Γιατί δεν φεύγεις από μία κακοποιητική σχέση;

Συχνά ακούμε και διαβάζουμε ειδήσεις για  γυναίκες που βρίσκονται χρόνια σε μια κακοποιητική σχέση και για άντρες που δολοφόνησαν τις γυναίκες τους.

Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις αποκαλύπτεται πως η γυναίκα βίωνε μακροχρόνια λεκτική ή/και σωματική κακοποίηση στο γάμο/σχέση της. Η ερώτηση που σχηματίζεται στο μυαλό των περισσότερων όταν ακούνε τέτοιες ιστορίες είναι «Αφού τη χτύπαγε και την κακοποιούσε γιατί έμενε; Γιατί δεν έφευγε;»

Είναι και μια από τις απορίες αρκετών ανθρώπων που αναρωτιούνται ποιοι είναι

οι λόγοι που εξακολουθούν και παραμένουν σε μία σχέση που δεν τους καλύπτει πλέον και δεν περνούν καλά. Σκέφτονται να φύγουν, πολλές φορές φαντασιώνουν τη φυγή και την αλλαγή της κατάστασης αυτής, τελευταία στιγμή όμως κάνουν και πάλι …πίσω! Και ασφαλώς δεν μιλάμε μόνο για σχέσεις αλλά και για γάμους, όπου εκεί το φαινόμενο είναι πολύ πιο έντονο. Και μην βιαστείτε να σκεφτείτε πως το παντρεμένο ζευγάρι δεν χωρίζει λόγω των παιδιών, εφόσον πρόκειται για την πιο συχνή δικαιολογία.

Γιατί δεν φεύγετε από μια κακοποιητική σχέση;

Από συνήθεια
Η καθημερινότητα και η ρουτίνα της χτίζουν συνήθειες που πολλές φορές δεν μας είναι εύκολο να απαρνηθούμε, όχι επειδή περνάμε καλά αλλά επειδή συνηθίσαμε ο ένας τον άλλον και δεν μας είναι εύκολο να …σπάσουμε “την ροή” αυτή και να ξεβολευτούμε!

Από φόβο μήπως μείνετε μόνη
Αρκετοί είναι εκείνοι και εκείνες που διατηρούν σχέσεις που πλέον δεν τους καλύπτουν, μόνο και μόνο επειδή φοβούνται να μείνουν μόνοι τους. Και φυσικά, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως η επόμενη σχέση θα είναι καλύτερη, αν και σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τις δικές μου επιλογές και τον δικό μου τρόπο που έχω “φτιάξει” για να σχετίζομαι…

Δεν αντέχετε την αλλαγή
Το να φύγω σημαίνει ότι αλλάζω την καθημερινότητά μου ψυχοσυναισθηματικά τουλάχιστον! Δεν είναι τόσο εύκολο καθώς πολλές φορές αυτή ακριβώς η αλλαγή είναι που μας αγχώνει, μας τρομάζει και μας ακινητοποιεί.

Από φόβο για το άγνωστο
Βγαίνοντας από μία κακοποιητική σχέση δεν ξέρω στην πραγματικότητα τι θα ακολουθήσει, πως θα πορευτώ, όσο και να φαντάζομαι πως θα κάνω αυτό ή εκείνο, ακόμα και να δημιουργήσω μία καινούρια σχέση που θα νιώθω καλύτερα!

Για να αποφύγετε τη ματαίωση
Το να φύγω σημαίνει πως η σχέση αυτή “δεν πέτυχε, άρα απέτυχα”. Και ποιος είναι εκείνος που εύκολα δέχεται πως έκανε λάθος επιλογές ή απλά πως ο συνδυασμός με το συγκεκριμένο άνθρωπο …δεν δούλεψε;

Επειδή οι προσδοκίες σας κρατούν δέσμιους
“Μα προσπαθούμε τόσο καιρό και οι δύο…, είναι κρίμα να το διαλύσουμε τώρα μετά από τόσες προσπάθειες…, αγαπάμε ο ένας τον άλλον, απλά δεν …” Οι προσδοκίες μας πολλές φορές μας κρατούν δέσμιους σε καταστάσεις που ρουφούν ενέργεια και μας κουράζουν με τις τόσες εκλογικεύσεις που αρκετές φορές δίνουν και φρούδες ελπίδες.

Από ενοχές
Ναι και οι ενοχές μπορούν να μπουν στο παιχνίδι, φαινομενικά τουλάχιστον!

Λόγω των κοινωνικών στερεοτύπων
Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν! Κοινωνικές απαιτήσεις όπου καλούμαστε να δικαιώσουμε πεποιθήσεις, να ακολουθήσουμε συγκεκριμένες συμπεριφορές και κανόνες, να ικανοποιήσουμε συγκεκριμένες επιθυμίες που πιθανά περιορίζουν τη ζωή μας. Και επειδή τότε νιώθουμε περισσότερο αποδεκτοί, εφόσον δεν διαφέρουμε και ικανοποιούμε τα αναμενόμενα από εμάς, τείνουμε προς τη συμμόρφωση και αγνοούμε τη διεκδίκηση του διαφορετικού.

Για οικονομικούς λόγους
Η πιο συχνή δικαιολογία στα παντρεμένα ζευγάρια, όπου θα μοιραστεί η περιουσία!

Το μυστικό

Πολλές φορές ευθύνεται και η παγίδα του προτύπου: “Ανέκαθεν ήθελα μία καλή σχέση, έναν καλό γάμο, να γεράσουμε μαζί…”

The post Γιατί δεν φεύγεις από μία κακοποιητική σχέση; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα