Πώς να γίνετε το αφεντικό του εαυτού σας

Ξεκινάτε τη δική σας επιχείρηση; Η επιβίωση ως ελεύθερος επαγγελματίας απαιτεί νέες δεξιότητες για να γίνετε αφεντικό!

1 “Πώς θα βρω την αυτοπεποίθηση να βγω στην αγορά;”
Για να αποκτήσετε μεγαλύτερη σιγουριά για τη δουλειά σας, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε. «Η αυτοπεποίθηση αυξάνεται μέσω της κεκτημένης ταχύτητας· όσο περισσότερα κάνεις, τόσο πιο σίγουρη για τον εαυτό σου γίνεσαι», λέει η Marianne Cantwell, συγγραφέας του Be A Free Range Human. Φτιάξτε επίσης έναν «πίνακα επαίνων», όπου θα κρατάτε τα email

ανθρώπων που σας έχουν πει πόσο καλή δουλειά κάνετε.

2 “Πώς θα διαχειριστώ την απομόνωση και την έλλειψη υποστήριξης;”
Ο φόβος της απομόνωσης εμποδίζεις πολλούς ανθρώπους να κάνουν δική τους δουλειά, αλλά η μοναξιά μπορεί να είναι κάτι θετικό. «Η αυτοαπασχόληση είναι ένα ωραίο ταξίδι προσωπικής ανάπτυξης», λέει η Selina Barker, σύμβουλος καριέρας. «Αναγκάζεστε να δημιουργήσετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας, να γίνετε ο δικός σας υποστηρικτής και επίσης να περιβάλλεστε από υποστηρικτικούς ανθρώπους». Αυτοί οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να είναι πάντα συνάδελφοι· αρκεί ένας σύντροφος ή ένας φίλος με κατανόηση. «Φρόντισε να υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που γνωρίζουν αρκετά για τη δουλειά, ώστε να κατανοούν την γκρίνια σου», λέει η Cantwell.

3 “Πρέπει να δικτυωθώ με άλλους επαγγελματίες; Πώς;”
Η δικτύωση με ανθρώπους που μπορούν να καταλάβουν τι περνάτε και να σας δώσουν συμβουλές βάσει της εμπειρίας τους είναι πολύ σημαντική. Το καλό με την αυτοαπασχόληση είναι ότι ως αφεντικό διαλέγετε εσείς τους συναδέλφους σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να συναντάτε άλλους freelance επαγγελματίες, όπως να συμμετέχετε σε αντίστοιχες ομάδες στα social media, να διαβάζετε σχετικά blog και να τους στέλνετε απευθείας email. Μόλις βρείτε μια ομάδα ανθρώπων, μπορείτε να ορίσετε μέρες στις οποίες να κάνετε ανταλλαγή ιδεών στο σπίτι κάποιου και να αλληλοβοηθιέστε στους τομείς που έχετε ανάγκη.

4 “Πώς θα θέσω ρεαλιστικούς στόχους;”
Ο καθορισμός εφικτών στόχων είναι εξαιρετικά σημαντικός. Η Barker προτείνει να φτιάχνετε σχεδιάγραμμα στόχων για την επόμενη βδομάδα και τον επόμενο μήνα και να τους διαγράφετε καθώς βλέπετε την πρόοδό σας. Προειδοποιεί, ωστόσο, να μην κάνετε σχέδια για πολλούς μήνες μπροστά, ειδικά αν είστε στο ξεκίνημα. «Μπορεί να έχεις ένα μακρινό όραμα, αλλά πρέπει να μένεις ευέλικτη ώστε να ανταποκρίνεσαι σε ό,τι συμβαίνει», εξηγεί. Λέει επίσης ότι είναι ωφέλιμο να κάνεις μια αξιολόγηση της δουλειάς σου κάθε τρίμηνο. «Δες τι έχει αποτέλεσμα και τι όχι και πώς μπορείς να εξελίξεις την κατάσταση».

5 “Πώς θα διατηρήσω το κίνητρό μου;”
Όταν είστε αφεντικό του εαυτού σας, είναι εύκολο να τεμπελιάζετε, ειδικά όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. «Μην περιμένεις να βρεις κίνητρα – βρες πώς να κινητοποιήσεις εσύ τον εαυτό σου», λέει η Barker. «Φτιάξε έναν κατάλογο με πράγματα που σε ενεργοποιούν, όπως το να βάζεις μουσική και να χορεύεις στο σαλόνι ή να τρως πρωινό στο αγαπημένο σου café».
Είναι επίσης σημαντικό να έχετε ένα καθημερινό πρόγραμμα, π.χ. να σηκώνεστε την ίδια ώρα, να ξεκινάτε δουλειά στις 9 πμ., να κάνετε διάλειμμα στη 1 μμ. για να πάτε μια βόλτα κ.ό.κ.

Το μυστικό

Να είστε ένα καλό αφεντικό του εαυτού σας. «Φαντάσου το ιδανικό αφεντικό – τώρα έχεις τη δύναμη να το δημιουργήσεις», λέει η Barker. «Συχνά είμαστε οι χειρότεροι εργοδότες του εαυτού μας, γι’ αυτό να θυμάσαι να παίρνεις το ρεπό σου κάθε τόσο επειδή π.χ. έχει ωραίο καιρό ή επειδή πήγες καλά σε ένα project».

The post Πώς να γίνετε το αφεντικό του εαυτού σας appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα