CNBC: Ο Κινέζος πρόεδρος Xi μπορεί να λήξει τον «πόλεμο» ΗΠΑ-Κίνας

Αυξημένες είναι οι ελπίδες για την ανακοίνωση από πλευράς Κίνας σημαντικών μεταρρυθμίσεων για την πρόσβαση στην κινεζική αγορά. Αν ο πρόεδρος της χώρας Xi Jinping κάνει αυτό το βήμα, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει σημαντικά στην αποκλιμάκωση της έντασης που έχει προκύψει με τις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το CNBC επικαλούμενο τις δηλώσεις του Myron Brilliant από το αμερικανικό υπουγρίο Εμπορίου.

Το ερώτημα που προκύπτει, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, είναι πόσο μεγάλο και

πόσο εξειδικευμένο θα είναι αυτό το πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Ο Κινέζος πρόεδρος θα δώσει ομιλία στη ετήσια συνάντηση Κορυφής στο Boao Forum που χαρακτηρίζεται ως το Νταβός της Ασίας και οι διεθνείς αγορές θα έχουν στραμμένα τα βλέμματα εκεί, αναμένοντας για δηλώσεις σχετικές με τον πόλεμο των δασμών tit-for-tat μεταξύ Πεκίνου-Ουάσινγκτον.
«Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απαραίτητα αυτή τη στιγμή για να εξουδετερώσουν τις εντάσεις ... και θα αποτελέσει μεγάλη πρόοδο αν ο Κινέζος Πρόεδρος πει κάτι σχετικά με το θέμα», ανέφερε ο ", ανέφερε ο Brilliant.

Η Ουάσιγκτον ασκεί πιέσεις εδώ και πολύ καιρό στο Πεκίνο, προκειμένου να φέρει σε μια ισορροπία το πεδίο ανταγωνισμού για τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, οι οποίες παραμένουν αποκλεισμένες από ορισμένους τομείς, όπως είναι οι υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον Brilliant, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά όχι μόνο θα συμβάλουν στη βελτίωση της σχέσης ΗΠΑ-Κίνας, αλλά και στην οικονομία της Κίνας.

Ο πρόεδροςΤραμπ πρότεινε την Κυριακή η κυβέρνηση του Xi να καταργήσει τα εμπορικά εμπόδια «επειδή αυτό είναι το σωστό».

Οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις του Πεκίνου, όπως η ανακοίνωση τον Νοέμβριο για αύξηση της ιδιοκτησίας ξένων μετοχών στις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, ήταν «πολύ λίγες», δήλωσε ο Brilliant. Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά την ανάληψη άμεσης δράσης από τους Κινέζους που θα υπερβαίνει τη χρηματοοικονομική φιλελευθεροποίηση, πρόσθεσε ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα