Ρευματοπάθεια: Η άσκηση συμβάλλει στην μείωση του πόνου

Στα χρόνια νοσήματα είναι σημαντική και αναγκαία η ψυχοσωματική προσέγγιση των ασθενώνΗ άσκηση συμβάλλει στην μείωση του πόνου και παρέχει αυτονομία και ποιότητα ζωής στους ρευματοπαθείς

Αυτά ήταν τα βασικά μηνύματα του webinar που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα μέσω της σελίδας της στο Facebook με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών ΒΙΑΝΕΞ και Φαρμασέρβ-Λίλλυ.

Η

ψυχοσωματική, σύμφωνα με τον ορισμό, είναι η ολοκληρωμένη ανάλυση της προέλευσης και εξέλιξης μίας νόσου καθώς και της θεραπείας της, λαμβάνοντας υπόψη συγχρόνως τις ψυχολογικές και σωματικές επιρροές. Αυτή, αποτελεί ένα κομμάτι της ολιστικής προσέγγισης των ασθενών με ρευματικά νοσήματα, καθώς έχει αποδειχθεί η αλληλεπίδραση της σωματικής και της ψυχικής υγείας στον άνθρωπο, ανέφερε η κα Στέλλα Αργυριάδου, MD, PhD, τέως Διευθύντρια ΕΣΥ, Υπεύθυνη ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Ν. Καβάλας.

Σε χρόνια νοσήματα -όπως τα ρευματικά- ο μεγάλος αριθμός των παραγόντων κινδύνου, οι παρενέργειες των μακροχρόνιων θεραπειών, το συναισθηματικό φορτίο που δημιουργείται εξαιτίας των συμπτωμάτων της νόσου, της απώλειας λειτουργικότητας ή και της ανικανότητας, επιβάλουν την ψυχοσωματική προσέγγιση.

Άρα κατέληξε η κα Αργυριάδου, η ολιστική προσέγγιση περιλαμβάνει ψυχοθεραπευτικές μεθόδους, όπου χρειάζεται, ή / και αποφόρτιση με τη μέθοδο Balint.Η μέθοδος Balint είναι ιδιαίτερα χρήσιμη ιδίως στους φροντιστές, που αποτελούν τον «κρυφό ασθενή» στις οικογένειες των ανθρώπων με ρευματικό νόσημα.Η μέθοδος, και τα Balint groups, δεν είναι κάποια μέθοδος ψυχοθεραπείας, ή ομάδες συνάντησης ή συμβουλευτικά groups, ούτε παρέχονται συμβουλές, εκπαίδευση, ή βοήθεια. Βοηθάει όμως στη δημιουργία νέων τρόπων αντιμετώπισης των προβλημάτων-καταστάσεων, και διαχείρισης των εσωτερικών συγκρούσεων. Επομένως χωρίς την ετικέτα της Ψυχοθεραπείας, το αποτέλεσμα είναι και ψυχοθεραπευτικό.

Βεβαίως για την επίτευξη του στόχου είναι απαραίτητοι δυο πυλώνες, ο οικογενειακός γιατρός, και η ομάδα υγείας στα πλαίσια μιας αναπτυγμένης ΠΦΥ, ώστε με το σχεδιασμό διαφόρων παρεμβάσεων να διασφαλίζεται μια καλή ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους.

Η σωματική δραστηριότητα και η σωματική άσκηση είναι ασφαλείς και ευεργετικές για τη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με ρευματικές νόσους. Η άσκηση συμβάλλει στην πρόληψη και την καλύτερη διαχείριση της κακής κατάστασης της υγείας που χαρακτηρίζει τις χρόνιες νόσους, συμπεριλαμβανομένων εκτός των καρδιαγγειακών παθήσεων, του σακχαρώδους διαβήτη, ορισμένων μορφών καρκίνου και των διαφόρων ρευματικών παθήσεων, βελτιώνοντας συγχρόνως την ψυχική υγεία και την ψυχολογική ευεξία αυτών των ασθενών τόνισε ο κος Αναστάσιος Φιλίππου, Αναπλ. Καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας-Φυσιολογίας της άσκησης στην Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.

Ένας γενικός στόχος, προκειμένου οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα να αποκομίζουν τα ευεργετήματα της άσκησης στη υγεία τους, θα πρέπει να είναι η συμπλήρωση 30 λεπτών σωματικής δραστηριότητας ή άσκησης μέτριας έντασης την ημέρα, συνεχόμενα ή, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, και επιμερισμένα σε τρεις 10λεπτές συνεδρίες, τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, όσο περισσότερη άσκηση μπορούν να κάνουν αυτοί οι ασθενείς, τόσο το καλύτερο, πάντοτε εντός των ορίων της ασφαλούς και μη καταπονητικής άσκησης.

