Γιατί ο εγκέφαλός μας, αντί να κατεβάζει ταχύτητα, ανεβάζει στροφές στις διακοπές;

Αυτός είναι ο λόγος που οι διακοπές αυξανουν την ευφυία μας!

Πολλά έχουν γραφτεί για τα οφέλη των δραστηριοτήτων που γίνονται σε εξωτερικούς χώρους, όπως η πεζοπορία στη φύση ή το τζόκιν στο πάρκο, αλλά μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά φωτίζει μια λιγότερο γνωστή ευεργετική δράση τους.

Όπως παρατήρησαν οι ειδικοί και κατόπιν έγραψαν στην επιθεώρηση Brain Research, κατά κάποιον τρόπο μας κάνουν πιο έξυπνους: για την ακρίβεια, βάζουν το μυαλό μας σε διαδικασία να δουλέψει με διαφορετικό τρόπο.

Συγκεκριμένα

η Kyle Mathewson, καθηγήτρια Ψυχολογίας, και η ομάδα της παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 12 ανθρώπων σε δύο διαφορετικά περιβάλλοντα: Στην πρώτη δραστηριότητα τους άφησαν για λίγο μέσα σε ένα μισοφωτισμένο, ήσυχο εργαστήριο. Στη δεύτερη δραστηριότητα τους ζήτησαν να κάνουν ποδήλατο στον δρόμο. Στη διάρκεια της δεύτερης, υπαίθριας δραστηριότητας οι ερευνητές παρατήρησαν διαφορετικά εγκεφαλικά κύματα στους εθελοντές, τα οποία υποδηλώνουν ότι το μυαλό τους δούλευε πιο σκληρά. Ενδεχομένως επειδή έξω «υπάρχουν φανάρια και πινακίδες και άλλοι άνθρωποι και δέντρα και πουλιά και ο άνεμος» σχολίασε χαρακτηριστικά η Mathewson. Πολύ περισσότερα, πιο ασυνήθιστα και απαιτητικά ερεθίσματα, δηλαδή.

Κάποιος θα αναρωτηθεί εύλογα, μήπως ήταν η ίδια η ποδηλασία που «γύμνασε» τον εγκέφαλο και όχι η υπαίθρια δραστηριότητα; Ωστόσο σε άλλα πειράματα οι εθελοντές που έκαναν στατικό ποδήλατο σε εσωτερικούς χώρους δεν παρουσίασαν την ίδια, έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα με τους ποδηλάτες στους δρόμους.

Φυσικά, όπως επισήμανε η ειδικός, δεν φέρνουν όλες οι υπαίθριες δραστηριότητες τον εγκέφαλό μας αντιμέτωπο με προκλήσεις. Άλλο, για παράδειγμα, να κάνουμε ποδήλατο στην πόλη και άλλο να ξεκουραζόμαστε κάτω από τη σκιά ενός δέντρου.

Σε κάθε περίπτωση, ένα πλήθος από μελέτες στο παρελθόν έχει δείξει τα οφέλη της επαφής με τη φύση στην ψυχική υγεία. Οπότε ακόμα και αν οι καλοκαιρινές διακοπές μας δεν περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, scuba diving και άλλες δραστηριότητες ανεβασμένης αδρεναλίνης αλλά χαλαρό περπάτημα στην παραλία, σίγουρα δεν θα βγούμε χαμένοι.

The post Γιατί ο εγκέφαλός μας, αντί να κατεβάζει ταχύτητα, ανεβάζει στροφές στις διακοπές; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα