Εσείς από που αγοράζετε φακούς επαφής; 8 μυστικά για καλή οφθαλμική υγεία

Εάν χρησιμοποιείτε ή πρόκειται να χρησιμοποιήσετε φακούς επαφής αγοράστε υπεύθυνα και ακολουθείτε πάντα τις συμβουλές των ειδικών, εφιστούν οι Οπτικοί ξεκινώντας καμπάνια ενημέρωσης με θέμα «Φοράω Φακούς, Ενημερώνομαι Υπεύθυνα».

Σήμερα, 25 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη και περίπου 350.000 στην Ελλάδα χρησιμοποιούν φακούς επαφής, συνήθως σε καθημερινή βάση. Οι καινοτόμες τεχνολογίες στα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται και ο σημαντικά χαμηλός αριθμός των επιπλοκών, κάνουν σήμερα τη χρήση των φακών επαφής ασφαλέστερη, ευκολότερη

και πιο άνετη από ποτέ, προσφέροντας λύσεις σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

1 Ξεκινάτε πάντα με το ίδιο μάτι, όταν εφαρμόζετε και αφαιρείτε τους φακούς επαφής, έτσι ώστε να μην τους μπερδεύετε.

2 Μία φορά τη μέρα, θα πρέπει να κάνετε έναν απλό “αυτοέλεγχο” στα μάτια σας. Αναρωτηθείτε:

Πώς αισθάνομαι τους φακούς επαφής στα μάτια μου;Πώς βλέπουν τα μάτια μου;Συνεχίζω να βλέπω καλά;

3 Να πλένετε πάντα καλά τα χέρια σας και να τα σκουπίζετε με μια πετσέτα που δεν αφήνει χνούδια, πριν αγγίξετε τα μάτια σας ή τους φακούς επαφής.
4 Μην τρίβετε τα μάτια σας. Είναι εύκολο να αγγίξετε τα μάτια σας χωρίς να το σκεφτείτε, αλλά δεν θέλετε να μεταφέρετε ακαθαρσίες ή λιπαρότητα από τα δάχτυλά σας στα μάτια σας, ή να μετακινήσετε τους φακούς σας.
5 Τηρείτε τους κανόνες υγιεινής. Καθαρίστε, απολυμάνετε και αποθηκεύστε τους φακούς σας και τη θήκη των φακών σύμφωνα με τις οδηγίες. Ποτέ μην πλένετε τους φακούς σας ή μην γεμίζετε τη θήκη τους με νερό βρύσης.
6 Τηρείτε το χρονοδιάγραμμα και αντικαθιστάτε τους φακούς επαφής σας σύμφωνα με τις οδηγίες του εφαρμοστή σας.

7 Μην φοράτε τους φακούς επαφής για διάστημα μεγαλύτερο από αυτό που συστήνεται στη συσκευασία.

8 Μην αγοράζετε φακούς από μη πιστοποιημένα καταστήματα ή από το διαδίκτυο.  Η πώληση των φακών επαφής πρέπει να γίνεται σε ιχνηλάσιμη συσκευασία όπως αυτό ορίζεται από την κοινοτική οδηγία περί διακίνησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Ιχνηλάσιμη νοείται η συσκευασία της οποίας μπορεί να αναζητηθεί η πορεία από τον κατασκευαστή έως τον τελικό καταναλωτή, στην οποία αναγράφεται ο αριθμός παρτίδας (LOT NUMBER), η ημερομηνία λήξεως, το υλικό, τα στοιχεία του φακού επαφής και ο κατασκευαστής.

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Σαπουνάκης, Αντιπρόεδρος της ΠΕΟΟ «όσον αφορά στο διαδικτυακό εμπόριο και ειδικότερα την προμήθεια φακών επαφής, γυαλιών οράσεως και ηλίου, δυστυχώς υφίσταται έλλειμμα στο νομικό πλαίσιο και δεν διασφαλίζεται πλήρως η ορθή λειτουργία της διακίνησης των φακών επαφής, όπως αυτό συμβαίνει με τον φυσικό χώρο του οπτικού καταστήματος, ο οποίος έχει ελεγχθεί από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας και έχει λάβει την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας. Η διακίνηση μέσω διαδικτύου είναι προφανές ότι δεν τηρεί κανόνες και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή».

Η καμπάνια και οι δράσεις της

Η καμπάνια «Φοράω Φακούς, Ενημερώνομαι Υπεύθυνα» στοχεύει στην ενημέρωση του καταναλωτή, του χρήστη φακών επαφής ή και των φροντιστών ατόμων που χρησιμοποιούν φακούς επαφής.

Στόχος είναι να υπογραμμιστεί η σημαντικότητα των συστάσεων και των οδηγιών που διέπουν την προμήθεια και τη χρήση των φακών επαφής, ώστε να τις ακολουθήσουν επιτυγχάνοντας ασφάλεια και άνεση στην καθημερινότητά τους.

Για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί διαδικτυακή σελίδα, στη διεύθυνση www.foraofakous.gr, όπου το κοινό μπορεί να ενημερωθεί για θέματα που αφορούν στην εφαρμογή, τον έλεγχο, τη χρήση των φακών επαφής, τις οδηγίες χρήσης και αντικατάστασής τους, κ.ά.

The post Εσείς από που αγοράζετε φακούς επαφής; 8 μυστικά για καλή οφθαλμική υγεία appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα