Η Ασία αποτινάζει τις εμπορικές ανησυχίες με θετικά πρόσημα

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικοί δείκτες, καθώς οι αγορές αφήνουν στην άκρη τις ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση της εμπορικής έντασης μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας, μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ ότι η Κίνα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με νέους δασμούς σε προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ.

Με άνοδο έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο του Τόκιο, λαμβάνοντας στήριξη από την εξασθένηση του γεν. Ο βασικός δείκτης Nikkei κέρδισε 1,17%, με άνοδο 255,75

μονάδων, για να κλείσει στις 22.187,96 μονάδες. Ο δείκτης Topix αυξήθηκε κατά 0,46% ή 7,80 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 1.709,68 μονάδες.

Στη Σεούλ ο δείκτης Kospi σημείωσε άνοδο 0,42% στις 2.290,12 μονάδες. Μεικτή η εικόνα στις μετοχές τεχνολογίας με τη Samsung Electronics να ενισχύεται κατά 0,22% και την SK Hynix να υποχωρεί 1,04%.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng με άνοδο 1,03% στις 28.602,87 μονάδες. Οι κλάδοι χρηματοοικονομικών, ακινήτων και καταναλωτικών αγαθών ενισχύθηκαν κατά 1%.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai composite σημείωσε άνοδο 2,37% στις 2843,56 μονάδες μετά τις χθεσινές ισχυρές απώλειες, ενώ ο Shenzhen composite σημείωσε άνοδο 2,4%.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 0,85% στις 6268,30 μονάδες, με άνοδο σχεδόν σε όλους τους κλάδους πλην της ενέργειας.

Ο διευρυμένος MSCI για τις μετοχές Ασίας, Ειρηνικού πλην Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,51% στις απογευματινές συναλλαγές.

Οι κινήσεις των ασιατικών αγορών ακολούθησαν την ανακοίνωση από πλευράς της κυβέρνησης Τραμπ λίστας με κινεζικά προϊόντα συνολικής αξίας 200 δισ. δολ. στα οποία η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να επιβάλει δασμούς ύψους 10%. Οι δασμοί δεν πρόκειται να ενεργοποιηθούν μέχρι να γίνει εκτίμηση της αναγκαιότητας τους. Σε απάντηση, η Κίνα τόνισε ότι θα αντιδράσει με προσφυγή στο Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου.

Το νέο «επεισόδιο» μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας ήρθε λίγες ημέρες μετά την επιβολή εκατέρωθεν δασμών σε προϊόντα αξίας 34 δισ. δολ. που τέθηκαν σε εφαρμογή την περασμένη Παρασκευή.
«Κάθε φορά που προχωράμε ένα βήμα εντός της πολεμικής ζώνης, σημειώνονται μικρές αναταράξεις στις αγορές όπως αυτή που μόλις είδαμε. Οι μετοχές κάνουν ένα μικρό sell off, αλλά εφόσον δεν υπάρχουν άλλα άσχημα νέα, αρχίζουν και πάλι να ανακάμπτουν», αναφέρει ο Robert Carnell, επικεφαλής ανάλυσης Ασίας Ειρηνικού της ING Bank.
Πάντως, οι αγορές θεωρούν όλο και πιο πιθανό ότι η εμπορική διαμάχη θα είναι μια διαδικασία που θα τραβήξει σε μάκρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα