Akzo Nobel: Κάτω των προβλέψεων τα κέρδη – Μείωση πωλήσεων

Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων πτώση στα δομικά κέρδη α' τριμήνου ανακοίνωσε η ολλανδική εταιρεία χρωμάτων Akzo Nobel, εξαιτίας κυρίως της πτώσης στις πωλήσεις και της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών.

Συγκεκριμένα η πτώση ανήλθε στο 28%.

Επίσης, ανακοίνωσε προσαρμοσμένα λειτουργικά έσοδα της τάξης των 149 εκατ. ευρώ, την ώρα που αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters

ανέμεναν 181 εκατ. ευρώ.

Η Akzo απέδωσε το γεγονός στις αντίξοες συνθήκες της αγοράς κυρίως στους τομείς πετρελαίου, φυσικού αερίου και της ναυτιλίας που συνέβαλαν στην πτώση 3% του συνολικού όγκου πωλήσεων που δεν μπόρεσε να αντισταθμιστεί από τις υψηλότερες τιμές.

Σε συνδυασμό με τη δυσμενή συναλλαγματική επίδραση οδήγησε σε πτώση 8% των συνολικών πωλήσεων στα 2,18 δισ. ευρώ, έναντι προβλέψεων για 2,3 δισ.ευρώ.

Τον περασμένο μήνα η κατασκευάστρια των χρωμάτων Dulux είχε ανακοινώσει ότι αναμένει πως η αύξηση του κόστους στις πρώτες ύλες αλλά και οι συναλλαγματικές επιδράσεις θα συνεχιστούν και το 2018 αλλά ότι θα αντισταθμιστούν από τις αυξήσεις τιμών και τις περιστολές δαπανών.

Σύμφωνα με τον CEO, Thierry Vanlancker, η Akzo αναμένεται να πετύχει τον στόχο για 15% απόδοση στις πωλήσεις έως το 2020. κατά το α' τρίμηνο ανήλθε στο 6,8%, ήτοι 2% κάτω σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα δεν συμπεριέλαβαν τη μονάδα χημικών που τον περασμένο μήνα συμφώνησε να πουλησει στην αμερικανική Carlyle Group έναντι 10,1 δισ. ευρώ, ενώ η Akzo δήλωσε ότι θα διανείμει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από την πώληση, στους μετόχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα