Πώς το τεχνητό φως των οθονών συμβάλλει στην αύξηση του βάρους μας

Φανταζόσασταν ποτέ ότι η αγαπημένη σας σειρά στην TV ή στο Netflix θα μπορούσε να συνδέεται με αύξηση του βάρους σας;

Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του τεχνητού φωτός το οποίο εκπέμπουν οι ηλεκτρικές συσκευές όπως η τηλεόραση, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA.

Η μελέτη αναλυτικότερα
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε τα δεδομένα από 43.722 γυναίκες, με τις συμμετέχουσες να είναι ηλικίας 35 – 74 χρόνων. Ενδεικτικά, οι ερωτήσεις εξέταζαν αν οι γυναίκες κοιμόντουσαν με ή χωρίς φωτισμό, τι έντασης/

είδους και αν λειτουργούσε η τηλεόραση.

Εκτός από τις ερωτήσεις είχαν στη διάθεσή τους και ανθρωπομετρικές μετρήσεις (ύψος, βάρος, περιφέρειες μηρών/ γλουτών, Δείκτη Μάζας Σώματος) με την επανεξέταση να γίνεται μετά από 6 σχεδόν χρόνια. Φάνηκε λοιπόν, ότι ποικίλουν τα επίπεδα που επηρεάζει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με το φως της τηλεόρασης αυξάνει τις πιθανότητες κατά 17%, δηλαδή 5 κιλά, μετά από 6 χρόνια.

Πώς εξηγείται;
Η άμεση συσχέτισή τους ακόμα δεν έχει ακόμα αποδειχθεί. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος έχει μάθει από τις αρχές της ύπαρξης του να αναγνωρίζει το φως ως σημάδι μέρας και το σκοτάδι της νύχτας, αντίστοιχα. Έτσι, λοιπόν η έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας φαίνεται να διαταράσσει τον φυσιολογικό τρόπο λειτουργίας ορμονών όπως η μελατονίνη, των ορμονών της όρεξης, αλλά και βιολογικών μονοπατιών που συνδέονται με αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας.

Αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι ότι η σχέση αυτή δεν άλλαξε όταν στην ανάλυση μπήκαν και άλλοι παράγοντες (π.χ. ηλικία, φυλή, κοινωνικο-οικονομικό στάτους).

Ίσως, τώρα να έχετε έναν παραπάνω λόγο την επόμενη φορά που θα λιώσετε στην ΤV θυμηθείς να την κλείσετε μετά.

The post Πώς το τεχνητό φως των οθονών συμβάλλει στην αύξηση του βάρους μας appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα