Ναι, μπορείς να δοκιμάσεις όλες τις λιχουδιές του χριστουγεννιάτικου μπουφέ χωρίς να παχύνεις! Οι ειδικοί σου δείχνουν τον τρόπο

Πόσες φορές σας έχουν καλέσει σε γιορτινά τραπέζια, σε δεξιώσεις, σε φιλικά σπίτια και έχετε φύγει από εκεί νιώθοντας πως δεν μπορείτε να φάτε για την υπόλοιπη εβδομάδα; Εύχεστε να είχατε αντισταθεί στους γευστικούς πειρασμούς και υπόσχεστε στον εαυτό σας πως την επόμενη φορά θα το κάνετε. Μερικοί μάλιστα σκέφτεστε να αρνηθείτε την πρόσκληση την επόμενη φορά, ώστε να μην «κατρακυλήσετε».

Κλινικοί διαιτολόγοι μας δίνουν το δικό τους «οδηγό επιβίωσης» για “Χριστούγεννα χωρίς έξτρα θερμίδες”. Διαβάστε τι μας προτείνουν για τις… δύσκολες ημέρες και νύχτες με τους πλούσιους μπουφέδες και τα

γιορτινά τραπεζώματα. Πώς μπορούμε να χαρούμε τις γιορτές, να φάμε και να πιούμε χωρίς τύψεις;

• Ζεστό κακάο

Γιορτάστε το με ζεστό κακάο! Αντί για τα παχυντικά ροφήματα σοκολάτας προτιμήστε ζεστό κακάο!

Πιείτε μαρτίνι

Το μαρτίνι έχει ελάχιστη ζάχαρη, που σημαίνει …λιγότερες θερμίδες!… Κάτι ξέρει ο Τζέιμς Μποντ!

• Ξεκινήστε με μια σαλάτα ή finger food λαχανικών

Οι φυτικές ίνες των λαχανικών συμβάλλουν στο αίσθημα του κορεσμού και σας αποτρέπουν από το να φάτε πολύ στη συνέχεια. Τα λαχανικά, όχι μόνο είναι υγιεινά και έχουν λίγες θερμίδες, αλλά με λίγη ντιπ είναι και πεντανόστιμα!

• Χούμους ή ντιπ φασολιών

Μια διαφορετική πρόταση… Είναι τόσο γευστικά όσο το ντιπ με σπανάκι και τυρί, αλλά χαμηλά σε λιπαρά!

• Η γαλοπούλα και η γέμισή της

Η γαλοπούλα αποτελεί το βασικό Χριστουγεννιάτικο πιάτο και είναι πολύ καλή επιλογή! Αντί για την κλασική γέμιση προτιμείστε μια ιδιαιτέρως γευστική γέμιση με αποξηραμένα φρούτα, μαύρο ρύζι , κινόα ή κεχρί.

• Νερό

Έρευνες δείχνουν οτι συγχέουμε το αίσθημα της δίψας με το αίσθημα της πείνας. Αυτό σημαίνει οτι όταν εμείς πιστεύουμε πως ο οργανισμός μας ζητά τροφή, στην πραγματικότητα μπορεί να θέλει απλά ενυδάτωση. Ένα ποτήρι νερό πριν από το γεύμα μπορεί να μειώσει σημαντικά την όρεξη και να περιορίσει την πρόσληψη μεγαλύτερης ποσότητας από αυτή που χρειαζόμαστε. Επίσης, το νερό δεν έχει θερμίδες, που σημαίνει οτι απλά διαλέγοντας νερό αντί για κάποιο άλλο ποτό, θα μειώσετε τη πρόσληψη θερμίδων.

• Ψητές –όχι τηγανιτές -γαρίδες

Αντί για μια μερίδα τηγανιτές γαρίδες δοκιμάστε ψητές γαρίδες σε καλαμάκι. Μπορείτε να τις συνοδεύστε με στικ ψητής μοτσαρέλλας με λεπτές φέτες από μήλο ή αχλάδι.

• Κολοκυθόσουπα βελουτέ

Πλούσια σε βιταμίνες και με υπέροχη γεύση θα συναρπάσει τους καλεσμένους στο γιορτινό τραπέζι, αντικαθιστώντας τον πουρέ.

• Προσούτο

Να ένας υγιεινός τρόπος να απολαύσετε τα αλλαντικά: τυλίξτε μια- δύο φέτες προσούτο γύρω από καθαρισμένες φέτες πεπονιού και απολαύστε τη γλυκύτητα του φρούτου που συνδυάζεται με την αλμυρή, καπνιστή γεύση του προσούτο.

