Σπίλοι: ένας εύκολος κανόνας για να τους ελέγξετε

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ελιές (σπίλοι), οι οποίοι αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχει ένας εύκολος κανόνας για τους ελέγξετε.

Συνήθως είναι ακίνδυνοι και ασυμπτωματικοί και εμφανίζονται λόγω της έκθεσης του δέρματος στον ήλιο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις που οι σπίλοι μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση μελανώματος.

Τα καρκινώματα του δέρματος διακρίνονται σε επιθηλιακά, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν, ή κακοήθη, τα οποία αποτελούν την πιο επιθετική μορφή καρκίνου. Αν όμως διαγνωστούν εγκαίρως, μπορούν να αντιμετωπιστούν. Σε διαφορετική περίπτωση, αν έχουν ήδη εξαπλωθεί, μπορεί να είναι ακόμα και θανατηφόρα.

Οι άνθρωποι πρέπει να ελέγχουν το δέρμα τους κάθε 3-4 μήνες. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η χαρτογράφηση των σπίλων του σώματος μία φορά τον χρόνο, από την ηλικία των 18 ετών. Συγκεκριμένα, πρέπει να ελέγχεται κατά πόσον υπάρχουν νέες κρεατοελιές ή αν οι υπάρχουσες έχουν αλλάξει σχήμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ασυμμετρία, ακανόνιστο περιθώριο ή χρώμα ή αλλαγή μεγέθους.

Οι ABCDE κανόνες

Ο Δερματολόγος είναι ο πλέον αρμόδιος να αποφανθεί αν ένας σπίλος είναι καλοήθης ή ύποπτος, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής κριτήρια:

Α – Ασυμμετρία (Asymmetry)
B – Όρια (Borders)
C – Χρώμα (Color)
D – Διάμετρος (Diameter)
E – Ανύψωση/ Εξέλιξη (Elevation/Evolution)

Ποιοι ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου;
Άτομα υψηλού κινδύνου θα πρέπει να προβαίνουν συστηματικά σε έλεγχο των σπίλων τους. Τέτοια άτομα θεωρούνται:

με πολυάριθμους σπίλους -ελιές (άνω των 50)με οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό καρκίνου του δέρματος ή μελανώματοςμε ανοιχτό φωτότυπο επιδερμίδας (φωτότυπος Ι&ΙΙ) και επομένως πολλούς σπίλουςμε ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων, ιδιαίτερα στην παιδική ή την εφηβική ηλικίαόσα εμφανίζουν γιγαντιαίο συγγενή μελανοκυτταρικό σπίλομε σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων – παρουσία μεγάλου αριθμού άτυπων σπίλων στο σώμα. Τα άτομα αυτής της κατηγορίας εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εξαλλαγής κατά 6% σε σχέση με εκείνα με κοινούς σπίλους. Το ποσοστό αυτό αυξάνει στο 15% εάν συνυπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό. Κρίνεται, λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη παρακολούθησης των δυσπλαστικών σπίλων ανά τακτά χρονικά διαστήματα από Δερματολόγο.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να εμφανίζονται νέοι σπίλοι, αλλά εάν διαπιστώσετε ότι κάποιος από αυτούς έχει διαφορετικό σχήμα, θα μπορούσε να είναι μελάνωμα. Ο δερματολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει στον έλεγχο και να σας ενημερώσει σχετικά με τη διαδικασία.
Σε κάθε περίπτωση, για την πρόληψη, πρέπει να αποφεύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, να φοράτε καπέλο και γυαλιά και να χρησιμοποιείτε ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

The post Σπίλοι: ένας εύκολος κανόνας για να τους ελέγξετε appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα