Μηνιγγίτιδα Β: Μια παιδίατρος μας λύνει όλες τις απορίες για την επικίνδυνη νόσο που τα κρούσματά της φέτος είναι περισσότερα από ποτέ!

Η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία εδώ και λίγο καιρό και η έξαρση κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου της Μηνιγγίτιδας Β αλλά και άλλων λοιμώξεων, σε συνδυασμό με τα πολλά κρούσματα που έχουν παρουσιαστεί στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα και φυσικά το θέμα του εμβολιασμού είναι θέματα που αφορούν όλους τους γονείς.

Παρόλα αυτά πολλοί από αυτούς επειδή δεν έχουν τη σωστή πληροφόρηση για το πόσο επικίνδυνη είναι, αφού προσβάλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί

να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο, αποφασίζουν να μην κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά τους.

Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε να μιλήσουμε με την παιδίατρο Άννα Παρδάλη προκειμένου να μας λύσει όλες τις απορίες. Ποια είναι τα συμπτώματα, πως μεταδίδεται, πως μπορεί ένα παιδί να προστατευτεί από αυτή, ποια είναι η σημασία του εμβολίου, γιατί είναι λάθος το αντιεμβολιαστικό κίνημα κ.α. Διαβάστε τη συνέντευξη που ακολουθεί!

H περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με τον θάνατο ενός βρέφους 8 μηνών στην Κρήτη, από Μηνιγγίτιδα Β, ενώ έχουν καταγραφεί αρκετά κρούσματα φέτος, με το πιο πρόσφατο ένα αγόρι που νόσησε τον Οκτώβριο στην Νίκαια. Πόσο πρέπει να ανησυχούμε, λοιπόν, γι’ αυτή τη νόσο;

Η μηνιγγίτιδα είναι μια λοίμωξη που περιβάλλεται από αρκετό δέος και φόβο μαζί. Δεν είναι μια κατ’ εξοχήν εποχική λοίμωξη όπως η γρίπη, χαρακτηρίζεται όμως από περίοδο έξαρσης, κατά το Χειμώνα και την Άνοιξη. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι η αυξημένη, γενικότερα, νοσηρότητα αυτής της περιόδου συμπαρασύρει και αυτή τη λοίμωξη. Επίσης τα παιδιά αποτελούν μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ανώριμο και ευάλωτο σε σοβαρές λοιμώξεις όπως η Μηνιγγίτιδα.

Θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια σχετικά με το τι καθιστά την Μηνιγγίτιδα Β τόσο επικίνδυνη καθώς και τα συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι γονείς.

Μηνιγγίτιδα, είναι η φλεγμονή που συμβαίνει στις μήνιγγες, τις μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο ή/και το νωτιαίο μυελό. Οφείλεται σε βακτήρια(ονομάζεται μικροβιακή) αλλά και ιούς(ιογενής μηνιγγίτιδα). Οι ιογενείς μηνιγγίτιδες διαδράμουν κατά κανόνα ήπια, χωρίς σοβαρές επιπλοκές, ενώ οι μικροβιακές έχουν πολύ σοβαρή εικόνα και εξέλιξη με θνητότητα που κυμαίνεται στο 5-10% των περιστατικών! Επίσης 1 στους 5 επιζώντες ενδέχεται να υποφέρει από εγκεφαλική βλάβη όπως μαθησιακές δυσκολίες, απώλεια ακοής ή κινητικά προβλήματα. Αυτή τη στιγμή ο συχνότερος τύπος μηνιγγίτιδας που απαντάται στις μικροβιακές μηνιγγίτιδες σε ποσοστό 85-90% είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος τύπου Β. Για τους άλλους τύπους μηνιγγίτιδας ευτυχώς έχουμε εδώ και χρόνια τη δυνατότητα του εμβολιασμού με πολύ αποτελεσματική προστασία. Αρχικά τα συμπτώματα μπορεί να μιμηθούν μια κοινή εμπύρετη ίωση. Γρήγορα όμως εντείνονται και η εικόνα επιδεινώνεται. Κυρίαρχο σύμπτωμα είναι ο πυρετός, υψηλός συνήθως και με κακουχία, αυτό που λέμε επηρεασμένη γενική κατάσταση του παιδιού. Πονοκέφαλος (συχνά αυχεναλγία), αυχενική δυσκαμψία, που συνοδεύεται, από εμετούς , φωτοφοβία, ενδεχομένως και άλλα νευρολογικά συμπτώματα (ευερεθιστότητα, σύγχυση, σπασμοί, διαταραχές της όρασης, διπλωπία-βλέπει δηλαδή διπλά, περίεργες κινήσεις). Πολλές φορές διαπιστώνουμε πετεχειώδες εξάνθημα στο δέρμα. Είναι μικρές κηλίδες πάνω στο δέρμα που δεν εξαφανίζονται, παροδικά, αν τις πιέσουμε με το δάκτυλο μας. Στα πολύ μικρά παιδιά, τα βρέφη, μπορεί να έχουμε έντονη ανησυχία, άρνηση τροφής, κλάμα ή υπνηλία, συμπτώματα όχι τόσο χαρακτηριστικά που μπορεί να παραπλανήσουν και να καθυστερήσουν τη διάγνωση.

Πώς μεταδίδεται η Μηνιγγίτιδα Β και πώς μπορεί ένα παιδί να προστατευτεί αποτελεσματικά από τη νόσο;

Το βακτήριο που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω κοινών καθημερινών δραστηριοτήτων. Οι πιο συχνοί τρόποι μετάδοσης είναι το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα και γενικά οι εκκρίσεις του σώματος. Ένα ποσοστό 10% του πληθυσμού το φέρει ως φορέας στο φάρυγγα του και σε συνθήκες εξάντλησης ή ανοσοκαταστολής μπορεί να οδηγηθεί σε νόσηση. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος να προστατευτεί ένα παιδί από τη νόσηση από μηνιγγιτιδόκοκκο Β είναι, όπως και για τους άλλους τύπους μηνιγγίτιδας η πρόληψη με τον εμβολιασμό. Για την συγκεκριμένη μηνιγγίτιδα διατίθεται τα τελευταία 5 χρόνια εμβόλιο που το 2017 εντάθηκε στο Εθνικό πρόγραμμα Εμβολιασμών αλλά αποζημιώνεται μόνο για ορισμένες ομάδες συγκεκριμένων νοσημάτων.

Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για να επισκεφτούν οι γονείς τον παιδίατρο και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ενάντια στη Μηνιγγίτιδα Β;

Κάθε εποχή είναι κατάλληλη, ειδικότερα όμως το Φθινόπωρο είναι ακόμη πιο κατάλληλη δίνοντας το χρόνο της έγκαιρης θωράκισης μέσω του εμβολιασμού, ενόψει της κορύφωσης της νοσηρότητας για τη συγκεκριμένη νόσο κατά τους επόμενους μήνες.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγείται σε δόσεις. Τι θα πρέπει να γνωρίζουν oι γονείς σχετικά με την χορήγηση των απαραίτητων δόσεων του εμβολίου;

Πρόκειται για ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Το δοσολογικό σχήμα του εμβολιασμού εξαρτάται από την ηλικία στην οποία χορηγείται ενώ είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωσή του. Έτσι για τα βρέφη έως δυο ετών χρειάζεται να χορηγηθούν 3 συνολικά δόσεις, ενώ για τα παιδιά άνω των 2 ετών, 2 δόσεις. Να σημειωθεί ότι οι ηλικίες με τη μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου είναι τα βρέφη και νήπια έως 4 ετών καθώς και οι έφηβοι.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει παρουσιαστεί το λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα». Τι έχετε να πείτε στους γονείς που προβληματίζονται σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα;

Η ανακάλυψη και εφαρμογή των εμβολίων θεωρείται το μεγαλύτερο επίτευγμα του περασμένου αιώνα και από τα σημαντικότερα έως τώρα στην Ιστορία της Ιατρικής. Ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας και προλαμβάνει, ετησίως, περίπου 2 με 3 εκατομμύρια θανάτους. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σήμερα παγκοσμίως, κατ’ εκτίμηση 22 εκατομμύρια βρέφη δεν εμβολιάζονται πλήρως με τα προτεινόμενα εμβόλια, ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών, πεθαίνουν από νοσήματα τα οποία προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Το ότι δεν βιώνουμε σήμερα, οι άνθρωποι των λεγομένων «προηγμένων κοινωνιών», τα φοβερά λοιμώδη νοσήματα , απ’ τα όποια προστατεύουν τα εμβόλια, μας έδωσε την ψευδαίσθηση ότι δεν κινδυνεύουμε πια από αυτά! Τα εμβόλια φαίνεται ότι «έπεσαν θύμα» της ίδιας τους της επιτυχίας! Η διάδοση από τα ΜΜΕ αλλά κυρίως μέσω ίντερνετ, αφιλτράριστων και ατεκμηρίωτων πληροφοριών γύρω από τις παρενέργειες των εμβολίων, τις οποίες οι δέκτες-γονείς , τις επεξεργάζονται όχι με τη λογική αλλά με το συναίσθημα, έχουν δημιουργήσει αδικαιολόγητες φήμες… Οι επιστήμονες κατανοούν ότι οι άνθρωποι που ζουν στις προηγμένες κοινωνίες του λεγομένου δυτικού κόσμου δεν βλέπουν τις φοβερές επιδημίες από ασθένειες που αντιμετωπίζουν ακόμη σε αλλά μέρη του κόσμου με αποτέλεσμα να υποτιμούν την κατάκτηση από την εφαρμογή των εμβολίων. Προειδοποιούν όμως, ότι η εξάλειψη ορισμένων ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα , η διφθερίτιδα , η ιλαρά, και τόσες άλλες, δεν είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίζει να υφίσταται στο μέλλον χωρίς τα εμβόλια! Αδιαμφισβήτητη απόδειξη της ανησυχίας τους είναι η επιδημία της ιλαράς που μαστίζει αυτή τη στιγμή την Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας , μετρώντας ήδη 4 νεκρούς στην Ελλάδα, και κάποιες δεκάδες στην Ευρώπης, σαν αποτέλεσμα της επιλογής ορισμένων γονέων να μην εμβολιάσουν συνειδητά τα παιδιά τους. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν χώρες στον κόσμο που οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές, ‘’Ονειρεύονται’’ ένα εμβόλιο!

Keywords
Τυχαία Θέματα