Γιατί η ευγνωμοσύνη δεν είναι οφειλή;

Κάθε μέρα δεχόμαστε το καλό, κάνουμε καλό και γινόμαστε καλύτεροι αλλά πολλές φορές ένα απλό «ευχαριστώ» αρκεί. Μην το παρακάνετε.

Σε έρευνα του Αμερικάνικου Οργανισμού Ψυχολογίας, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το θετικό συναίσθημα της ευγνωμοσύνης έχει 3 σημαντικές ηθικές λειτουργίες. Λειτουργεί σαν:

Ηθικό βαρόμετρο: ξέρουμε ότι είμαστε ο αποδέκτης μίας καλής συμπεριφοράς του άλλου και αντιδρούμε κι εμείς ανάλογα.Κίνητρο ηθικής: μας κάνει να θέλουμε να κάνουμε κάτι καλό για τους άλλους.Ενισχυτής ηθικής: ενδυναμώνει την θέλησή μας να θέλουμε να κάνουμε καλό και στο μέλλον.

Η ευγνωμοσύνη είναι

ένα δώρο. Σκεφτείτε πόση χαρά βιώνετε όταν δίνετε ένα δώρο σε κάποιον και όταν κάνετε καλύτερη την ζωή του. Όταν εκφράζετε την ευγνωμοσύνη σας για κάποιον ή κάτι, μοιράζεστε αυτό το δώρο και είναι υπέροχο! Όμως υπάρχουν πράγματα που χρειάζεται να κάνετε ώστε να μην το παρακάνετε με την ευγνωμοσύνη.

1 Η ευγνωμοσύνη δεν είναι οφειλή
Δεν πρέπει να νιώθετε υποχρεωμένοι να ανταποδώσετε τη χάρη. Στις στενές σχέσεις, αυτό το είδος «ένα σου κι ένα μου» μπορεί στην πραγματικότητα να καλλιεργήσει αρνητικά συναισθήματα ανάμεσα στους συντρόφους και η γρήγορη «ανταμοιβή» μπορεί να υποδεικνύει μια ενόχληση (ή αποφυγή) για την οικειότητα και την εμπιστοσύνη.

2 Η ευγνωμοσύνη συνδέεται με την αυτοεκτίμηση
Όταν έχετε μια επιτυχία, ευχαριστήστε τους ανθρώπους που σας βοήθησαν να φτάσετε εκεί, αλλά δώστε εύσημα και στον εαυτό σας. Αν ευχαριστείτε όλους τους άλλους, μειώνοντας τη σημασία της δικής σας σκληρής δουλειάς, ίσως μπερδεύετε την ευγνωμοσύνη με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

3 Δεν χρειάζεται να είστε πάντα ευγνώμονες για ό,τι έχετε
Το να επικεντρώνεστε σε αυτά για τα οποία θα έπρεπε να είστε ευγνώμονες, ίσως σημαίνει ότι καλύπτεται κάποια πράγματα. Σε μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ζευγάρια, η έκφραση θυμού για ένα σοβαρό πρόβλημα ήταν πιο ωφέλιμη –και πιο πιθανό να οδηγήσει σε πραγματική λύση- από την απλή θετική στάση.

The post Γιατί η ευγνωμοσύνη δεν είναι οφειλή; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα