Επαναλαμβανόμενες αποβολές: Ήρθε η ώρα να το ψάξεις -Τυχαίες ή όχι;

Για κάποιες γυναίκες είναι εύκολο να μείνουν έγκυες όμως δύσκολο να κρατήσουν το μωρό. Αν ανήκεις κι εσύ σ’ αυτή την κατηγορία είναι σημαντικό να μάθεις ότι πολλά και διαφορετικά αίτια μπορεί να συνδέονται με τις επαναλαμβανόμενες αποβολές και γι’ αυτό χρειάζεται να απευθυνθείς στον ειδικό.

Αυτό που χρειάζεται να ξέρεις είναι ότι ένα περιστατικό αποβολής δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχεις πρόβλημα με τη γονιμότητά σου. Όπως, όμως, εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην

εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO, πολλά ζευγάρια που προσπαθούν να δημιουργήσουν οικογένεια έρχονται αντιμέτωπα μ’ αυτό το εξαιρετικά ψυχοφθόρο πρόβλημα: τις επαναλαμβανόμενες αποβολές.

Σε αυτά τα ζευγάρια συμβουλές, όπως ξεκουράσου ή μη σηκώνεσαι από το κρεβάτι, που συνήθως συστήνει ο περίγυρος, δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, αφού τα κρυφά αίτια που οδηγούν στην αποβολή απαιτούν ειδική αντιμετώπιση.

Πότε να το ψάξεις;

Όπως επισημαίνει ο Δρ. Παράσχος, οι περισσότεροι γυναικολόγοι συστήνουν μόνο μετά από τρεις αποβολές να γίνει έλεγχος για διάφορα πιθανά προβλήματα που μπορεί να ευθύνονται για τις συνεχόμενες αποβολές. Και συνεχίζει: «Όσοι ασχολούμαστε όμως με την εξωσωματική γονιμοποίηση συνήθως συστήνουμε πως ο έλεγχος και η πιθανή θεραπευτική παρέμβαση πρέπει να ξεκινήσουν μετά τη δεύτερη συνεχόμενη αποβολή.

Κι αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν η γυναίκα είναι άνω των 35. Συνήθως οι ειδικοί σε θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε καλά οργανωμένα κέντρα είναι οι πιο καλά ενημερωμένοι και για τις εξετάσεις που απαιτούνται αλλά και για τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που προτείνονται, ανάλογα με το πρόβλημα που θα εντοπιστεί και μπορεί να συνδέεται με το σύνδρομο καθ’ έξιν αποβολών.

Υπάρχουν, εξάλλου, πολλά κρυφά αίτια που μπορεί να διαγνωστούν και να ευθύνονται για το ότι καταλήγει μια εγκυμοσύνη σε αποβολή, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη ινομυωμάτων, ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας, διαταραχές στην πήξη του αίματος, π.χ. θρομβοφιλία, αλλά και ανοσολογικά αίτια.

Σήμερα όμως η επιστήμη είναι σε θέση να δώσει λύσεις στα πολλά και διαφορετικά προβλήματα που σχετίζονται με τις επαναλαμβανόμενες αποβολές μιας γυναίκας, διασφαλίζοντας τη δυνατότητα για μια φυσιολογική χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα εγκυμοσύνη. Γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση μια γυναίκα με ιστορικό αποβολών δεν πρέπει απλά να μείνει και να εύχεται η επόμενη εγκυμοσύνη να πάει καλά. Πρέπει να απευθυνθεί στον ειδικό».

Μια ματιά ακόμα: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέες μανούλες με τα παιδάκια τους!

Keywords
Τυχαία Θέματα