Είναι αξιόπιστος ο Δείκτης Μάζας Σώματος;

O Δείκτης Μάζας Σώματος είναι μια εξίσωση, η οποία εντοπίζει εφήβους και ενήλικες που έχουν μη φυσιολογικό βάρος σε σχέση με το ύψος.

Ο υπολογισμός του προκύπτει από την διαίρεση του βάρους με το τετράγωνο του ύψους.

Οι κατηγορίες του Δείκτη Μάζας Σώματος είναι:

Ελλιποβαρής 15-19,9Φυσιολογικός 20-24,9Υπέρβαρος 25-29,9Παχυσαρκία τύπου 1 30-34,9Παχυσαρκία τύπου 2 35-39,9Παχυσαρκία τύπου 3 >40

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο ΔΜΣ δεν λαμβάνει υπ’ όψιν την φυσική κατάσταση του ατόμου, ούτε την κατανομή ή το ποσοστό λίπους στο σώμα του. Έτσι, αξιολογεί με ακριβώς τον

ίδιο τρόπο τους πάντες – από τους πιο αγύμναστους έως τους αθλητές ολυμπιακού επιπέδου!

Δεδομένου ότι δεν μετράει τον λιπώδη ιστό έχει τη δυνατότητα ανακριβειών. Για παράδειγμα δύο άτομα με ίδιο Δείκτη Μάζας Σώματος πιθανόν να διαφέρουν σημαντικά όσον αφορά στο ποσοστό λίπους και μυϊκής μάζας. Δηλαδή άτομα με σημαντική άλιπη μάζα (π.χ. αθλητές) θα μπορούσαν να ταξινομηθούν ως υπέρβαρα, ενώ θα είχαν χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους. Σε τέτοιες περιπτώσεις άλλες ανθρωπομετρικές μετρήσεις είναι απαραίτητες.

Πώς θα μάθετε το βάρος σας;
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ψυχολόγους του πανεπιστημίου UCLA και δημοσιεύθηκε στο Διεθνές Περιοδικό Παχυσαρκίας, έδειξε ότι πρόκειται για ένα εντελώς αναξιόπιστο μέτρο υγείας. Υπάρχει ένας καλύτερος και, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, πιο ασφαλής από θέμα αξιοπιστίας μετρητής: το Body Shape Index (ABSI, Δείκτης Σχήματος Σώματος). Πρόκειται για ένα υπολογιστικό μέσο που λαμβάνει υπόψιν τη διάμετρο της περιφέρειας σας, το ύψος και το βάρος. Για να σας δώσουμε μια ιδέα της φιλοσοφίας του ΑBSI, μια διάμετρος μεγαλύτερη από 89 εκατοστά και ένα ποσοστό σωματικού λίπους που είναι υψηλότερο από 32% δείχνουν ότι, πιθανώς, το βάρος σας έχει ξεφύγει από τα όρια του υγιούς.

Για να δείτε που κυμαίνεστε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή του Δείκτη Σχήματος Σώματος στο absicalculator.eu.

The post Είναι αξιόπιστος ο Δείκτης Μάζας Σώματος; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα