Bundesbank προς τράπεζες: Ετοιμαστείτε για αύξηση των επιτοκίων

Οι τράπεζες θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, ανέφερε σήμερα στο CNBC, μέλος του ΔΣ της γερμανικής Bundesbank.

Πολλοί διαχειριστές κινδύνου έχουν επικεντρωθεί στους πιστωτικούς κινδύνους, καθώς και στους κινδύνους ρευστότητας, ωστόσο θα πρέπει να συμπεριλάβουν στους υπολογισμούς τους και τα ρίσκα που σχετίζονται με τα επιτόκια, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντρέας Ντόμπερτ της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.

«Ας

το καταλάβουμε, υπάρχει μια σειρά διαχειριστών κινδύνων που δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ αύξηση των επιτοκίων και το ρίσκο που συνεπάγεται αυτή, ούτε καν το έχουν σκεφτεί και επικεντρώνονται σε ρίσκα πιστωτικού χαρακτήρα ή κινδύνους σχετικούς με τη ρευστότητα. Είναι καιρός να προετοιμαστούν για μια πιθανή αλλαγή», αναφέρει.

Ο Ντόμπερτ που ήταν αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής μονάδας διεθνών επενδύσεων της Bank of America εξηγεί ότι η Bundesbank λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις αυξήσεις επιτοκίων και συνεργάζεται ενεργά με τις γερμανικές τράπεζες ώστε να διασφαλίσει ότι οι όποιες αλλαγές τη νομισματική πολιτική δεν θα δημιουργήσει αναστάτωση στη λειτουργία τους.

«Αν υπάρξουν απότομες αυξήσεις στα επιτόκια, αυτό θα συνιστούσε σίγουρα μια πρόκληση για οποιαδήποτε τράπεζα], αναφέρει.

Ως γνωστόν, η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας έχει επανειλημμένως ασκήσει κριτική για το καθεστώς χαμηλών επιτοκίων στην Ευρωζώνη, με το επιχείρημα ότι επιφέρουν πλήγμα στους ισολογισμούς των τραπεζών. Λίγες μέρες πριν ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, είχε απευθύνει έκκληση στην ΕΡΚΤ να αρχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα