Λευκό αλεύρι και ζάχαρη: Eίναι οι δύο τροφές που εμποδίζουν την προσπάθεια μας να χάσουμε βάρος;

Ο Δυτικός τρόπος ζωής και διατροφής έχει προκαλέσει σημαντική αύξηση της καθημερινής κατανάλωσης ζάχαρης και λευκού αλεύρου, καθώς αποτελούν σημαντικά συστατικά των περισσότερων τροφών που καταναλώνουμε. Δημιουργούνται όμως πολλά ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο η υψηλή κατανάλωση λευκού αλεύρου και ζάχαρης μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία μας. Ο διαιτολόγος – διατροφολόγος M.Sc., Ph.D.cand., Κωνσταντίνος Ξένος, μας λύνει όλες τις απορίες στο faysbook.gr.

Το λευκό αλεύρι και η ζάχαρη προσφέρουν ωφέλιμη ενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό;

Η ζάχαρη

ή σουκρόζη είναι ένας κρυσταλλικός δισακχαρίτης και προσδίδει στον οργανισμό ενέργεια που αντιστοιχεί σε 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Η θρεπτική αξία της λευκής επεξεργασμένης ζάχαρης είναι πάρα πολύ χαμηλή αφού εκτός από υδατάνθρακες και ενέργεια δεν προσφέρει άλλα θρεπτικά συστατικά. Ομοίως το λευκό αλεύρι έχει χαμηλή θρεπτική αξία λόγω της επεξεργασίας που έχει υποστεί. Η παραγωγή του λευκού αλεύρου περιλαμβάνει την απομάκρυνση του σπόρου του οδηγώντας στην απώλεια των βιταμινών Β και σημαντικών ιχνοστοιχείων.

Γιατί πρέπει να τα αποφεύγουμε, ειδικά όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος;

Εκτός από το γεγονός ότι οι εν λόγω τροφές δεν έχουν ουσιαστική θρεπτική αξία και συνεπώς δεν προσφέρουν στον οργανισμό απαραίτητα μη θερμιδογόνα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη, τον επιβαρύνουν και με περιττές αρκετές φορές θερμίδες. Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη αποδίδει 20 θερμίδες και σύμφωνα με τα Δυτικά πρότυπα διατροφής, οι περισσότεροι λαμβάνουμε πλεονάζουσες ποσότητες σακχάρων με αποτέλεσμα να προάγουμε συνθήκες παχυσαρκίας. Επιπλέον στα τρόφιμα και ροφήματα που καταναλώνουμε καθημερινά εμπεριέχεται εκ φύσεως σάκχαρα που μαζί με άλλα συστατικά αποδίδουν θερμίδες. Το λευκό αλεύρι λόγω της επεξεργασίας που έχει υποστεί εμφανίζει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη με αποτέλεσμα την απότομη αυξομείωση επιπέδων γλυκόζης και συνεπαγόμενης ινσουλίνης στο αίμα, γεγονός που ενισχύει το αίσθημα της πείνας.

Ποιές οι αρνητικές επιπτώσεις από την υπερκατανάλωση του λευκού αλευριού και της ζάχαρης;

Πέρα από το θέμα των περιττών θερμίδων και άρα της προαγωγής της παχυσαρκίας, η υπερκατανάλωση ζάχαρης ευθύνεται και για την εμφάνιση τερηδόνας στα δόντια καθώς κατά την διέλευση της από την στοματική οδό και τα βακτήρια που υπάρχουν στην στοματική κοιλότητα σχηματίζεται ένα οξύ που καταστρέφει το σμάλτο. Τα λευκά άλευρα πολλές φορές συντελούν στη δημιουργία υψηλών επιπέδων ελευθέρων ριζών και άρα οξειδωτικού στρες.

Η χρήση υποκατάστατων τροφών όπως π.χ. της στέβιας μπορεί να αποτελέσει αρωγό στη προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης ζάχαρης;

Τα υποκατάστατα τροφών που προέρχονται από στέβια αποδίδουν μηδενικές θερμίδες και μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετική επιλογή για εκείνους που θέλουν να μειώσουν ή να διατηρήσουν το σωματικό βάρος τους. Το θερμιδικό περιεχόμενο μειώνεται ενώ παράλληλα διατηρείται το αίσθημα της ευχαρίστησης βοηθώντας τους ανθρώπους να μένουν πιστοί στη διατροφή τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, λόγω της έλλειψής της σε υδατάνθρακες δεν επηρεάζεται η γλυκόζη του αίματος.

Πώς μπορούμε να περιορίσουμε το λευκό αλεύρι από τη διατροφή μας;

Μια λογική σύσταση θα ήταν να στραφούμε στην κατανάλωση αλεύρου ολικής άλεσης. Αν και πρέπει να τονιστεί πως η θερμιδική διαφορά τους είναι πολύ μικρή…Τα κυριότερα οφέλη από την αντικατάσταση επεξεργασμένων τροφίμων με τρόφιμα ολικής αλέσεως είναι η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών (η οποία προάγει τον κορεσμό και συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου), ο περιορισμός των απλών σακχάρων, ο συχνά χαμηλότερος γλυκαιμικός δείκτης και η αυξημένη πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Τελικά, η διακοπή ή έστω ο περιορισμός της κατανάλωσης ζάχαρης και λευκού αλεύρου είναι ζωτικής σημασίας για ένα καλύτερο σώμα χωρίς προβλήματα υγείας;

Ο περιορισμός της κατανάλωσης ζάχαρης και λευκού αλεύρου μπορεί να συμβάλει υπό προϋποθέσεις όχι μόνο στη μείωση του σωματικού βάρους αλλά και στην προώθηση της «καλής» υγείας του οργανισμού. Παράλληλα η αντικατάσταση τους από τρόφιμα πλούσια σε μη θερμιδογόνα θρεπτικά συστατικά ενισχύει τον οργανισμό σε πολλές πτυχές της υγείας μας.

Διαβάστε ακόμα: Ποσό ασφαλή είναι τα παγωτά με στέβια; Ο Κωνσταντίνος Ξένος μας λύνει όλες τις απορίες μας!

Keywords
Τυχαία Θέματα