15 μυστικά για να μην ξεχνάτε τίποτα

Αν ξεχνάτε συχνά ή θέλετε να έχετε γερή μνήμη, με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ (21.9) αυτά τα μυστικά θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μνήμη ελέφαντα.

1. Αυξήστε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Περιέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στη μάθηση, τη μνήμη και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

2. Εμπλουτίστε το πρωινό σας με βρόμη,

ψωμί ολικής άλεσης και προτιμήστε το μέλι από τη ζάχαρη. Προσφέρουν στον εγκέφαλο την απαραίτητη γλυκόζη, το καύσιμο για την ενέργειά του.

3. Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο στις σαλάτες και στο φαγητό. Είναι αντιοξειδωτικό, περιέχει βιταμίνη Ε και θεωρείται σούπερ τροφή για τον εγκέφαλο.

4. Καθιερώστε το ψάρι τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα, μειώνοντας το κρέας, ιδιαίτερα τα κομμάτια με το λίπος. Τα ω- 3 λιπαρά που περιέχουν συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

5. Αν τρέφεστε άτακτα και ανθυγιεινά, τότε καλό είναι να παίρνετε κάποιες βιταμίνες, κυρίως του συμπλέγματος Β.

6. Αποφεύγετε να παραλείπετε γεύματα, γιατί τότε το μυαλό, στην προσπάθειά του να προσαρμοστεί στην έλλειψη κάποιων στοιχείων που του είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει, κουράζεται και αποδιοργανώνεται.

7. Εξασκείτε κάθε μέρα το μυαλό σας διαβάζοντας βιβλία, εφημερίδες, λύνοντας σταυρόλεξα, υπολογίζοντας νοερά τον λογαριασμό από τα ψώνια σας κ.λπ.

8. Διατηρείτε σε φόρμα το σώμα σας, με ασκήσεις όπως περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι κ.λπ. Με την άσκηση ο εγκέφαλος οξυγονώνεται πιο σωστά και αυτό συμβάλλει στην καλή λειτουργία της μνήμης.

9. Κάνετε επιλογές. Δεν είναι απαραίτητο να θυμάστε τα πάντα, υπερφορτώνοντας τον εγκέφαλό σας. Χρησιμοποιήστε, τα τόσα εργαλεία που υπάρχουν (ηλεκτρονικές ατζέντες, ξυπνητήρια, αυτοκόλλητα χαρτάκια με σημειώσεις κ.ά.).

10. Αποκτήστε συνήθειες που θα «αντικαταστήσουν» και θα ξεκουράσουν τη μνήμη σας. Η παλιά καλή συνήθεια π.χ. να βάζετε τα κλειδιά πάντα στο ίδιο σημείο είναι πολύ αποτελεσματική.

11. Βρείτε τρόπους να χαλαρώνετε. Το άγχος, οι έντονοι ρυθμοί ζωής, η υπερβολική κούραση και η πολλή δουλειά συχνά μπλοκάρουν τον μηχανισμό της μνήμης και τη διαύγεια του πνεύματος.

12. Κοιμηθείτε καλά. Ο ύπνος ενισχύει τη μνήμη μας, καθώς μία τουλάχιστον ζωτική λειτουργία του ύπνου συνδέεται άμεσα με τη μαθησιακή ικανότητα και τη μνήμη. Ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι άνθρωποι που σε καθημερινή βάση κοιμούνται λιγότερο από 4 ώρες την ημέρα ή έχουν διαταραγμένο ύπνο, παρουσιάζουν δυσκολία στην απομνημόνευση και στην αυτοσυγκέντρωση.

13 Ασχοληθείτε με τη μουσική. Η ενασχόληση με την κλασική κυρίως μουσική βοηθά στην αποτελεσματικότερη απομνημόνευση, μειώνει τα λάθη κατά τη διάρκεια της εργασίας ή της μελέτης, βελτιώνει τη δημιουργικότητα και τη διαύγεια, ενώ αυξάνει τον δείκτη νοημοσύνης κατά 9 μονάδες.

14 Φάτε τζίνσενγκ. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την αποδοτικότερη λειτουργία της μνήμης και της ικανότητας συγκέντρωσης.

15 Μειώστε ή κόψτε το κάπνισμα. Μεταβάλει τις ικανότητες απομνημόνευσης, διότι περιορίζεται η διάμετρος των αιμοφόρων αγγείων και κατά συνέπεια και η οξυγόνωση του εγκεφάλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα