Η μακρά προεκλογική περίοδος φοβίζει την αγορά

Δημήτρης Μαρκόπουλος

Την πόρτα στα σενάρια πρόωρων εθνικών καλπών μαζί με τις ευρωεκλογές, στις 26 Μαΐου, έκλεισε την περασμένη Δευτέρα σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Πρόκειται για μια επιλογή που σχολιάστηκε έντονα από εκπροσώπους της αγοράς οι οποίοι φοβούνται μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, η οποία θα διαρκέσει από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο και θα κοστίσει (ήδη κοστίζει) σημαντικά.

Δεν

είναι τυχαία η επισήμανση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) και του αντιπροέδρου του Αντώνη Ζαΐρη ότι ήδη εξελίσσεται ένα αρνητικό όσον αφορά τους τζίρους τελευταίο δίμηνο, με διακύμανση από το +1% έως το -3%. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως πέρυσι την ίδια εποχή η αγορά συγκριτικά με το 2017 πήγαινε στο +5%, παίρνοντας μια ανάσα μετά από χρόνια χαμηλών πτήσεων. «Ξεκάθαρα η τάση είναι μουδιασμένη και αυτό θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Μπορεί οι δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης και κλίματος να είναι θετικοί, όμως αυτά είναι απλή στατιστική. Η αγορά -να ξέρετε- είναι διαισθητική και βλέπει ότι το πρόβλημα είναι ήδη εδώ. Ενα πρόβλημα που θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο αν περάσουμε ένα αμιγώς προεκλογικό καλοκαίρι», αναφέρει ο κ. Ζαΐρης.

Οι μετρήσεις αναφέρονται σε ελαφρά αλλά υπαρκτή κάμψη των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ μετά από συνεχόμενους ανοδικούς μήνες, αλλά και συνολικά κακή πορεία στα τρόφιμα, τα οποία αποτελούν βασική κατηγορία. Ακολουθούν και άλλοι κλάδοι, όπως η ένδυση και υπόδηση, η τεχνολογία, τα έπιπλα, που παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης. Μπορεί βέβαια κάποιος να μιλήσει για «λογική κάμψη πριν από τις πασχαλινές αγορές». Παρά ταύτα, είναι σαφές πως υπάρχει πρόβλημα αφού οι ευρωεκλογές σε συνδυασμό με τις δημοτικές και περιφερειακές κάλπες αλλά, κυρίως, η εκκρεμότητα του προσδιορισμού των εθνικών εκλογών δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα.

Φόβος μη χαθούν τα κεκτημένα ετών

Ο κ. Ζαΐρης, πάντως, κάνει λόγο για ένα πολιτικό τοπίο που ήδη δεν έχει σταθερότητα και εκφράζει την ανησυχία του για την πορεία των ενδιάμεσων εκπτώσεων του Μαΐου. «Ο κόσμος είναι συγκρατημένος. Πολύ φοβούμαστε μήπως η ανάσα αυτή για την αγορά και την επιχειρηματικότητα, οι εκπτώσεις του Μαΐου, χαθεί κάτω από το βάρος των πολιτικών εξελίξεων. Για τον λόγο αυτό εκτιμώ πως όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εθνικές εκλογές τόσο το καλύτερο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιάννης Βουτσινάς. Ο ίδιος μάλιστα εκτιμά πως ενδεχόμενη ενίσχυση των πολιτικών άκρων τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά λόγω της χαλαρότερης ψήφου στις ευρωκάλπες ενδεχομένως να οδηγήσει σε περαιτέρω αστάθεια και αδιέξοδο. «Υπάρχει μεγάλο ζήτημα στην αγορά το τελευταίο δίμηνο. Υπάρχει ξεκάθαρος φόβος στους επιχειρηματίες λόγω των εκλογών και οι καταναλωτές είναι κουμπωμένοι. Το άστατο αυτό οικονομικό περιβάλλον βοηθά μόνο τους τυχοδιώκτες και όχι όσους επιχειρηματίες θέλουν να έχουν καλό προγραμματισμό. Η παρατεταμένη εκλογική περίοδος, που θα διαρκέσει από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, ενδέχεται να πλήξει τον τουρισμό και την οικονομία. Να χαθούν κόποι ετών και οι προσπάθειες όλων εκείνων που με κόντρα το κλίμα έμειναν όρθιοι παρά τα capital controls», τονίζει.

Και στον κλάδο των logistics παρουσιάζεται κάμψη των παραγγελιών από τον Φεβρουάριο, ενώ και στην αγορά της ενοικιαζόμενης εργασίας έχουν σταματήσει οι περισσότερες προσλήψεις, καθώς οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που προσφεύγουν σε αυτό τον τρόπο παροχής εργασίας έχουν παγώσει τα όποια σχέδιά τους. Παράλληλα, δύο μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν διακόψει τα πλάνα ανοίγματος νέων καταστημάτων στην επικράτεια, επιθυμώντας να δουν προς τα πού θα γείρει η πολιτική πλάστιγγα. Μάλιστα στο πρόσφατο συνέδριο των επιμελητηρίων στη Ρόδο, την περασμένη εβδομάδα, ήταν πολλές οι φωνές για ανάγκη να γίνουν γρήγορα εθνικές εκλογές ώστε η αγορά να μην αντιμετωπίσει περιττές αναταράξεις. Ακόμα και επιχειρηματίες που ως πάγια πεποίθηση είχαν εδώ και δύο χρόνια να μη γίνουν πρόωρες εκλογές, τώρα ζητούν λύση «εδώ και τώρα» για να μη σπαταληθεί κι άλλος χρόνος.

Keywords
Τυχαία Θέματα