Πώς θα μεγαλώσετε παιδιά με ουσιαστικές γνώσεις!

Ως εκπαιδευτικός έχω ακούσει πάρα πολλές φορές «δεν πήρε καλούς βαθμούς, δεν τα καταφέρνει στην αποστήθιση» και πραγματικά απορώ γιατί να ασχολείται κάποιος με κάτι τέτοιο όταν η ουσία βρίσκεται αλλού.

Και θα μου πείτε μα αυτό είναι το ελληνικό σχολείο και θα απαντήσω δυστυχώς. Θέλω όμως να πω ότι κοινός παρανομαστής είναι να έχουμε χαρούμενα παιδιά και στην πορεία παιδιά με γνώσεις, με μια ευρύτερη καλλιέργεια που θα ολοκληρώσουν την προσωπικότητα τους,

Το ελληνικό σχολείο παλεύει να ανταπεξέλθει σε αυτό το ρόλο γι ‘αυτό εμείς οι γονείς καλούμαστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες

που το παιδί θα εμπλουτίσει τις γνώσεις του και θα αγαπήσει τη μάθηση όχι με τη στενή εκπαιδευτική έννοια.

Ευκαιρία λοιπόν τις φετινές γιορτές που θα έχουμε λίγο χρόνο (λέμε τώρα) να αρχίσει αυτό το ταξίδι στη γνώση.

Εκπαιδευτικά παιχνίδια: Συνδυάζουν και το παιχνίδι και τη μάθηση. Κυκλοφορούν δε πάρα πολλά που έχουν κατασκευές και εξηγούν ένα φυσικό φαινόμενο, πως μπορεις για παράδειγμα να δημιουργήσεις ένα ηφαίστειο. Ακόμα και επιτραπέζια παιχνίδια μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτό το σκοπό. Ας είναι λοιπόν το δώρο των γονιών ένα τέτοιο παιχνίδι που θα το παίξετε όλοι μαζί.

Βιωματική μάθηση: Από την επαφή έρχεται η ουσιαστική γνώση. Μια επίσκεψη σε ένα μουσείο, μια ωραία εκδρομή στο δάσος, μια βόλτα με το τραίνο. Το παιδί γνωρίζει και ανακαλύπτει τον κόσμο με τα μάτια του, με το άγγιγμα, με όλες τις αισθήσεις. Πρέπει να του προσφέρουμε ερεθίσματα και να καλλιεργούμε συνεχώς την έμφυτη περιέργειά του.

Ταξίδια: Ξέρω δεν είναι εφικτό για πολλούς λόγους όμως μπορούμε να κάνουμε ταξίδια και με τη φαντασία μας. Συχνά στα μαθήματα μου κάνω αυτό το «παιχνίδι». Κατασκευάζω από χαρτόνι μια βαλίτσα και θέτω έναν προορισμό π.χ. τη Γαλλία. Τα παιδιά καλούνται να ζωγραφίσουν, να τυπώσουν εικόνες σχετικές με τη Γαλλία.

Άλλες προτάσεις είναι αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά να δείτε ένα ντοκιμαντέρ, να ακούσετε τραγούδια από ξένες χώρες, να κανονίσετε μια βραδιά π.χ. με κινέζικη κουζίνα. Σε όλες αυτές τις δραστηριότητες ο πιο χρήσιμος βοηθός είναι το παιδί.

Εκπαιδευτικά βιβλία: Η σχέση του παιδιού με το βιβλίο περνά από χίλια κύματα. Αν όμως γίνουμε άξιο παράδειγμα, αν πηγαινουμε μαζί με το παιδί σε βιβλιοπωλεία, αν η ρουτίνα μας περιλαμβάνει ένα βιβλίο τότε έχουμε μια σπουδαία κατάκτηση. Κυκλοφορούν φανταστικά βιβλία και σειρές που μαθαίνουν τον κόσμο στα παιδιά.

Αυτές τις γιορτές ας επενδύσουμε σε όμορφα δώρα και κυρίως σε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας.

Μια ματιά ακόμα: Πώς να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση των παιδιών σας!

Keywords
Τυχαία Θέματα