H αισθητικός των σταρ, Θεανώ Μπέλλα, απαντάει σε 10 ερωτήσεις SOS για την κυτταρίτιδα!

Η κυτταρίτιδα είναι ένα θέμα που απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες. Για να το λύσουμε πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τις αιτίες και να χτυπήσουμε το πρόβλημα στη ρίζα. Πάμε λοιπόν να λύσουμε κάθε απορία!

Μόνο η κακή απορροή τής λέμφου έχει σχέση με την κυτταρίτιδα, όχι η κακή κυκλοφορία τού αίματος;

Μόνο η λεμφική ροή, διότι η απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών από την περιοχή τών λιποκυττάρων γίνεται μόνον μέσω τής λέμφου. Η ανεπαρκής λεμφική απορροή είναι που συσσωρεύει άχρηστες ουσίες στα λιποκύτταρα, οπότε σταδιακά δημιουργείται η κυτταρίτιδα. Η κακή κυκλοφορία τού αίματος ελάχιστα σχετίζεται με την δημιουργία κυτταρίτιδας.
Τί ακριβώς είναι η λεμφική απορροή και το Λεμφικό Σύστημα;

Το Λεμφικό Σύστημα είναι ένα σύστημα κυκλοφορίας υγρών στο σώμα, διαφορετικό από το γνωστό Αγγειακό Σύστημα (αρτηρίες, φλέβες). Στο Λεμφικό δεν διακινείται αίμα, αλλά ένα υδατώδες κιτρινωπό υγρό, η λέμφος (ή λύμφη), που απομακρύνει από τους ιστούς τις άχρηστες ουσίες τού μεταβολισμού (λεμφική απορροή) και τις μεταφέρει στους λεμφικούς αδένες (για εξουδετέρωση τυχόν μικροβίων) και τελικά στο αίμα. Το Λεμφικό Σύστημα έχει τα δικά του αγγεία, που απλώνονται σε όλο το σώμα. Ο κεντρικός αγωγός τού Λεμφικού είναι ο λεγόμενος θωρακικός πόρος, που διατρέχει από την κοιλιά (στο ύψος τού ομφαλού) προς το στέρνο, όπου (στο ύψος τού ώμου) αποδίδει την λέμφο στο αίμα. Σε αυτόν καταλήγει όλη η λέμφος από όλα τα λεμφικά αγγεία τού σώματος. Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι η ροή τής λέμφου είναι πολύ πιο αργή από την κυκλοφορία τού αίματος.
Μπορούμε μόνοι μας στο σπίτι να κάνουμε σωστό λεμφικό μασσάζ;
Με μερικές απλές γνώσεις ναί. Οι τρείς κυριότερες γνώσεις είναι ότι όλες οι κινήσεις πρέπει πάντα να κατευθύνονται προς τον θωρακικό πόρο (προς την κοιλιά), ότι η πίεση τού μασσάζ πρέπει να είναι ήπια (ποτέ δυνατή), και ότι αρχίζουμε πάντοτε από ψηλά (δηλ από την κοιλιά) και σταδιακά πηγαίνουμε προς τα άκρα.
Για ποιόν λόγο πρέπει να αρχίζουμε το μασσάζ από ψηλά, δηλ από την κοιλιά, που δεν έχει σχέση με την περιοχή τής κυτταρίτιδας;
Ο λόγος είναι ότι πρέπει πρώτα οπωσδήποτε να απελευθερώνονται οι κεντρικές περιοχές (κοιλιά, άνω μηροί) ΠΡΙΝ γίνει μασσάζ στις χαμηλότερες. Αν αυτό δεν γίνει, τότε τα λεμφικά υγρά από τις χαμηλές περιοχές δεν ρέουν εύκολα προς την κοιλιά και προς τον θωρακικό πόρο, οπότε συσσωρεύονται χαμηλά και προκαλούν οιδήματα (πρηξίματα χωρίς πόνο).

Μήπως πρέπει πάντοτε να απευθυνόμαστε σε ειδικό (Αισθητικό, Φυσικοθεραπευτη) για σωστό λεμφικό μασσάζ (λεμφοντραινάζ);
Πράγματι, το σωστό λεμφικό μασσάζ δεν είναι απλή υπόθεση. Το λεμφικό μασσάζ κατά Vodder (από το όνομα τού δανού Ιατρού που εισήγαγε το επιστημονικό λεμφοντραινάζ) απαιτεί εκπαίδευση, εμπειρία χεριών, σωστή πίεση, σωστή κατεύθυνση κινήσεων κ.ά. Όμως, με τις 3 παραπάνω απλές γνώσεις μπορεί να γίνει αρκετά σωστό λεμφικό μασσάζ και στο σπίτι.
Πώς συνδέεται η κυτταρίτιδα με το άτονο δέρμα;
Άτονο δέρμα σημαίνει ότι ο δερματικός ιστός είναι άτονος, δηλ δεν διαθέτει την φυσιολογική σφριγηλότητα. Αυτό οφείλεται είτε σε γενετική προδιάθεση, είτε σε μακροχρόνια καθιστική ζωή, κακή διατροφή, ή συνεχές στρές. Η προκαλούμενη αδυναμία (ατονία) ιστών ευνοεί την κατάρρευση τής δομής τών λιποκυττάρων. Σημειωτέον ότι η ίδια αδυναμία ιστών συμβάλλει όχι μόνο στην κυτταρίτιδα, αλλά και στις ευρυαγγείες και τις φλεβίτιδες.
Πώς μπορεί να καταπολεμηθεί αυτή η αδυναμία τών δερματικών ιστών;
Κυρίως με την κίνηση και την σωστή διατροφή. Απλές γυμναστικές κινήσεις και το περπάτημα, βεβαίως και το κολύμπι, βοηθούν μακροχρόνια, συγχρόνως με διατροφή πλούσια σε ω-λιπαρά (ελαιόλαδο, ψάρια), ιχνοστοιχεία και βιταμίνες Α & C (πχ καρότο, πορτοκάλι).
Τί περιέχουν τα καλλυντικά κυτταρίτιδας;
Τα καλά καλλυντικά κυτταρίτιδας περιέχουν 2 είδη δραστικών ουσιών, λιπολυτικές ουσίες και λεμφοδιεγερτικές ουσίες, με έμφαση στις δεύτερες. Οι λιπολυτικές ουσίες διασπούν τα λίπος των λιποκυττάρων, ενώ οι λεμφοδιεγερτικές ουσίες διεγείρουν την λεμφική απορροή και απομακρύνουν τα περιττά συστατικά που προκύπτουν από την αποικοδόμηση (λιπόλυση). Μόνον ο συνδυασμός λιπολυτικών και λεμφοδιεγερτικών ουσιών οδηγεί στην πραγματική μείωση τής κυτταρίτιδας. Δραστικές ουσίες (και των 2 κατηγοριών) για την κυτταρίτιδα είναι ορισμένα συστατικά Εργαστηρίων (όχι μόνο με βάση την καφεΐνη), επίσης εκχυλίσματα βοτάνων και ορισμένα αιθέρια έλαια (δενδρολίβανου, μέντας, φασκόμηλου, γερανίου κ.ά.) που επιτείνουν την λεμφική απορροή και δρουν συσφικτικά. Επίσης βιταμίνες, κυρίως Α και Ε, που επαναφέρουν την φυσιολογική Αρχιτεκτονική τού δέρματος. Η καλύτερη μορφή καλλυντικού είναι βέβαια ελαφρύ Ζελέ που δεν αφήνει λιπαρότητα.
Πώς εφαρμόζονται σωστά τα καλλυντικά κυτταρίτιδας;
Απλώνονται στην εκάστοτε περιοχή με μικρές κυκλικές κινήσεις, οι οποίες έχουν κατεύθυνση πάντα προς τον θωρακικό πόρο, δηλ χονδρικά προς την άνω κοιλιά. Αρχίζουμε πάντα από ψηλά, δηλ από την κοιλιά, όπου γίνονται κυκλικές κινήσεις πέριξ τού ομφαλού. Αυτό είναι απαραίτητο για να ελευθερωθεί η λεμφική ροή προς τον θωρακικό πόρο. Κατόπιν πηγαίνουμε στους γλουτούς και μηρούς, κάνοντας απαλό μασσάζ με κατεύθυνση προς τα επάνω (προς την κοιλιά). Κατόπιν γίνεται μασσάζ στις γάμπες. Και τελικά γίνεται κυκλικό μασσάζ στα χέρια, αρχίζοντας πάντα από ψηλά. Μόνον με αυτήν την σειρά έχουν αποτέλεσμα τα καλλυντικά κυτταρίτιδας.
Ποιές εξειδικευμένες μέθοδοι Αισθητικής θεωρούνται πιο αποτελεσματικές για την κυτταρίτιδα;
Παρότι έχει αναπτυχθεί ολόκληρη γκάμα αισθητικών μεθόδων, η πιο αποτελεσματική μέθοδος παραμένει το λεμφικό μασσάζ (λεμφοντραινάζ), που γίνεται είτε στο νερό με ειδικούς εκτοξευτήρες (SPA), είτε με μηχανήματα λεμφομασσάζ («μανίκια» και «μπότες»), είτε με τα χέρια. Όταν το λεμφικό μασσάζ γίνεται με τα χέρια και συνδυάζεται με ειδικό peeling σώματος, τότε το αποτέλεσμα είναι δραστικό. Διότι το μέν λεμφικό μασσάζ βοηθά στην απορροή τής λέμφου, ενώ συγχρόνως το peeling επαναφέρει το δέρμα γρήγορα στην φυσιολογική του υφή.

Keywords
Τυχαία Θέματα