Τι είναι τα εμβόλια; Γιατί πρέπει να τα κάνουμε; Υπάρχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες; Ο Σπύρος Μαζάνης μας λύνει όλες τις απορίες μας!

Η κατασκευή ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου έναντι του νέου ιού, Sars-cov2, αποτελεί μείζον θέμα συζήτησης των τελευταίων μηνών. Ωστόσο, η κατασκευή και μαζική χρησιμοποίησή του αποτελεί όπλο της ιατρικής έναντι των μικροβίων εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Είναι σημαντικό επομένως να γνωρίζουμε πως δρουν τα εμβόλια, αν υπάρχουν κίνδυνοι από τη χρήσης τους, και κυρίως για ποιο λόγο είναι σημαντική η πιστή τήρηση των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού από το σύνολο του πληθυσμού.

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα μας είπε ο παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης

για το θέμα αυτό. 

Τι είναι τα εμβόλια;

Tα εμβόλια είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μιμούνται ένα μικρόβιο το οποίο σε πραγματικές συνθήκες θα προκαλούσε στον οργανισμό που θα εισχωρούσε μια σοβαρή νόσο από την οποία θα μπορούσε να απειληθεί και η ζωή του.

Με απλά λόγια είναι μια φωτογραφία του μικροβίου, ένα αδρανές αντίγραφο, το οποίο με μια ένεση το βάζουμε μέσα στο σώμα μας. Δεν μπορεί να προκαλέσει κανένα πρόβλημα.

Ο οργανισμός όμως το θεωρεί σαν ξένο εισβολέα και παράγει εναντίον του πολεμιστές (αντισώματα). Αυτά τα αντισώματα κυκλοφορούν συνεχώς μέσα στο αίμα του ανθρώπου που έχει εμβολιασθεί και αν στο μέλλον σε πραγματικές συνθήκες εισχωρήσει το μικρόβιο σε ενεργή κατάσταση, τότε το αντιμετωπίζουν ώστε ο οργανισμός να μην νοσήσει.

Γιατί πρέπει να εμβολιαζόμαστε; Τι μας προσφέρει ο εμβολιασμός;

Πρέπει να εμβολιαζόμαστε ώστε να είμαστε προφυλαγμένοι από την εισβολή σοβαρών μικροβίων τα οποία εκτός από σοβαρή νόσο μπορούν να απειλήσουν και την ζωή μας.

Είναι πάντα αποτελεσματικός ο εμβολιασμός;

Τα εμβόλια έχουν μια επιτυχία από 60 έως 95 τοις εκατό. Γι’ αυτό και γίνονται επαναληπτικές δόσεις ώστε να αυξηθεί αυτό το ποσοστό. Κάνοντας λοιπόν όλες τις δόσεις επιτυγχάνουμε να έχουμε τέτοια προστασία ώστε να μην κολλήσουμε από το μικρόβιο ή στην χειρότερη περίπτωση να την περάσουμε πιο ελαφριά.

Εφόσον εμβολιαστούμε πρέπει να θεωρούμαστε άτρωτοι;

Το ιδανικό θα ήταν να θεωρούμαστε άτρωτοι από το συγκεκριμένο εμβόλιο για το οποίο έχουμε εμβολιαστεί. Επειδή όμως κατά την διάρκεια της ζωής μας μπορεί τα αντισώματα να μειωθούν μέσα στον οργανισμό μας μπορεί να μην έχουμε και εκατό τοις εκατό ανοσία.

Λόγω όμως του ότι ο γενικός πληθυσμός έχει κάνει τα αντίστοιχα εμβόλια και όλοι σχεδόν έχουμε μια ανοσία της αγέλης , αυτό συμβάλει στην υποστήριξη της ανοσίας του καθενός ξεχωριστά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εφαρμόζονται πίστα όλα τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού.

Υπάρχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες από τα εμβόλια;

Δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες που να φοβίζουν και να αποκλείουν την χρησιμότητα ενός εμβολίου. Συνήθως μπορεί να υπάρξει πυρετός για μια δυο μέρες, κάποιο οίδημα και κοκκίνισμα στην περιοχή που έγινε το εμβόλιο και κάποια μικρή κόπωση.

Όλα αυτά είναι παροδικά και ανεκτά από το σύνολο των εμβολιασμένων.

Μια ματιά ακόμα και σε άλλα θέματα που ενδιαφέρουν τους γονείς:

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς για τον Κορονοϊό στα παιδιά -Συμπτώματα και οδηγίες ατομικής υγιεινής!

Η εκπαιδευτικός που δωρίζει αναπηρικά καροτσάκια στα παιδιά που τα έχουν ανάγκη!

Μόλις γέννησα! Θα μπορέσει η κόρη μου που είναι ήδη 12 χρονών να με βοηθήσει στο μεγάλωμα του μωρού;

Keywords
Τυχαία Θέματα