Deutsche Bank: Γιατί μπορεί να καθυστερήσει ο διορισμός νέας Κομισιόν

Τεταμένες θα είναι οι συζητήσεις στη σημερινή άτυπη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, στην οποία καλούνται να αποφασίσουν πώς θα κατανεμηθούν οι κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, σχολιάζει η Deutsche Bank.

Η απαίτηση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν να υπάρξει απόκλιση από τη διαδικασία «Spitzenkandidaten» καθώς και να εξεταστούν υποψηφιότητες που δεν έχουν υποβληθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδυναμώνεται από την ήττα του εκλογικού συνασπισμού του στη Γαλλία

και τη νίκη των εθνικιστών και εξαιρετικά ευρωσκεπτικιστών της Μαρίν Λε Πεν.

Κατά την Deutsche Bank, μια μακρά αντιπαράθεση μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και μια τεταμένη συζήτηση για τις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των ηγετών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστέρηση του διορισμού της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής πέραν του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τη Deutsche Bank, αυτό δεν θα ήταν σημαντικό ζήτημα καθώς η τρέχουσα Κομισιόν θα μπορούσε να συνεχίσει ως μια μεταβατική Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όμως αυτό θα επηρέαζε αρνητικά την δυνητική ικανότητα της ΕΕ για εποικοδομητική λήψη αποφάσεων πολιτικής και για λήψη κοινών αποφάσεων, επηρεάζοντας έτσι την εμπιστοσύνη της αγοράς καθώς και την εμπιστοσύνη στο ενιαίο νόμισμα.

Όπως επισημαίνει η γερμανική τράπεζα, όταν διαλυθεί η «ομίχλη του πολέμου» και σχηματιστούν οι ομάδες του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα είναι πιο εύκολο να εκτιμηθεί η επίπτωση που θα έχουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ευρωπαϊκή Πολιτική. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα υιοθετήσουν την ατζέντα στρατηγικής της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συνεδρίαση τους στις 20-21 Ιουνίου και μέχρι τότε ίσως να έχουμε μια καλύτερη εικόνα ως προς το αν και μέχρι ποιου βαθμού οι ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα καταφέρουν να επηρεάσουν την ατζέντα της επόμενης Κομισιόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα