Citi: Στα $60 – $65 το πετρέλαιο ως τα τέλη του 2017

Μετά τη Goldman και η Citigroup έρχεται να στηρίξει τα εμπορεύματα, αναφέροντας ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να δείξουν οι επενδυτές εμπιστοσύνη στις πρώτες ύλες και ότι το πετρέλαιο είναι πιθανό να κάνει ράλι στα 60 με 65 δολάρια το βαρέλι ως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Όπως σημειώνεται σε έκθεση της τράπεζας, αν και η παραγωγή σχιστόλιθου στις ΗΠΑ μπορεί να πάει πίσω λόγω

των υψηλότερων τιμών του αργού, τα εμπόδια που θέτει ο ΟΠΕΚ στην παραγωγή μαύρου χρυσού, θα συμβάλει στην αντιστάθμιση αυτής της αύξησης τους επόμενους έξι με εννέα μήνες. Παράλληλα, αναφέρει πως οι παραγωγοί πετρελαίου υ πρέπει να επεκτείνουν τη συμφωνία για μείωση τω προμηθειών μέχρι τα τέλη του έτους, εν μέσω των ανησυχιών ότι η Ρωσία υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για μείωση της παραγωγής.

«Με τη συνέχιση της συμφωνίας χωρών – μελών και μη μελών του ΟΠΕΚ και το β' εξάμηνο του 2017 και την πτωτική τάση στα αποθέματα, αναμένουμε το πετρέλαιο να κινηθεί πάνω από τα 60 δολάρια ανά βαρέλι κατά το β' εξάμηνο του έτους, αναφέρουν οι αναλυτές της Citi. Ωστόσο επισημαίνουν πως οι αυξημένες προμήθειες από παραγωγούς το δ' τρίμηνο του 2016 αποτελούν ένα «μαύρο σύννεφο που επικρέμαται πάνω από την αγορά» και τυχόν αποτυχία επέκτασης της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής θα έστελνε τις τιμές σημαντικά χαμηλότερα.

Στις προβλέψεις της τράπεζας, το αμερικανικό αργό τύπου WTI θα φτάσει κατά μ.ο. στα 62 δολάρια και ο παγκόσμιος δείκτης για το αργό τύπου μπρεντ θα φτάσει στα 65 δολάρια κατά μέσο όρο το δ' τρίμηνο του 2017. Πριν λίγο βρίσκονταν στα επίπεδα των 52,35 και 55,01 δολαρίων/βαρέλι αντιστοίχως.

Keywords
Τυχαία Θέματα