεπτέμβριο μετατίθεται η παράδοση της Περιμετρικής της Καλαμάτας που είναι το τελευταίο κομμάτι του αυτοκινητόδρομου Μορέα (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και Λεύκτρο Σπάρτη).

Ιόνια Οδός -Κεντρική Οδός

Η πρόοδος κατασκευής της Ιόνιας Οδού έχει ξεπεράσει σήμερα το 77% ενώ στα έξι συνολικά εργοτάξια κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, απασχολούνται περισσότερα από 2.200 άτομα. Μετά από εντατική προσπάθεια, σε φάση πλήρους ωρίμανσης είναι το κομμάτι Κουβαράς-Αμφιλοχία μήκους 30 χλμ., το οποίο εκτιμάται ότι κατασκευαστικά θα είναι έτοιμο ως τον Σεπτέμβριο. Για τέλος του χρόνου μεταφέρεται το τμήμα από την έξοδο της Σήραγγας της Κλόκοβας έως την αρχή της παράκαμψης Αγρινίου συνολικού μήκους 38 χλμ. καθώς και το κομμάτι από την Φιλιππιάδα που είναι στο τέλος της παράκαμψης της Άρτας έως το στρατόπεδο Παπαγεωργίου στα Γιάννενα μήκους 30 χιλιομέτρων. Με την παράδοσή τους θα έχουμε ένα συνεχές δίκτυο αυτοκινητοδρόμου περίπου 100 χιλιομέτρων. Για μετά τον Μάρτιο του 2017 μεταφέρεται η ολοκλήρωση της σήραγγας της Κλόκοβας, η οποία πέτυχε την ολοκλήρωση της διάνοιξης μέσα σε 13 μήνες αλλά και τα έργα στην θέση Αυγό που βρίσκεται στην επαφή του αυτοκινητοδρόμου με την Εγνατία.

Παρά την τιτάνια προσπάθεια να υπερπηδηθούν τα εμπόδια στην παράδοση γης που αντιμετωπίστηκαν στην Ιόνια Οδό με την μίσθωση 1.746 στρεμμάτων σε 363 ιδιοκτησίες, υπάρχουν τέσσερα επιπλέον σημεία, που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν την κοινοπραξία του έργου με τον κίνδυνο να τινάξουν το χρονοδιάγραμμα. Πρόκειται για το Μενίδι λίγα χιλιόμετρα πριν την Άρτα που έχουν μισθωθεί 7 χιλιόμετρα γης και απομένουν άλλα 3. Το Κρίκελο λίγο πριν την περιοχή του Μενιδίου, την Ρίζα πριν την είσοδο της Κλόκοβας και την θέση Αυγό. Μέχρι σήμερα το συνολικό κόστος μίσθωσης των ακινήτων και αποζημίωσης της αγροτικής παραγωγής φτάνει το 1,5 εκ. Ευρώ. Υπολείπεται το 14,5% των απαλλοτριώσεων που ισοδυναμεί με 2.000 στρέμματα.

Ε65

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν αντίστοιχα οι εργασίες και στην συγγενή εργολαβία του Ε65, από την οποία έχει ολοκληρωθεί περίπου το 80%. Το έργο συναντά προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις στα πρώτα 6 χιλιόμετρα του αυτοκινητοδρόμου, τα οποία καταβάλλονται προσπάθειες να υπερπηδηθούν με μισθώσεις ακινήτων. Μέσα στο Φθινόπωρο τοποθετείται αντίστοιχα η έναρξη του πρώτου τμήματος (Λαμία-Ξυνιάδα) μήκους 30 χλμ. που είχε εξαιρεθεί από την αρχική εργολαβία. Ο σχετικός φάκελος βρίσκεται προς έγκριση στην ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα