Bruegel: Μόνο με ισχυρή ανάπτυξη μπορεί η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της

«Καλά νέα» η επίτευξη μεγαλύτερου πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά το «μετά» είναι πιο σημαντικό σύμφωνα με τον επικεφαλή οικονομολόγο του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες, Ζολτ Ντάρβας. Ο ίδιος αναφέρει ότι σημαντικότερη από την πώληση ομολόγων είναι η προσέλκυση μεγαλύτερου όγκου άμεσων ξένων επενδύσεων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ντάρβας υπογραμμίζει ότι «το μεγάλο ζήτημα, όμως δεν είναι τι θα συμβεί στο εγγύς μέλλον»,

καθώς σε αυτά τα χρόνια η Ελλάδα έχει να αποπληρώσει πολύ μικρό ποσό από το χρέος της και αυτό μπορεί να γίνει εύκολα χρησιμοποιώντας και το «μαξιλάρι» μετρητών.
Αυτό που είναι πιο σημαντικό, όπως τονίζει, είναι τι θα γίνει «σε τρία-τέσσερα χρόνια από τώρα, οπότε όλο και περισσότερα δάνεια θα αρχίζουν να ωριμάζουν και μέχρι τότε δεν ξέρουμε εάν η ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή ή θα έχει αποδυναμωθεί». Όπως εξηγεί ο κ. Ντάρβας, «κάθε βαθιά ύφεση ακολουθείται από κάποια ανάκαμψη», αλλά μόνο εάν αυτή παραμείνει «ισχυρή», η Ελλάδα θα είναι όντως στο σωστό δρόμο, «πλήρως εκτός προγράμματος και στηριζόμενη στα δικά της πόδια».

Παράλληλα ο κ. Ντάρβας χαρακτηρίζει καλή ιδέα την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ «γιατί έχουν υψηλό επιτόκιο και επομένως το να αποφευχθεί αυτό το επιτόκιο είναι μια πολύ καλή επιλογή. Και οι άλλες χώρες που είχαν δάνεια από το ΔΝΤ έκαναν το ίδιο, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, γιατί είναι ξεκάθαρο πως αυτά τα δάνεια είναι πιο ακριβά από τα ευρωπαϊκά» σημειώνει, ενώ τονίζει πως η αμέσως επόμενη προτεραιότητα της Ελλάδας θα πρέπει να είναι η μείωση των φόρων.

«Οι φόροι είναι πολύ υψηλοί στην Ελλάδα και την ίδια στιγμή η φορολογική βάση είναι πολύ μικρή. Πολλοί άνθρωποι και εταιρείες συνεχίζουν να μην πληρώνουν φόρους, αλλά αυτοί που πληρώνουν υπόκεινται σε πολύ υψηλούς συντελεστές», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του think tank των Βρυξελλών, εκφράζοντας την άποψη ότι η μείωση των φόρων και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι επίσης σημαντική για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

«Αυτό θα έβαζε τα δημόσια οικονομικά σε μια πιο σταθερή και βιώσιμη βάση. Καθώς επίσης και όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος προκειμένου να γίνει πιο φιλικό για τις ξένες επενδύσεις» αναφέρει ο ίδιος, ενώ υπογραμμίζει ότι πιο σημαντικό για την Ελλάδα από την πώληση ομολόγων, είναι η προσέλκυση μεγαλύτερου όγκου άμεσων ξένων επενδύσεων.

«Αυτό που κάνει η κυβέρνηση τώρα είναι μια προσπάθεια να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για τη μεταμνημονιακή περίοδο, κάτι που είναι σίγουρα πολύ σημαντικό. Εκτός όμως από αυτό, είναι αναγκαίο και για την ενίσχυση τής εμπιστοσύνης να προχωρήσει η φορολογική μεταρρύθμιση», καταλήγει ο κ. Ντάρβας.

Keywords
Τυχαία Θέματα