Bloomberg: Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές ομολόγων

Υπάρχει μία μεγάλη συζήτηση στην αγορά ομολόγων: Η Ελλάδα επιστρέφει!

Καθώς τελειώνει το πρόγραμμα στήριξης, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν μειωθεί δραματικά από το peak του 2012, σε μια ένδειξη ότι οι επενδυτές εξετάζουν θετικά την προοπτική επιστροφής της στις αγορές ομολόγων. Και στο κλίμα αυτό, το δημόσιο αλλά και οι επιχειρήσεις, δεν χάνουν χρόνο να εκμεταλλευτούν την περίσταση.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πραγματοποιεί συναντήσεις με επενδυτές εν μέσω εικασιών ότι

η Ελλάδα θα εκδώσει περισσότερα ομόλογα φέτος. Ήδη ο ΟΤΕ κατάφερε να προσελκύσει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ από τους επενδυτές στην έκδοση τετραετούς ομολόγου 350 εκατ. ευρώ.

Τα πράγματα φαίνονται πολύ καλύτερα για τη χώρα, έπειτα από το πλήγμα που δέχθηκε απ' την χειρότερη ευρωπαϊκή κρίση χρέους που την ώθησε στο να εξαρτηθεί στην εξωτερική βοήθεια που έφθασε τα 300 δισ ευρώ απ' το 2010. Πλέον η Ελλάδα έχει έναν πλεονασματικό προϋπολογισμό και τον προηγούμενο μήνα αναβαθμίστηκε απ' τον οίκο S&P στο Β+. Αν και εξακολουθεί να τοποθετείται απ' τον οίκο κάτω απ' την «επενδυτική βαθμίδα» (investment grade), η αναβάθμιση σε συνδυασμό με τις αποδόσεις που παραμένουν μεταξύ των υψηλότερων της ευρωζώνης, θα βοηθήσουν να αυξηθεί η ζήτηση για μια νέα έκδοση ομολόγου.

«Θα έχει σίγουρα ζήτηση, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό, αναφέρει σε τηλεφωνική συνέντευξη ο Scott Thiel της BlackRock Inc. Και προσθέτει: «Οι επενδύσεις σε δολάρια είναι πολύ ακριβές και δεν υπάρχει τίποτα στην Ευρώπη που να προσφέρει τέτοια απόδοση»

Υποχώρηση αποδόσεων

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου ήταν 3,88% χθες το βράδυ, από 7,88% δύο χρόνια πριν και 40% το 2012. Βέβαια εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερα με τα αντίστοιχα ιταλικά ομόλογα που έχουν απόδοση 2,69%, τα ισπανικά με 1,30% και τα γερμανικά με 0,37%.

Ο ΟΤΕ, του οποίου μεγαλομέτοχος είναι η γερμανική Deutsche Telekom με ποσοστό 45%, μείωσε τις αποδόσεις κατά την διάθεση ομολόγου σε ένα εύρος από 2,5% ως 2,625% από τον αρχικό στόχο για 2,75%, καταδεικνύοντας την ισχυρή ζήτηση που υπήρχε. Οι CreditSights και Kepler Cheuvreux είπαν ότι η εταιρεία πιθανόν ετοιμάζεται για μία αναβάθμιση του αξιόχρεου της σε BB+, από BB που είναι σήμερα.

Αν και η Ελλάδα δεν έχει χρηματοδοτικές ανάγκες ως το 2022, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ίσως θελήσει να επωφεληθεί από την μείωση του κόστους δανεισμού και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, πουλώντας ομόλογα. Η χώρα έχει προχωρήσει σε δύο πετυχημένες εκδόσεις απ' τον Ιούλιο του 2017.

"Επειδή ακριβώς δεν έχουν χρηματοδοτικές ανάγκες, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ασήμαντο να διαπιστώσουμε που θα τιμολογήσει η αγορά. Τώρα είναι καλή στιγμή να το κάνουμε", τόνισε ο Andrew Jackson, της Hermes Investment Management.

Η Greylock Capital Management, που επενδύει σε υποτιμημένες, προβληματικά και υψηλής απόδοσης περιουσιακά στοιχεία και έχει υπό τη διαχείριση της 1 δισ δολ, θα ήθελε να δει την Ελλάδα να πουλάει τίτλους με λήξη 20-30 ετών, λέει ο Diego Gerro συνεπικεφαλής επενδύσεων του fund. Στο μεταξύ ο Alberto Gallo της Algebris Investments θεωρεί τα ομόλογα της Ελλάδας κάτω των 10 ετών, «υποτιμημένα».

Παρόλα αυτά, η τωρινή απουσία επενδυτών απ' την διαπραγμάτευση ελληνικών ομολόγων, μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές, ιδιαίτερα μετά από την πρόσφατη αναταραχή στην ιταλική αγορά ομολόγων.

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι ο τζίρος της ηλεκτρονικής δευτερογενούς αγοράς διαμορφώθηκε στα 331 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, από τα 434 εκατ. ευρώ το Μάιο. Το Σεπτέμβριο του 2004 ο τζίρος είχε κορυφωθεί στα 136 δισ. ευρώ.

«Μια νέα πώληση ομολόγων θα προσφέρει την ευκαιρία στην Ελλάδα να μπει ξανά στις αγορές. Ωστόσο το να είναι εκεί αποτελεί μια πιο δύσκολη υπόθεση», τονίζει ο Thiel της BlackRock.

Keywords
Τυχαία Θέματα