Ψείρες: Όταν το παιδί ντρέπεται γι΄ αυτό!

Αν και η έμφανιση ψείρας στο κεφαλάκι του παιδιού σας δεν οφείλεται σε κακή ή ελλειπή υγιεινή και δεν προκαλεί μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας ωστόσο υπάρχουν και οι ψυχολογικές επιπτώσεις από την εμφάνιση της. Μάθετε ποιες μπορεί να είναι αυτές.

Οι ψείρες εμφανίζονται πιο συχνά στα παιδιά από ότι στους ενήλικες, προσβάλλουν συχνότερα τα κορίτσια από ότι τα αγόρια και μεταδίδονται πολύ εύκολα από παιδί σε παιδί με την

άμεση επαφή των κεφαλιών τους, μέσω αντικειμένων κοινής χρήσης όπως είναι οι βούρτσες, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα, ακόμη κι από τα ρούχα που κρέμονται στις κρεμάστρες στο σχολείο ή τους παιδικούς σταθμούς. Η ψείρα μπορεί να επιβιώσει έως 55 ώρες μακριά από το δέρμα του ξενιστή, δεν πετά όπως εσφαλμένα πιστεύουν οι περισσότεορι, ούτε μεταφέρεται μέσω κατοικιδίων στους ανθρώπους. Επιπλέον, οι ψείρες δεν αγαπούν τα βρώμικα μαλλιά καθώς δυσκολεύονται στη διατροφή τους.
Τι ψυχολογικές επιπτώσεις μπορεί να έχει

Συνήθως οι ψυχολογικές επιπτώσεις συνδέονται με την αντιμετώπιση που έχει από το οικογενειακό και από το σχολικό του περιβάλλον. Ένα μικρό παιδί δεν μπορεί εύκολα να καταλάβει για ποιο λόγο υφίσταται την ταλαιπωρία της θεραπείας, ενώ νιώθει άσχημα όταν τα οικεία του πρόσωπα το αποστρέφονται (έστω και προσωρινά). Γι’ αυτό όταν ένα παιδί κολλήσει ψείρες:

* Εξηγήστε του τι σημαίνει «κολλάω ψείρες», ότι δεν οφείλεται σε κάτι που εκείνο παρέλειψε να κάνει ή σε ελλειπή υγιεινή κ.λπ. Δείξτε του φωτογραφία μιας ψείρας και ενημερώστε το ποια ακριβώς είναι η θεραπεία που θα ακολουθήσετε προκειμένου να απαλλαγεί από αυτές.

* Μην υπερβάλλετε στους χαρακτηρισμούς. Αποφύγετε να λέτε στο παιδί «χιλιάδες ψείρες είναι στο κεφάλι σου», «σου πίνουν το αίμα» κ.ά. Εάν δεν το χειριστείτε σωστά μπορεί να νιώσει φόβο, να αναπτύξει εντομοφοβία, επειδή στο μυαλό του παιδιού η ψείρα είναι ένα έντομο το οποίο κατοικεί στο δικο του κεφάλι!

* Αποφύγετε τις ταμπέλες. Για παράδειγμα το «είσαι ψειριάρης» είναι κάτι που θα πρέπει να αποφύγετε να πείτε, ακόμη και για αστείο. Το παιδί αγχώνεται επειδή έχει ψείρες, αισθάνεται ντροπή και τέτοιοι χαρακτηρισμοί το κάνουν να νιώθει κατώτερο, υποτιμητικά με τον εαυτό του πληγώνοντάς το και αυτό και την αυτοεκτίμησή του.

* Να είστε διακριτικοί. Ενημερώστε τη δασκάλα του να το διαχειριστεί διακριτικά και μην προσβάλετε το παιδί μπροστά στους συμμαθητές του, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την ντροπή του. Μην ξεχνάτε ότι μπορεί να δεχτεί προσβολές, κοροιδία ή ακόμη και bullying από τους συμμαθητές του και να νιώσει απομονωμένο.

Φίλια Μητρομάρα

The post Ψείρες: Όταν το παιδί ντρέπεται γι΄ αυτό! appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα