Μια Βοηθός Μητρότητας (Doula) μάς μιλάει για τους Κύκλους Ενδυνάμωσης Γυναικών, το Ιερό Αίμα και την Κόκκινη Τέντα!

Από την Έστα Ράζου

Το τελευταίο διάστημα με αφορμή ένα βίντεο του Vice.gr για τους «Φύλακες της Μήτρας», γίνεται πολύς λόγος στα μέσα για το ποιες είναι αυτές οι γυναίκες, τι κάνουν στους Κύκλους τους, για ποιον λόγο συναντιούνται. Συναντήσαμε την Βασιλεία Μπακογιάννη, μια Doula ή αλλιώς, Βοηθό Μητρότητας, που διατηρεί Κύκλο τα τελευταία χρόνια και η οποία μάς λύνει όλες μας τις απορίες.
Πως ξεκίνησε όλο αυτό το κίνημα; Τι αφορά;

Το Red Tent Movement ξεκίνησε από τη Μ. Βρετανία εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα της Anita Diamant «Η

Κόκκινη Σκηνή», με τη βιογραφία μιας γυναίκας στην πατριαρχική εποχή του Αβραάμ, όπου μοιράζεται τη δύναμη μεταξύ των γυναικών των «φυλών». Οι Κύκλοι αυτοί ήρθαν ξανά, να μας θυμίσουν τις ποιότητες μας, δίνοντας μας χώρο για θεραπεία ή συμπαράσταση. Μας θυμίζουν την ανάγκη να τιμούμε τους βιολογικούς μας κύκλους. Η εικόνα της Θεάς εμπνέει τις γυναίκες να δουν τον εαυτό τους σαν κάτι θείο, τα σώματά τους σαν Ιερά, τις εναλλασσόμενες φάσεις της ζωής τους σαν ευλογία.

Ακολουθείτε συγκεκριμένη διαδικασία;

Κάθε γυναίκα που συντονίζει έναν Κύκλο δίνει τη δική της πνοή μέσα από την προσωπικότητα της, τις επιρροές, τη κουλτούρα της. Δεν έχουν όλοι οι Κύκλοι την ίδια δομή, αλλά έχουν ίδια φιλοσοφία. Κάνουμε πάντα ένα μοίρασμα. Με βιωματικές αλληλεπιδράσεις και τελετουργικά. Το κέντρο του Κύκλου μας το έχουμε πάντα στολισμένο.

Τι εννοείς όταν λες «μοίρασμα»;

Συνήθως κάθε Κύκλος έχει ένα θέμα. Τελειώνοντας τα τελετουργικά, που μάς βοηθούν να ενωθούμε με το Θεϊκό Θηλυκό κομμάτι μας, το μεγάλο μέρος του Κύκλου είναι το μοίρασμα εμπειριών, προβληματισμών. Γίνεται ένα άνοιγμα. Παίρνουμε χρόνο να έρθουμε σε επαφή με τα συναισθήματα και τα μπλοκαρίσματα μας, να έρθουμε στο εδώ και τώρα συνειδητά. Η κάθε μια, με τις ποιότητες και τη διαδρομή της.

Πως επιλέγεις τα τελετουργικά;

Είναι ένα μείγμα από διάφορες κουλτούρες, από τη Κεντρική Αμερική, από παραδόσεις του τόπου μας, τη γιόγκα, το μασάζ, τη φύση. Τα τελετουργικά προσδίδουν μια συνειδητότητα. Μια extra πρόθεση. Κάποια είναι βιωματικά, άλλα διαλογισμοί. Οι λέξεις, τα σύμβολα, η κίνηση, μάς βοηθούν να εμβαθύνουμε και να είμαστε σε σύνδεση με το εδώ και τώρα.

Στα χρόνια που κάνεις αυτούς τους Κύκλους ποια πιστεύεις ότι είναι η κινητήριος δύναμη που οδηγεί μια γυναίκα να έρθει σε σένα;

Είναι ένας Κύκλος που χωράει την κάθε γυναίκα όπως είναι. Χωρίς κριτική και αυτό φέρνει εμπιστοσύνη στη δύναμη τους. Κλαίμε, γελάμε, χορεύουμε! Έχουμε αναπτύξει φίλιες και εμπνεόμαστε συνεχώς η μια από την άλλη.

Μιλώντας για κριτική, μου έρχεται στο Νου αυτή που δεχθήκατε, ειδικά στα Social Media, για το βίντεο του Vice.gr. Γυρίστηκε στο Καβούρι με τους «Φύλακες της Μήτρας» και συντονίστρια την RedTentDoula Άννα Ντιμιτρίεβιτς. Ήσουν εκεί. Συμμετείχες. Πως ένιωσες από τα σχόλια;

Δεν με ενόχλησε. Δεν ένιωσα ότι εκτέθηκα. Δεν σοκαρίστηκα. Υπήρξαν πολλοί περισσότεροι που μας υποστήριξαν. Νέες γυναίκες. Μαμάδες. Γυναίκες που θέλουν να γνωρίσουν τους Κύκλους μας. Εμείς σπέρνουμε τους σπόρους κι όπου υπάρχει γόνιμο έδαφος, οι σπόροι ανθίζουν.

Μπαίνοντας στον Κύκλο σου και σ’ ευχαριστώ γι’ αυτό, είδα την ανάγκη των γυναικών να επικοινωνήσουν. Το ότι μια γυναίκα νιώθει ότι μόνο μια άλλη γυναίκα μπορεί να την ακούσει και να την καταλάβει, αυτό δείχνει και την αποξένωση με την κοινωνία, το σύντροφο, τα παιδιά, τους γονείς ίσως ακόμα και με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Υπάρχει μεγάλη αποξένωση και αρκετοί οι ρόλοι που έχει η σύγχρονη γυναίκα. Πάντα όμως, είχε ανάγκη για επαφή. Από την αρχαιότητα. Να φροντίζει η μία τα παιδιά της άλλης, να μαγειρεύουν μαζί, να τιμούν τη φύση τους, να γιορτάζουν τις αλλαγές, να εμπνέονται κρατώντας μια δόνηση διαφορετική.

Που βρίσκεται η Γυναικεία Δύναμη;

Στο να αγκαλιάζεις και να δαμάζεις τα κύματα. Να ακούς και να αφουγκράζεσαι. Να φροντίζεις. Να παίρνεις δύναμη από το κέντρο σου, τη μήτρα και τη γη. Τη σελήνη και τη φύση.

Έχουμε χάσει την επαφή με τη φύση μας;

Η φύση είναι γυναίκα. Γεννάει, δημιουργεί. Είναι ο κύκλος της ζωής και του θανάτου. Έχουμε αποσυνδεθεί από τη φύση μας, ναι.

Μίλησε μας για το Ιερό Αίμα και την Περίοδο.

Είναι το αίμα που δίνει ζωή, είναι το μόνο αίμα που δεν προέρχεται από βία. Για πολλές γυναίκες είναι δύσκολο να μιλάνε γι’ αυτό. Στην πραγματικότητα είναι περίοδος περισυλλογής. Δυστυχώς στις σύγχρονες κοινωνίες δεν είμαστε παρούσες σε αυτό που συμβαίνει σε κάθε φάση του έμμηνου κύκλου. Δεν παρατηρούμε, δεν συντονιζόμαστε με το γυναικείο μας σύστημα.

Κι η Ιερή Μήτρα;

Είναι ένας χώρος που δημιουργεί ζωή, ιδέες. Ένα κέντρο που ενεργειακά και συμβολικά εμπεριέχει τη Δημιουργία και μετουσιώνει.

Έχεις παρατηρήσει κάποιο μπλοκάρισμα στο κέντρο της Μήτρας;

Δυστυχώς, έχουμε μάθει να αποθηκεύουμε φόβο μέσα στην μήτρα μας. Τον φόβο του τοκετού, το φόβο της δημιουργίας. Ενοχές. Ντροπή.

Πως βοηθάει ο Κύκλος να ξεπεραστούν τα όποια μπλοκαρίσματα;

Βοηθάει στην επανασύνδεση με το κέντρο μας. Μαθαίνουμε εμάς. Μαθαίνουμε για εργαλεία που μπορεί να μας ταιριάζουν έξω από τον Κύκλο και έτσι δημιουργείται ένα δίκτυο υποστήριξης γυναικών και εκτός RedTent. Από γυναίκα σε γυναίκα.

Οι άντρες που χωράνε σε όλο αυτό;

Ερχόμενες πιο κοντά στις ποιότητες μας, ερχόμαστε πιο κοντά σ’ αυτούς. Πιο δυνατές να αγκαλιάσουμε ρόλους.

Αν και έχεις, λανθασμένα, κατηγορηθεί φεμινίστρια…

Δεν είμαι φεμινίστρια. Υποστηρίζω ότι κάθε γυναίκα θα πρέπει να αγκαλιάσει τα τραύματα της και να πάρει τη φροντίδα που χρειάζεται. Σαν κόρη, σαν μητέρα, σαν γραία, να βρει το κέντρο της. Να εμπνεύσει τις επόμενες γενιές. Να τιμήσει την Ιερότητα της και να συνδεθεί με τη γυναίκεια της φύση. Να γεννά με αγάπη και σεβασμό, χωρίς φόβο. Να σέβεται τη Μητέρα Γη. Σεβόμενη τη Γη σέβεται και τον εαυτό της. Η γυναίκα για τη γυναίκα.

Για όσες σε ψάξουν θα ήθελες να πεις κάτι;

Στον Κύκλο μου είναι ευπρόσδεκτες γυναίκες όλων των ηλικιών και κάθε κουλτούρας. Μητέρες και πολύ μικρά μωρά. Συντονίζω τον εβδομαδιαίο Κύκλο Red Tent στη Νέα Σμύρνη, αλλά και κάποιες έξτρα συναντήσεις σχετικά με την εγκυμοσύνη, το τοκετό και τη γονεϊκότητα.

Info

Facebook: FreeSoulMama

Μια ματιά ακόμα: Μετά τον ερχομό του μωρού μας έχουμε απομακρυνθεί ερωτικά. Πώς θα αναθερμάνω τη σχέση μας;

Keywords
Τυχαία Θέματα