• Η πιο όμορφη είναι η …ξανθιά!

Ένα ποτήρι Βελγική ξανθιά μπύρα ή ανθρακούχο νερό με λάιμ ή μια φέτα λεμόνι που είναι και αντιοξειδωτικό ρόφημα.

• Μπουκιά και συγχώριο! Κανείς δε μπορεί να αντισταθεί στα γλυκά…

Αντί να φάτε ένα μικρό κομμάτι από μεγάλη τούρτα, διαλέξτε ένα τρουφάκι με μαύρη σοκολάτα. Αν, πάλι, δε μπορείτε να αντισταθείτε με τίποτα στους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, προτιμήστε τις μικρές μπουκίτσες.

• Γιορτάστε το με σαμπάνια!

Αλλά μην το παρακάνετε! Μπορεί να είναι λιγότερο ένοχη σε σχέση με τις θερμίδες, αλλά όχι εντελώς αθώα… Μειώνει τις αναστολές και μπορεί να μας παρασύρει σε γαστριμαργικές υπερβολές. • Προτιμήστε ψαρονέφρι Συνήθως στις γιορτές τρώμε κρέατα με πολλά λιπαρά. Αν θέλετε να γλυτώσετε τις περιττές θερμίδες, χωρίς να στερηθείτε τίποτα από τη γεύση και την ατμόσφαιρα των γιορτών, αντικαταστήστε τα με μοσχαρίσιο φιλέτο ή καλύτερα ψαρονέφρι.

• Κοκτέιλ, αλλά χωρίς αλκοόλ

Μπορεί η Κάρι Μπράτσω να έπινε κοσμοπόλιταν… αλλά για λιγότερες θερμίδες αντικαταστήστε τη μαργαρίτα με κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ. Μια ωραία ιδέα είναι χυμός κράνμπερι με σόδα!

• Κάντε πάρτυ …πριν το πάρτυ!

«Εάν είμαι καλεσμένη σε τραπέζι το βράδυ προτιμώ να τρώω πρωτεΐνες και λαχανικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι το βράδυ δε θα ‘πέσω’ με τα μούτρα στο φαγητό», λέει η διατροφολόγος Τζέσσικα Λάγκστον. Γι’ αυτό, πριν το πάρτυ φροντίστε να έχετε φάει ελαφριά, αλλά αρκετά.

• Αποφύγετε τα απλά φαγητά

Στο γιορτινό τραπέζι …προσπεράστε τροφές που μπορείτε να απολαύσετε καθημερινά (π.χ. ένα ωραίο τυρί με κρακεράκια) και προτιμήστε τροφές που δίνουν μια πιο γιορτινή διάθεση.

• Μη γίνεστε …δύσκολες!

Μόνο και μόνο επειδή προσέχετε τη διατροφή σας δε σημαίνει οτι πρέπει να είστε ιδιότροποι… Ευχαριστήστε την οικοδέσποινα και απολαύστε το γεγονός πως κάποιος άλλος έχει μπει στον κόπο να μαγειρέψει και όχι εσείς!

• Η απόλαυση χωράει και σε μικρό πιάτο

Να τρώτε το φαγητό σε μικρά πιάτα, καθώς έτσι τρώτε λιγότερο συνεπώς παίρνετε και λιγότερες θερμίδες.

• Μετρήστε τις μπουκιές σας!

Μία από τις βασικές αρχές της δίαιτας, είναι να «τσιμπάτε αλλά μην καταβροχθίζετε». Για να το πετύχετε αυτό, ακολουθήστε τον κανόνα με τις…3 μπουκιές. Δηλαδή, φάτε τρεις μπουκιές από το γλυκό σας και μετά αφήστε το πιρούνι κάτω.

• Καλύτερα να μιλάτε παρά να …μασάτε!

Επικεντρωθείτε στις κοινωνικές συναναστροφές. Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση θα αποσπάσει την προσοχή σας από το μπουφέ.

• Γυρίστε του την πλάτη!

Κρατήστε τις αποστάσεις σας από το τραπέζι! Αν, μάλιστα, κάθεστε με την πλάτη γυρισμένη στο μπουφέ ο πειρασμός θα είναι πολύ μικρότερος.

Keywords
Τυχαία Θέματα