Γιατί δεν πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά σας με μπατονέτα;

Το αυτί σας αποτελεί μέρος του σώματός σας, αλλά είναι εκεί για έναν πολύ καλό λόγο. Αφαιρώντας το κερί που περιέχει με μπατονέτα μπορεί να προκαλέσετε πρόβλημα. Γιατί;

1 Δεν είναι απαραίτητη η χρήση της μπατονέτας

Όπως τα περισσότερα μέρη του σώματός μας, τα αυτιά μας είναι αρκετά αυτάρκη. Ως επί το πλείστον, αυτοκαθαρίζονται χωρίς να χρειάζονται βοήθεια και μπατονέτα. Τα αυτιά έχουν έναν φυσικό μηχανισμό καθαρισμού, που μετακινείται προς τα έξω. Με την εισαγωγή μπατονέτας ή άλλων ξένων αντικειμένων στο αυτί, μπορεί πραγματικά να ωθήσει το κερί (ιατρικά γνωστό ως κυψελίδα) πίσω στο αυτί,

συσσωρεύοντας το το κερί να συσσωρεύεται χειρότερο. Αντίθετα, αφήνοντας το αυτί χωρίς μπατόνετα το κερί θα βγει φυσικά στο εξωτερικό μέρος του αυτιού και στη συνέχεια θα μπορεί να αφαιρεθεί με ασφάλεια.

2 Η αφαίρεση του κεριού είναι επιβλαβής
Όταν ο μηχανισμός αυτοκαθαρισμού του αυτιού διαταραχθεί, το κερί συσσωρεύεται και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Η στένωση ή η απόφραξη του αυτιού, λόγω ανατομικών ιδιαιτεροτήτων ή μολυσματικών ή δερματολογικών παθήσεων, μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία.
Ο ερεθισμός από ξένα αντικείμενα που τοποθετούνται στο αυτί (π.χ. βαμβάκι, ακουστικά βαρηκοΐας και ωτοασπίδες) μπορεί να προκαλέσει χρόνιες αλλαγές στο δέρμα του ακουστικού πόρου και να βλάψει τη φυσιολογική επιθηλιακή μετανάστευση. Οι μπατονέτες από βαμβάκι τείνουν επίσης να ωθούν βαθύτερα το κερί στο κανάλι του αυτιού.

3 Αφαιρώντας το κερί, αφαιρείτε τη φυσική προστασία
Το κερί εξασφαλίζει την υγρασία και την καθαριότητα του αυτιού, αφού είναι κολλώδες και παγιδεύει ρύπους, μικρόβια και επιθήλια από το δέρμα του πόρου που ανανεώνεται διαρκώς. Το κερί παράγεται συνεχώς και σπρώχνεται προς τα έξω από την κίνηση που κάνουν οι μικροσκοπικές τριχούλες του δέρματος του πόρου. Κανείς μας δεν αισθάνεται ότι το αυτί του παράγει κερί, ούτε αντιλαμβάνεται ότι αποβάλλει το κερί σιγά-σιγά, σπρώχνοντάς το προς τα έξω. Έτσι, το κερί δημιουργεί ένα φυσικό φράγμα για την προστασία του αυτιού από έντομα και λοιμώξεις. Η εισαγωγή ενός ξένου αντικειμένου για τον καθαρισμό του αυτιού μπορεί να αφαιρέσει το δέρμα μέσα στο αυτί, το οποίο λειτουργεί ως άμυνα. Ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται με τη χρήση σύριγγων αυτιών με νερό και το ίδιο συμβαίνει με περιφερειακή βλάβη στο κανάλι του αυτιού και το τύμπανο από αντικείμενα που εισάγονται μέσα στο αυτί.

4 Το κερί αυτιών δεν είναι ένδειξη κακής υγιεινής
Ενώ ο καθένας παράγει τη δική του ποσότητα κεριού αυτιού ανάλογα την ηλικία, την εθνικότητα και το περιβάλλον στο οποίο ζει, γενικά, το σώμα μας παράγει τη σωστή ποσότητα για αυτό που χρειαζόμαστε και αυτό το κερί είναι απολύτως υγιές και σίγουρα δεν είναι σημάδι ανθυγιεινό. Στην πραγματικότητα, λόγω όλων των ενεργειών που κάνει το κερί, λειτουργεί ως μια φυσική ενυδατική κρέμα, εμποδίζοντας το δέρμα να αφυδατωθεί. Είναι μια παγίδα βρωμιάς και σκόνης που εμποδίζει τα βακτήρια και τους μολυσματικούς οργανισμούς να φτάσουν βαθιά στο κανάλι του αυτιού και το κερί τριπλασιάζεται επίσης ως σφουγγάρι απορροφώντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Το μυστικό

Εάν έχετε μείωση της ακοής, βουλωμένο αυτί, πόνο στο αυτί ή εμβοές (βουητό αυτιού) αναζητήσετε ιατρική περίθαλψη έτσι ώστε το κερί να αφαιρεθεί με ασφάλεια.

The post Γιατί δεν πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά σας με μπατονέτα; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα