Tι δεν πρέπει να πείτε σε κάποιον που έχει διπολική διαταραχή

Είναι πολύ σημαντικό στο άτομο που πάσχει από διπολική διαταραχή να του συμπαραστέκεστε και να το στηρίζετε. Η διπολική διαταραχή, ή μανιοκατάθλιψη όπως την ονόμαζαν παλιότερα, με την κατάλληλη αγωγή και ψυχοθεραπεία, μπορεί να κάνει το άτομο, που πάσχει από αυτήν, λειτουργικό.

Η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα μας εξηγεί τι δεν πρέπει να πείτε σε κάποιον που έχει διπολική διαταραχή.

Τι είναι η διπολική διαταραχή;

Η διπολική διαταραχή θεωρείται μία από τις πιο σοβαρές διαταραχές της διάθεσης, η οποία περιλαμβάνει δύο πόλους, τη μανία (πάνω) και την κατάθλιψη (κάτω). Στη διπολική διαταραχή

εκτός από την κατάθλιψη, υπάρχουν φάσεις μανίας ή υπομανίας και είναι και αυτό που τη διαφοροποιεί από την κλινική κατάθλιψη. Στη φάση μανίας το άτομο εμφανίζει αυξημένη ενεργητικότητα, υπέρμετρα καλή διάθεση ή υπέρμετρα κακή διάθεση. Στα άτομα που πάσχουν από διπολική διαταταχή (ή κάποια ψυχική νόσο) μπορείτε να προσφέρετε στήριξη και σταθερότητα αλλά αφήστε τις συμβουλές. Οτιδήποτε κι αν πείτε, εκτός από το “ελπίζω να βρεις την κατάλληλη θεραπεία” και “όποτε θέλεις να μου μιλήσεις είμαι εδώ” μπορεί να βιωθεί ως προσβλητική και να προκαλέσει προβλήματα. Δείτε τι δεν πρέπει να πείτε σε κάποιον με διπολική διαταραχή.

Δεν πρέπει να πείτε: “Σταμάτα να κλαις, ξεκίνα το τρέξιμο”

Η θεραπεία της διπολικής διαταραχής είναι πρωτίστως φαρμακευτική, και παραμένει η πρώτη μορφή θεραπείας κυρίως για τις οξείες φάσεις της ασθένειας, την κατάθλιψη και τα μανιακά επεισόδια. Στα επεισόδια κατάθλιψης το άτομο που πάσχει από διπολική διαταραχή έχει εμφανώς πεσμένη διάθεση, νιώθει θλίψη, δείχνει απάθεια και έλλειψη ενδιαφέροντος, νιώθει συνεχώς κούραση, έχει έλλειψη ενέργειας, αδυναμία συγκέντρωσης ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μποερεί κάνει αυτοκτονικές σκέψεις. Οποιαδήποτε συμβουλή όπως π.χ. το τρέξιμο, που ενισχύει την παραγωγή των ενδορφινών, δεν μπορεί να βοηθήσει σε αυτήν τη φάση. Το άτομο που πάσχει από διπολική διαταραχή χρειάζεται να ακολουθήσει φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία.

Δεν πρέπει να πείτε: “Πώς μπορείς και το κάνεις αυτό; Μπράβο!”

Στα άτομα με διπολική διαταραχή καλό είναι να μην δείχνουμε θαυμασμό, όταν κάνει υπερβολές. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν βρίσκεσαι στη φάση μανίας, όπου έχει αυξημένη αυτοπεποίθηση, όλα του φαίνονται ιδεατά και εφικτά, πιστεύει ότι έχει ειδικές δυνάμεις και ικανότητες, μιλάει πολύ, έχει μειωμένες ηθικές αναστολές αλλά και απώλεια αίσθησης κινδύνου. Μπορεί επίσης να σπαταλά χρήματα ή να κάνεις πράξεις που αργότερα τις μετανιώνει.

Δεν πρέπει να πείτε: “Τι καλά που καταφέρνεις και δεν κοιμάσαι”

Ένα από τα πιο σημαντικά συμπτώματα του ατόμου που πάσχει από διπολική διαταραχή είναι ότι κοιμάται ελάχιστα. Η τόσο αυξημένη δραστηριότητα και ενέργεια κάνει τον ύπνο περιττό. Όμως μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να «ταΐζει» τη διαταραχή και πολλές αγωγές επικεντρώνονται στην επαναφορά του ύπνου.

Δεν πρέπει να πείτε: “Ξέρω πώς νιώθεις, τα έχω περάσει κι εγώ”

Οι διακυμάνσεις στη διάθεση, εμφανίζονται φυσιολογικά σε κάθε άνθρωπο. Στο άτομο όμως που πάσχει από διπολική διαταραχή τα «πάνω και κάτω» της διάθεσης είναι έντονα και παθολογικά, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν τη λειτουργικότητά του, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και επικίνδυνα ακόμα και για την ίδια του τη ζωή.

Δεν πρέπει να πείτε: “Μια χαρά είσαι, είσαι δυνατός θα το ξεπεράσεις”

Η διπολική διαταραχή δεν είναι μία νόσος που ξεπερνιέται από μόνη της ή επειδή το άτομο έχει θέληση να την ξεπεράσει. Δεν θεραπεύεται αλλά με την κατάλληλη θεραπεία και την ψυχοθεραπεία, μπορεί να σταθεροποιήσει τις διακυμάνσεις της διπολικής διαταραχής και το άτομο που πάσχει από διπολική διαταραχή να ζήσει μια ποιοτική, λειτουργική και φυσιολογική ζωή.

Φίλια Μητρομάρα

The post Tι δεν πρέπει να πείτε σε κάποιον που έχει διπολική διαταραχή appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Αναζητήσεις
ο διπολικος σπαταλα χρηματα, διπολικη διαταραχη και χωρισμος
Τυχαία Θέματα