Πόσες αγκαλιές την ημέρα χρειάζεται το παιδί σας

Το έχετε σκεφτεί ποτέ; Πόσο συχνά αγκαλιάζετε το παιδί σας; Η απάντηση της επιστήμης θα σας εκπλήξει, ευχάριστα!

Το έχετε σκεφτεί ποτέ; Πόσο συχνά αγκαλιάζετε το παιδί σας; Ιδιαίτερα όσο ο χρόνος περνάει κι αυτό μεγαλώνει και αποχωρίζεται την αγκαλιά σας. Μια από τις πιο διάσημες οικογενειακές θεραπεύτριες της Αμερικής η Virginia Satir έχει πει την εξής περίφημη φράση:

«Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές τη μέρα για επιβίωση.
Χρειαζόμαστε 8 αγκαλιές τη μέρα για συντήρηση.
Χρειαζόμαστε 12 αγκαλιές τη μέρα για να εξελιχθούμε».

Επενδύστε

στις αγκαλιές όταν αποχαιρετάτε το παιδί για το σχολείο, όταν το καλωσορίζετε στην επιστροφή του, το βράδυ για καληνύχτα και σε άλλες περιστάσεις μέσα στη μέρα. Ακόμα και στους έφηβους αρέσουν οι αγκαλιές, ακόμα και αν δεν το παραδέχονται πάντα εξηγεί η Δρ. Βάρβογλη – Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια και συνεχίζει:

«Είναι τόσο εύκολο να διατηρηθούμε συνδεδεμένοι με το παιδί μας, όταν αυτό είναι μικρής ηλικίας. Τα μικρά παιδιά συνήθως μιλάνε συνέχεια στους γονείς τους, κάνουν ερωτήσεις και βασίζονται στους γονείς τους για τα περισσότερα θέματά τους. Καθώς όμως τα παιδιά μεγαλώνουν, γίνονται πιο επιφυλακτικά και κρατάνε περισσότερα πράγματα για τον εαυτό τους. Πώς μπορείς λοιπόν να κρατήσεις ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας και της σύνδεσης με το παιδί σου και να αντιλαμβάνεσαι πώς νιώθει και τι γίνεται στην καρδιά του; Αγκαλιάζοντας το συχνά είναι ένας τρόπος!»

Η Δρ. Βάρβογλη μας προτείνει ακόμα τρεις που μπορείς να ξεκινήσεις να εφαρμόζεις ήδη από το δημοτικό σχολείο, ώστε όταν το παιδί σου φτάσει στην εφηβεία να παραμείνετε συνδεδεμένοι. Ορίστε τι άλλο θα σε βοηθήσει να κρατήσεις το συναισθηματικό δέσιμο με το παιδί σου ισχυρό:

Αποσυνδενθείτε (από τα ηλεκτρονικά) και συνδεθείτε (συναισθηματικά)

Πολλές φορές οι γονείς ξεχνιούνται με το κινητό τους, το τάμπλετ τους, ή κάποιο άλλο ηλεκτρονικό ‘εργαλείο’ ζωής και όταν το παιδί τους μπαίνει στο σπίτι το χαιρετάνε χωρίς καν να σηκώσουν τα μάτια τους από αυτό που κάνουν. Έτσι όμως, ο γονιός χάνει πολλές πληροφορίες. Η πολύ απλή κίνηση του να σηκώσει το κεφάλι από το κομπιούτερ ή το κινητό και να κοιτάξει το παιδί του στα μάτια προσφέρει πολλές πληροφορίες: το παιδί μπορεί να έρθει στο σπίτι και να δείχνει αγχωμένο, στεναχωρημένο, θυμωμένο, φουρτουνιασμένο… Αν δεν πει κάτι, ο γονιός που ασχολείται με τα ηλεκτρονικά του δε θα αντιληφθεί τίποτα και θα χάσει μια σημαντική στιγμή επικοινωνίας και επαφής με το παιδί του. Αυτή λοιπόν είναι η κίνηση που πρέπει να κάνεις κάθε φορά που το παιδί μπαίνει στο σπίτι ή σε πλησιάζει: αποσυνδέσουν από τα ηλεκτρονικά και συνδέσου με το παιδί σου συναισθηματικά. Κατανοητό;

Βάλτε το παιχνίδι και τις δραστηριότητες στην καθημερινότητά σας

Δεν αρέσει σε όλα τα παιδιά να συζητάνε, αλλά σε όλα τα παιδιά αρέσει το παιχνίδι και οι δραστηριότητες. Φροντίστε λοιπόν να έχετε καθημερινά ευκαιρίες να κάνετε κάτι μαζί ακόμα και για 5-10 λεπτά, όπως το να φτιάξετε ένα παζλ, να παίξετε ένα γύρο στο αγαπημένου του επιτραπέζιο, ή ηλεκτρονικό, ή να τους ζητήσετε να σας βοηθήσει στην κουζίνα, στο σούπερ μάρκετ, κλπ. Με αυτό τον τρόπο δίνετε το παρόν στη ζωή του παιδιού σας και το βοηθάτε να νιώθει ασφάλεια με την παρουσία σας. Δημιουργώντας μία ζεστή σχέση, μπορείτε να προσέξεις και τα σημάδια που φανερώνουν τι απασχολούν το παιδί σου και να το βοηθήσεις να ανοιχτεί και να σου μιλήσει.

Δείξτε γνήσιο ενδιαφέρον

Κάντε ερωτήσεις που ενθαρρύνουν την συζήτηση και δεν απαντιούνται με ένα απλό ναι ή όχι. Αντί για την ερώτηση «έγραψες καλά στο τεστ;» κάνε ερωτήσεις τύπου «πες μου κάτι αστείο που έγινε στο σχολείο», «με ποιον έπαιξες σήμερα;», ποιο ήταν το πιο βαρετό μάθημα;». Οι ερωτήσεις αυτού του είδους βοηθάνε το παιδί να ανοιχτεί και να σας δώσει λεπτομέρειες για τη μέρα του. Κάνοντας τέτοιου είδους ερωτήσεις σε καθημερινή βάση, και δίνοντας κι εσύ κάποιες λεπτομέρειες για το τι έγινε μέσα στη μέρα σου, δημιουργείς ένα μοτίβο επικοινωνίας. Με αυτό τον τρόπο το παιδί συνηθίζει να κάνει τέτοιες συζητήσεις, οπότε θα τις συνεχίσει και αργότερα, στην εφηβεία εξηγεί η Δρ. Βάρβογλη.

Ο χρόνος που περνάτε με τον παιδί σας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν είναι ποτέ χαμένος χρόνος. Μόνο κέρδος μένει.

The post Πόσες αγκαλιές την ημέρα χρειάζεται το παιδί σας appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόσες,poses