Έτσι, πριν από την ένταξή τους σε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης, οι ασθενείς με ρευματικές παθήσεις θα πρέπει να αξιολογούνται ως προς την τρέχουσα ικανότητά τους για άσκηση, ώστε εν συνεχεία να προσδιορίζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προγράμματος άσκησης που θα ακολουθήσουν και να τίθενται οι ανάλογοι, ρεαλιστικοί στόχοι, που θα τους εξασφαλίζουν ότι θα παραμείνουν προσηλωμένοι στην τακτική εφαρμογή του προγράμματος άσκησής τους κατέληξε ο κος Φιλίππου.

Σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα
Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος.  Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα  και αριθμεί περισσότερα από 5500 μέλη, τα οποία  είναι κυρίως άτομα που νοσούν  από  Ρευματικά Αυτοάνοσα  Νοσήματα, Ρευματολόγοι και ιατροί που ενδιαφέρονται για τις ρευματικές παθήσεις και άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε αυτούς που πάσχουν ρευματικά από αυτοάνοσα νοσήματα. Όλα τα μέλη εργάζονται εθελοντικά.   Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. είναι καθηγητές Ρευματολογίας σε όλα σχεδόν τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας καθώς και καθηγητές και γιατροί άλλων ειδικοτήτων που σχετίζονται με ρευματισμούς.  H ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. έχει 8 υποκαταστήματα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ενώ έχει στρατηγική συνεργασία με τους συλλόγους ΙΑΣΙΣ & ΘΑΛΕΙΑ.
Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα εκπροσωπεί την Ελλάδα ως οργάνωση κοινωνικού χαρακτήρα στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση EULAR, EULAR PARE ενώ έχει λάβει για τρεις συνεχόμενες χρονιές το 1ο βραβείο από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ασθενών για τα θέματα «Η επαγγελματική ζωή και τα προβλήματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα», «Δικαιώματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα» και «Σεξουαλική ζωή νεαρών ατόμων με ρευματικά νοσήματα». Τον Ιούλιο 2020 έλαβε το 1ο βραβεία για τη δημιουργία με τη συνεργασία του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου (CYPLAR του app StigmApp από την PAE ( PAIN ALLIANCE EUROPE) .

Είναι ιδρυτικό μέλος του Sjogren Europe και της AGORA PLATFORM, αποκλειστικό μέλος για την Ελλάδα της Επιτροπής Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης των Ηνωμένων Εθνών, της PAIN ALLIANCE EUROPE, του WORLD LUPUS FEDERATION (Παγκόσμιου Οργανισμού για την ενημέρωση για τον Σ.Ε.Λ.), του LUPUS EUROPE , του Vasculitis International (Ομοσπονδία Συλλόγων ασθενών με Αγγειίτιδες), της ASIF (Διεθνής Ένωση Συλλόγων Ασθενών για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα) και του EURORDIS, ενώ συμπεριλαμβάνεται στο Μητρώο Συλλόγων με Διαφάνεια της ΕΕ.
Συμμετέχει σε πλήθος project σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας όπως το ΑΠΘ, το ΠΑΔΑ , και το Τμήμα Δημόσιας & Κοινοτικής Υγείας του ΠΑΔΑ που έχουν να κάνουν με δημόσια υγεία & mobile εφαρμογές.
Από το Οκτώβριο 2020 με το Τμήμα Εθνικού Εστιακού Πόλου & Πολιτικών Προαγωγής της Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία – του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (European Agency for Safety and Health at Work, EU-OSHA), στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής εκστρατείας για τους Ασφαλείς και Υγιείς Χώρους Εργασίας, 2020-2022 με κεντρικό μήνυμα “Μειώστε την καταπόνηση” και βασικό αντικείμενο τη διαχείριση και πρόληψη των Μυοσκελετικών Παθήσεων (ΜΣΠ) που σχετίζονται με την εργασία.
Στεγάζεται στην οδό Σταδίου 51, στην Ομόνοια και λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 – 16:00 ενώ την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης (Τηλ: 210 8237302 ) εξυπηρετούν επαγγελματίες ψυχολόγοι.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.arthritis.org.gr και στις σελίδες της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. σε fb, LinkedIn, Instagram & twitter

The post Ρευματοπάθεια: Η άσκηση συμβάλλει στην μείωση του πόνου appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα