Brexit: Σε συμβιβασμό καλούν τη Μέι οι Εργατικοί - Οι αντιδράσεις από την ΕΕ

Η πρωθυπουργός Theresa May θα μπορούσε τελικά να περάσει μια συμφωνία για Brexit από το κοινοβούλιο, εάν διαπραγματευτεί έναν συμβιβασμό με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, ανέφερε στο Reuters ο δεύτερος πιο ισχυρός άνδρας στο κόμμα την Τετάρτη.

Ο επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής του κόμματος, John McDonnell, δήλωσε ότι το Εργατικό Κόμμα θα υποστηρίξει τη May εάν συμφωνήσει να διατηρήσει μόνιμη τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, στενή σχέση με την ενιαία αγορά

και μεγαλύτερη προστασία για τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές.

"Θα υποστηρίξουμε μια συμφωνία που θα ενώσει τη χώρα, θα προστατεύει τις θέσεις εργασίας και θα στηρίζει την οικονομία", δήλωσε ο McDonnell. «Είχαμε ανοιχτή την πόρτα μας σε όλη τη διαδρομή. Για δύο χρόνια, δεν ήρθε σε επαφή μαζί μας, δεν μας προσέγγισε (σ.σ η May)", πρόσθεσε.

Με το κυβερνών κόμμα διχασμένο, το κόμμα της αντιπολίτευσης έχει μεγάλη επιρροή στο τελικό αποτέλεσμα του Brexit. Είναι δύσκολο ένα σχέδιο Brexit να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων χωρίς την υποστήριξη κάποιων από τους 256 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος.

Στο μεταξύ, το Sky News μετέδιδε νωρίτερα ότι μια ομάδα 71 αντιπολιτευόμενων βουλευτών του Εργατικού Κόμματος προέτρεψε τον ηγέτη τους, Jeremy Corbyn, σε νέα επιστολή τους να υποστηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η συμφωνία της Theresa May για το Brexit υπέστη καταλυτική ήττα στο κοινοβούλιο την Τρίτη, αυξάνοντας την προοπτική η κυβέρνηση να επιδιώξει ένα διαφορετικό σχέδιο, αφήνοντας την ΕΕ χωρίς συμφωνία ή ακόμα και για ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Η θέση του Εργατικού Κόμματος είναι να προωθήσει τις γενικές εκλογές ως πρώτη προτίμηση, αλλά να διατηρήσει τη δυνατότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος αν αυτό δεν συμβεί.

ΕΕ: Δεν επαναδιαπραγματευόμαστε

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιστά σαφές ότι η συμφωνία του Brexit δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση.

Δεν έχει διατυπωθεί βρετανικό αίτημα για παράταση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εξηγήσει για ποιον λόγο χρειάζεται παράταση, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίσει με όρους ομοφωνίας εάν θα παρατείνει την προθεσμία για το Brexit, πρόσθεσε.

Μέρκελ: «Υπάρχει ακόμη χρόνος για διαπραγματεύσεις»

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ θεωρεί ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος για διαπραγματεύσεις» επί μίας συμφωνίας για το Brexit, με βάση ενδεχόμενες προτάσεις της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

«Εχουμε ακόμη χρόνο για διαπραγματεύσεις, αλλά τώρα περιμένουμε να δούμε τι προτείνει η πρωθυπουργός», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Αγγελα Μέρκελ προσθέτοντας ότι «λυπάται πολύ» για την μαζική απόρριψη της συμφωνίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

«Θέλουμε οι ζημίες, και θα υπάρξουν ζημίες σε κάθε περίπτωση, να είναι όσο γίνεται ήπιες. Τότε, φυσικά, θα προσπαθήσουμε από κοινού να βρούμε μία συντεταγμένη λύση», πρόσθεσε.

Γαλλία: Αμετακίνητη στις προϋποθέσεις για το Brexit

Θα ήταν λάθος η Βρετανία να πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει παραχωρήσεις που υπονομεύουν τις βασικές αρχές της, όπως η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής Προεδρίας την Τετάρτη.

"Εάν δημιουργηθεί μια ιδέα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δείξει ένα σταθερό μέτωπο, αλλά ότι στην πραγματικότητα είναι αδύναμη όταν πρόκειται για τις θεμελιώδεις αρχές της, αυτό θα ήταν λάθος", δήλωσε ο αξιωματούχος του γραφείου του Προέδρου Emmanuel Macron.

"Κανείς δεν το πιστεύει αυτό - και δεν πιστεύω ότι η Theresa May το πιστεύει αυτό", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο γάλλος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι κάθε αίτημα της Βρετανίας να επεκτείνει το άρθρο 50 θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα σχέδιο, μια στρατηγική που θα σέβεται τις αρχές της ΕΕ που θα εγκριθούν από την ίδια.

May: Αποχωρούμε από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου

Η πολιτική της κυβέρνησης παραμένει ότι αποχωρούμε από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, δήλωσε σήμερα η Theresa May από την πλευρά της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρατείνει το Άρθρο 50 μόνο στην περίπτωση που είναι σαφές ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο, πρόσθεσε η May.

Σχοινάς: Eν αναμονή διευκρινίσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο

Eν αναμονή διευκρινίσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την απόρριψη της συμφωνίας για το Brexit με την ΕΕ από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, τελούν οι Βρυξέλλες.

«Τώρα το Λονδίνο είναι αυτό που πρέπει να κάνει την επόμενη κίνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας ότι η ΕΕ δε γνωρίζει ποιές είναι οι προθέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και αναμένει από το Λονδίνο να διευκρινίσει τα επόμενα βήματα.

Ο Μ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις όλων των ευρωπαίων ιθυνόντων, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, κινούνται στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση και πως το μήνυμα των Βρυξελλών προς το Η.Β. συμπυκνώνεται στη δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Συγκεκριμένα, η ΕΕ εκφράζει τη "λύπη" της για την απόρριψη της συμφωνίας. Δεύτερον, επισημαίνεται ότι η συμφωνία για την αποχώρηση του Η.Β. ήταν ένας δίκαιος συμβιβασμός και η καλύτερη δυνατή συμφωνία, διασφαλίζοντας την ομαλή αποχώρηση του Η.Β. από την ΕΕ. Τρίτον, ο κίνδυνος μιας "άτακτης αποχώρησης" του Η.Β. αυξάνεται και παρόλο που η ΕΕ δεν επιθυμεί αυτό το ενδεχόμενο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστεί πάνω στο «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» προκειμένου να διασφαλίσει ότι είναι πλήρως προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο μιας άτακτης εξόδου.

Συνεχίζοντας, ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι η συμφωνία αποχώρησης του Η.Β. από την ΕΕ είχε συμφωνηθεί από τους "27" και το Η.Β. και δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης. Ερωτηθείς αν η ΕΕ είναι ανοιχτή σε επαναδιαπραγμάτευση της πολιτικής δήλωσης για τη μέλλουσα σχέση μεταξύ των δύο πλευρών, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής παρέπεμψε στη δήλωση του διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Mισέλ Μπαρνιέ σήμερα από το Στρασβούργο, σύμφωνα με την οποία κάτι τέτοιο είναι εφικτό, εάν το Η.Β. επιθυμεί μια στενότερη σχέση. Ωστόσο, η ΕΕ αναμένει από το Λονδίνο να διευκρινίσει τι θα κάνει.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παράτασης του άρθρου 50, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι το Η.Β. δεν έχει το έχει ακόμα ζητήσει και ότι αν το πράξει, διευκρινίζοντας τους λόγους για τους οποίους ζητάει παράταση, θα πρέπει να αποφασιστεί από τους "27" με ομοφωνία.

Τέλος, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι από χθες το βράδυ ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει συνομιλήσει "σχεδόν με τους πάντες".

Keywords
Τυχαία Θέματα