Πρώτη φορά Τουρκοκύπριος στην Ευρωβουλή

13:17 27/5/2019 - Πηγή: Fortune

Ιστορικό χαρακτήρα προσλαμβάνουν για την Κύπρο τα αποτελέσματα των χθεσινών ευρωεκλογών καθώς για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1960, σε εκλογική διαδικασία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κάλπη ανέδειξε Τουρκοκύπριο. Πρόκειται τον ένθερμο υποστηρικτή της ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρο και συγγραφέα Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, ο οποίος πέτυχε την είσοδό του στην ευρωβουλή με τον συνδυασμό

του κόμματος της Αριστεράς ΑΚΕΛ. Σημειώνεται ότι ο Νιαζί Κιζίγιουρέκ έλαβε πέραν των 25.000 ψήφων, αριθμός πολλαπλάσιος των 5,5 χιλιάδων ψήφων των Τουρκοκυπρίων, που πέρασαν χθες τα οδοφράγματα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ποιος είναι, όμως, ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ και ποια η ιστορία του;

Ο Τουρκοκύπριος Νιαζί Κιζιλγιουρέκ γεννήθηκε το 1959 στο μεικτό χωριό Ποταμιά. Η οικογένειά του προσφυγοποιήθηκε στη διάρκεια των δικοινοτικών συγκρούσεων του 1963-64 και μετακινήθηκε στο τουρκοκυπριακό γκέτο της Λουρουτζίνας, στην ηλικία των 5 ετών.

Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, όπου έλαβε πτυχίο στην Κοινωνιολογία, Πολιτική και Οικονομικά το 1983. Το διδακτορικό του αφορούσε το Κυπριακό Πρόβλημα Το 1995 εργοδοτήθηκε στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου ως λέκτορας με διάφορους εθνικιστές της εποχής, αλλά και ΜΜΕ να αντιδρούν, ενώ δεν δίστασαν να κάνουν και εκστρατεία ούτως ώστε να τον διώξουν από το Πανεπιστήμιο.

Ο ίδιος αντιστάθηκε στον πόλεμο που δεχόταν τότε, και με τη βοήθεια συναδέλφων του παρέμεινε στη θέση του. Το κλίμα έγινε λιγότερο εχθρικό με την έλευση των χρόνων, ενώ το 2013 έγινε Πρόεδρος της Σχολής των Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου.

Η ακαδημαϊκή του ενασχόληση εστιάζεται στην Νεότερη Ιστορία της Τουρκίας, το Κυπριακό Πρόβλημα και τον Εθνικισμό. Μαζί με τον Πανίκο Χρυσοστόμου, παρήγαγε το ντοκιμαντέρ «ο Τοίχος μας», με το οποίο κέρδισε το βραβείο ειρήνης «Αμπντί.

Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι η νεότερη Ιστορία της Τουρκίας, το κυπριακό πρόβλημα και ο εθνικισμός. Έχει γράψει περίπου 20 βιβλία ενώ αρθρογραφεί στην τουρκοκυπριακή αριστερή εφημερίδα Yeni Düzen και στην δεξιά ελληνοκυπριακή Σημερινή.

Ανάμεσα στα έργα του περιλαμβάνονται: «Κύπρος, το αδιέξοδο των Εθνικισμών» (ελληνικά), «Η Κύπρος στη μέγγενη του Εθνικισμού» (τουρκικά) και «Η ιστορία ενός αγέννητου κράτους: Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία» (τουρκικά).

Μιλά 5 γλώσσες, Ελληνικά, Τουρκικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Αγγλικά.

Μπλόκο στο ακροδεξιό ΕΛΑΜ

Μεγάλο διακύβευμα της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας στην Κύπρο ήταν το κατά πόσον το αδερφό κόμμα της ελληνικής Χρυσής Αυγής, ΕΛΑΜ, θα κατάφερνε να δικαιώσει τις δημοσκοπήσεις και να εκλέξει ευρωβουλευτή. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, αφού όπως φαίνεται οι ψηφοφόροι κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, επέλεξαν να πριμοδοτήσουν με την ψήφο τους τους σοσιαλιστές της ΕΔΕΚ, αφήνοντας εκτός ευρωβουλής το ΕΛΑΜ και επανεκλέγοντας τον υποψήφιο της ΕΔΕΚ Δημήτρη Παπαδάκη.

Συγκεκριμένα στη μάχη για την έκτη Κυπριακή έδρα η ΕΔΕΚ ήταν η μεγάλη κερδισμένη με ποσοστό 10,58% έναντι του 8,25% του ΕΛΑΜ. Τα ποσοστά του εθνικιστικού κόμματος πάντως παρουσίασαν μεγάλη αύξηση δεδομένου ότι στις ευρωεκλογές του 2014 είχαν λάβει ποσοστό ελάχιστα υψηλότερο από το 2.5 %

Νικητής αλλά χαμένος ο ΔΗΣΥ

Πρώτο κόμμα των χθεσινών ευρωεκλογών αναδείχθηκε το κυβερνών ΔΗΣΥ, το οποίο με ποσοστό 29,02% εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές. Στον ΔΗΣΥ πάντως είδαν τα ποσοστά τους να καταγράφουν αξιοσημείωτη μείωση, που αγγίζει σχεδόν τις εννέα ποσοστιαίες μονάδες. Δύο ευρωβουλευτές εξέλεξε επίσης το ΑΚΕΛ, το οποίο έδωσε μάχη για την πρωτιά μέχρι την τελευταία στιγμή και έλαβε ποσοστό 27,49%. Τρίτο κόμμα αναδείχθηκε το ΔΗΚΟ με ποσοστό 13,8% και έναν ευρωβουλευτή ενώ βαριά εκλογική ήττα υπέστη το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών, το οποίο έλαβε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά παρά το γεγονός ότι το κλίμα για τα κόμματα των Πρασίνων σε όλη την Ευρώπη είναι εξαιρετικά ευνοϊκό.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό της αποχής στις ευρωεκλογές στην Κύπρο έφτασε το 57,20% και είναι ένα από τα υψηλότερα της Ευρώπης. Αξιοσημείωτο είναι τέλος το γεγονός ότι η Κύπρος ενδέχεται να είναι η μόνη χώρα πανευρωπαϊκά που δεν εκλέγει γυναίκα ευρωβουλευτή.

Πηγή: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα