Νεκταρίνια: 3 οφέλη για την υγεία σας

Τα νεκταρίνια πιστεύεται ότι καλλιεργήθηκαν πριν από 4.000 χρόνια. Όπως τα ροδάκινα, έτσι και τα νεκταρίνια χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια σε παραδοσιακές θεραπείες για κολικούς και στομαχόπονους ή στην κινεζική παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας και του εμμηνορροϊκού πόνου.

1. Μειώνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων
Τα αντιοξειδωτικά στα νεκταρίνια πιστεύεται ότι προσφέρουν οφέλη για την υγεία με την πρόληψη ή τη μείωση του κινδύνου αυτών των καταστάσεων (που συχνά συνδέονται μεταξύ τους).

Περιέχουν πολυφαινόλες που μπορούν δυνητικά να αντιστρέψουν τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα και την αγγειακή φλεγμονή που σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών). Έπειτα από έρευνα διαπιστώθηκε ότι τέσσερις πολυφαινολικές ομάδες (ανθοκυανίνες, χλωρογενικά οξέα, παράγωγα κουερσετίνης και κατεχίνες) δρουν σε διαφορετικές κυτταρικές σειρές, συμπεριλαμβανομένων των λιποκυττάρων, των ενδοθηλιακών κυττάρων στα αιμοφόρα αγγεία και των μακροφάγων κυττάρων που συμμετέχουν στη φλεγμονώδη απόκριση. Επιπλέον, λειτουργώντας συμπληρωματικά, οι ενώσεις πολυφαινόλης πιστεύεται ότι συγκρατούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έτσι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και αποτρέπουν τη συσσώρευση λιποκυττάρων γύρω από τα όργανα.

2. Επιβραδύνουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων
Η ίδια ομάδα ερευνητών ανέφερε ότι οι ίδιες πολυφαινόλες μείωσαν επίσης τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων καρκίνου του μαστού ανεξάρτητα από τα οιστρογόνα σε δοκιμαστικούς σωλήνες κατά 50%. Αυτό υποδηλώνει ότι οι πολυφαινόλες στα ροδάκινα και στα νεκταρίνια μπορεί να προσφέρουν προστασία έναντι ορισμένων καρκίνων του μαστού.

3. Μειώνουν τη χοληστερόλη
Η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, το β-καροτένιο και η τρυπτοφάνη έχουν παρόμοιες ιδιότητες. Αυτές οι αντιοξειδωτικές ενώσεις όχι μόνο βοηθούν στη μείωση της αγγειακής φλεγμονής, στη βελτίωση της κυκλοφορίας και της αρτηριακής πίεσης, αλλά μπορούν επίσης να αποτρέψουν την οξείδωση της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) χοληστερόλης, τον τύπο που σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση και τη στεφανιαία νόσο. Παρά τα παραπάνω πιθανά οφέλη, υπήρξαν λίγες μελέτες σε ανθρώπους που διερευνούν τον άμεσο διαιτητικό αντίκτυπο των νεκταρινιών σε οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις.

Το μυστικό

Όπως τα ροδάκινα, έτσι και τα νεκταρίνια περιλαμβάνονται στη λεγόμενη «βρόμικη δωδεκάδα». Αυτή είναι μια λίστα από προϊόντα που τείνουν να έχουν υψηλότερα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων, γι’ αυτό συστήνεται η αγορά βιολογικών νεκταρινιών.

The post Νεκταρίνια: 3 οφέλη για την υγεία σας appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα