Goldman: Γιατί το sell-off στις αγορές επηρεάζει την ανάπτυξη των ΗΠΑ

Το sell-off χρηματιστηριακών αγορών πρόκειται να προκαλέσει σημαντική πτώση στην οικονομία των ΗΠΑ φέτος, καθώς τα πλούσια νοικοκυριά αισθάνονται τον αντίκτυπο, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group Inc.

Οι χαμηλότερες τιμές μετοχών θα μπορούσαν να μειώσουν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) των ΗΠΑ

το 2019, με την «σφιχτότερη» οικονομία να περιορίζει την επέκταση του ΑΕΠ κατά περίπου 1 εκατοστιαία μονάδα, γράφει ο οικονομολόγος της Goldman, Daan Struyven, σε σημείωμα την Τρίτη. Τον Οκτώβριο, είχε αναφέρει ότι η θετική επίδραση στον πλούτο της χώρας από τα κέρδη της αγοράς το 2017 και στις αρχές του 2018, πιθανόν να εξατμίστηκε.

"Το χτύπημα στο επίπεδο πλούτου από την πτώση των τιμών των μετοχών κατά 1% είναι τώρα περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο από ό, τι στα τέλη της δεκαετίας του '80 για το 10% των νοικοκυριών, τόνισε ο Struyven.

Ο κ. Struyven αμφισβήτησε την ιδέα ότι η επίπτωση στον πλούτου από το χρηματιστήριο ενδέχεται να είναι περιορισμένη λόγω της μεγαλύτερης συγκέντρωσης της ιδιοκτησίας από τις προηγούμενες δεκαετίες και της χαμηλότερης τάσης δαπανών μεταξύ των πλούσιων νοικοκυριών. Για να αποδείξει ότι αυτό δεν στέκει, έφερε τις αυξήσεις στις συμμετοχές σε μετοχές, καθώς και μια υψηλή ευαισθησία των δαπανών στα πολυτελή αγαθά στις χρηματιστηριακές περιουσίες, ως απόδειξη.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με μια έκθεση του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ το 2013, που βρίσκει "στην καλύτερη περίπτωση αδύναμη απόδειξη τη σχέση μεταξύ του πλούτου στη χρηματιστηριακή αγορά και της κατανάλωσης" και ισχυρίζεται ότι η αγορά κατοικίας έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στον πλούτο.

Το ποσοστό των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών για κοσμήματα "είναι πολύ συσχετισμένο με τις κινήσεις στο χρηματιστήριο", έγραφε ο Struyven στην έκθεση της 15ης Ιανουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα