BoE: Μετά το Brexit οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να δανείζονται από ευρωπαϊκές τράπεζες

Το Brexit κρύβει πολλά ρίσκα σχετικά με το κατά πόσον θα μπορούν οι βρετανικές επιχειρήσεις να δανείζονται από ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά και με τη διαδικασία εκκαθάρισης για όσους χρειαστεί να μετεγκατασταθούν από τη Βρετανία, μόλις η χώρα εγκαταλείψει την ΕΕ. Αυτό σημειώνει η Τράπεζα της Αγγλίας.

Οι τράπεζες της ΕΕ και άλλων σχετιζόμενων

χωρών αντιστοιχούν στο 10% του δανεισμού προς τις βρετανικές επιχειρήσεις, ανέφερε η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της BoE.

Αυτή τη στιγμή, οι τράπεζες αυτές μπορούν να λειτουργούν ως υποκαταστήματα, ωστόσο μπορεί να χρειαστεί να αναβαθμιστούν σε πλήρως θυγατρικές μετά το Brexit, μια διαδικασία που θα απαιτήσει μήνες.

Η Αρχή Προληπτικής Κανονιστικής ρύθμισης της BoE «δέσμευε τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης», αναφέρεται σε έκθεση της Επιτροπής, η οποία δήλωσε επίσης ότι υπάρχει ένας «ουσιαστικός κίνδυνος» διακοπής των διασυνοριακών πράξεων εκκαθάρισης χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όπως τα παράγωγα που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες για να αντισταθμίσουν τις ενδεχόμενες διακυμάνσεις της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Η ΕΕ είχε σημειώσει στο παρελθόν ότι η εκκαθάριση των συναλλαγών σε ευρώ θα πρέπει σε ορισμένες περιπτώσεις να μεταφερθεί από το Λονδίνο στις πόλεις της ΕΕ μετά τον Brexit, μια πρόταση την οποία είχε απορρίψει η Βρετανία.

Η Επιτροπή ανέφερε πως οι οργανισμοί εκκαθάρισης εξέταζαν τις επιλογές έκτακτης ανάγκης «συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας μετεγκατάστασης κάποιων δραστηριοτήτων εκκαθάρισης από το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες σε πελάτες της ΕΕ».
Αλλά αυτή η επιλογή δεν ήταν διαθέσιμη σε τμήματα της αγοράς «όπου είναι μεγάλη η πολυπλοκότητα και το κόστος οποιασδήποτε μετανάστευσης».

Στα πρακτικά που δημοσίευσε την Τρίτη δήλωσε ότι η εξάρτηση από το σημερινό αναξιόπιστο επιτόκιο αναφοράς Libor «δημιούργησε κίνδυνο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», αν και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν δηλώσει ότι θα υπάρξει αντικατάσταση του Libor μετά το 2021.

Στις τράπεζες έχουν επιβληθεί πρόστιμα δισ. λιρών για χειραγώγηση του Libor, το οποίο χρησιμοποιείται για τη διευθέτηση συμβολαίων σε όλο τον κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα