Xbox One και Indie developers

Κάθε χρήστης θα μπορεί να ανεβάζει το δικό του παιχνίδι! [UPDATE 2]

[Αρχική δημοσίευση: 27/6/13] Τα indie games έχουν στηρίξει σημαντικά την υπηρεσία Xbox Live Arcade του Xbox 360 μέχρι σήμερα και παρότι δεν είδαμε πολλά παιχνίδια μικρών και ανεξάρτητων προγραμματιστικών εταιρειών στην E3 για το Xbox One,

η Microsoft θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Πιο συγκεκριμένα, η αμερικάνικη εταιρεία αποφάσισε να διευκολύνει τους game developers. Ναι μεν διατηρεί το εφάπαξ ποσό με το οποίο θα τους χρεώνει για κάθε νέο video game που ανεβάζουν, όμως απ' την άλλη θα σταματήσει πλέον να τους χρεώνει για κάθε νέο patch update. Μέχρι πρότινος, οι developers είχαν ένα δωρεάν patch update για κάθε παιχνίδι τους αλλά από το δεύτερο patch και μετά θα έπρεπε να καταβάλουν στη Microsoft ένα ποσό. Φανταστείτε για παράδειγμα εκτός από νέο περιεχόμενο, στο επόμενο patch να θέλει μια ομάδα προγραμματιστών να διορθώσει bugs και να πρέπει να πληρώσει για να το κάνει. Όλα αυτά λοιπόν ανήκουν στο παρελθόν.

Βέβαια στα "ψιλά γράμματα" του policy της Microsoft υπάρχει κι ένα μικρό παραθυράκι, ότι αν ένας developer κάνει υπερβολική χρήση συνεχόμενων updates (για παράδειγμα επειδή υπήρξαν διαρκώς bugs με patch updates και χρειαζόντουσαν διορθώσεις) τότε ίσως υπάρξει χρέωση προς τον developer.

Η κίνηση αυτή της Microsoft ίσως είναι φυσικό επακόλουθο, τόσο λόγω της μεγάλης υποστήριξης των indie developers, όσο και εξαιτίας της διαμαρτυρίας όσων εταιρειών ανάπτυξης εμπιστεύονται τις κονσόλες Xbox. Ο Tim Schafer (φωτό), ιδρυτής της Double Fine Productions για παράδειγμα, δημιουργού των The Cave και Brutal Legend, είχε δηλώσει ότι του ζητήθηκε κόστος 40.000 δολαρίων για να κάνει patch games στο Xbox 360, το οποίο η εταιρεία του δεν μπορούσε να καταβάλει. Η Polytron, developer του Fez, έστειλε επίσης τις αιχμές της για το παραπάνω σύστημα, λέγοντας ότι "Στο Steam ένα update του Fez θα έπαιρνε μόλις δύο εβδομάδες και θα ήταν δωρεάν".

Για να δούμε λοιπόν κατά πόσο η κίνηση αυτή της Microsoft θα έχει ανταπόκριση στα indie games του Xbox One. Μένει φυσικά να μάθουμε και το κόστος δημιουργίας ενός video game, καθότι κάτι τέτοιο στο PlayStation 4 είναι δωρεάν. Οι λεπτομέρειες των ποσοστών πωλήσεων των Microsoft, Sony και Nintendo δεν κυκλοφορούν προς τα έξω και φυσικά διαφέρουν ανάλογα με την εταιρεία ανάπτυξης και το παιχνίδι που θα δημιουργήσει.

[UPDATE: 28/6/13] Σήμερα η Microsoft ανακοίνωσε ότι οι εταιρείες ανάπτυξης που χρησιμοποιούν την Unity game engine θα μπορούν να το κάνουν δωρεάν στις κονσόλες Xbox One και Xbox 360. Η Unity είναι μια μηχανή ιδιαίτερα ελαφριά που βοηθάει νέους developers στη δημιουργία games με τις περισσότερες σύγχρονες προδιαγραφές.

[UPDATE 2: 25/7/13] Σε μία ανάρτηση-βόμβα, ο Larry Hryb (Major Nelson), διευθυντής προγραμματισμού του τμήματος Xbox Live, έγραψε πριν από λίγο στο προσωπικό του blog ότι όλοι οι κάτοχοι Xbox One, θα μπορούν να ανεβάζουν software στην κονσόλα της Microsoft ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς!

Ο Larry Hryb, έμαθε από τον συνάδελφό του Marc Whitten, αντιπρόεδρο του τμήματος Xbox, ότι "Κάθε χρήστης θα είναι και δημιουργός καθώς κάθε Xbox One θα χρησιμοποιείται ως εργαλείο για development. Η Microsoft θεωρεί κάθε παιχνίδι μια εμπειρία και ότι οι δημιουργοί μπορούν να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα των χαρακτηριστικών του Xbox One και του Xbox Live. Αυτό σημαίνει self-publishing (σ.σ. θα μπορείτε να ανεβάζετε το περιεχόμενό σας απευθείας) κι εκμετάλλευση ακόμα και του Kinect, του cloud και των achievements". Κάθε Xbox One θα έχει μέσα debug system που θα του επιτρέπει να λειτουργήσει ως dev kit, με σκοπό ο χρήστης να μπορεί να κάνει developer και μετά self-publish τα games του, χωρίς να απαιτείται κάποια δύσκολη διαδικασία.

Περισσότερα για το θέμα αυτό θα αποκαλυφθούν απ' την Microsoft στη φετινή Gamescom τον Αύγουστο.

Keywords
Τυχαία Θέματα