Ένα απέραντο “καμίνι” όλη η Ευρώπη

Στο κόκκινο έφτασε το θερμόμετρο σε Πορτογαλία και Ισπανία την Παρασκευή, με τα ευρωπαϊκά κράτη να εξακολουθούν να μαστίζονται από τον καύσωνα, ενώ ο κίνδυνος για δασικές πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος.

Ο καύσωνας στην Ιβηρική Χερσόνησο, που προκαλείται από θερμές αέριες μάζες από τη Βόρεια Αφρική, είναι ο δριμύτερος από το 2003. Αλλού το καλοκαίρι έφερε δασικές πυρκαγιές και ξηρασία, όπως στη Βρετανία, στη Σκανδιναβία και

στην Ελλάδα.

Σε πολλά μέρη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν πάνω από τους σαράντα βαθμούς τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή και μπορεί να σημειώσουν και άνοδο κατά δύο ή τρεις βαθμούς Κελσίου. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα σπάσουν το ρεκόρ των 48 βαθμών Κελσίου που διατηρούσε η Αθήνα από το 1977.

Οι προηγούμενες υψηλότερες θερμοκρασίες τόσο σε Ισπανία όσο και σε Πορτογαλία έφταναν τους 47 βαθμούς Κελσίου. Στην Πορτογαλία τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι θερμοκρασίες που θα αναπτυχθούν στη χώρα μπορεί να υπερβούν ακόμα και αυτές της Κοιλάδας του Θανάτου στην Καλιφόρνια όπου καταγράφονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες της Γης.

«Η Λισσαβώνα θα είναι μία από τις πιο θερμές πόλεις στον κόσμο αυτό το Σαββατοκύριακο γιατί είναι δέκα το πρωί και ο καιρός είναι ήδη πολύ ζεστός», λέει η Αννα Πασκόα, 56 ετών, καθαρίστρια σε πολυτελές εστιατόριο. «Είναι πραγματικά αφόρητο».

Διαβάστε τη συνέχεια στο ant1news.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα