WWE 2K15 (PS4)

Next-gen...προχειροδουλειά.

Η πρώτη φορά που έπιασα παιχνίδι WWE ήταν το 2000 με το WWF SmackDown! στο PlayStation 1. Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει αφού games όπως τα WWF SmackDown!, Just Bring It και Here Comes the Pain άφησαν εποχή. Η σειρά φαινόταν από τότε ότι θα συνεχίζει να μας προσφέρει κάθε χρόνο κάτι ποιοτικό.

Η εταιρία ανάπτυξης Yuke’s φρόντιζε να αλλάζει διαρκώς όνομα στην σειρά. Πριν από μια δεκατία, το WWE SmackDown! άλλαξε σε SmackDown! vs. Raw, ενώ από τα τέλη του 2011, πλέον η ονομασία έχει καθιερωθεί ως WWE.

Μετά την χρεοκοπία της THQ, η 2Κ ανέλαβε την σειρά WWE και την μετονόμασε σε WWE 2K. Η κύρια ομάδα παραγωγής είναι πλέον η Visual Concepts (NBA, NHL, Major League Baseball) και η Yuke’s που ήταν υπεύθυνη για όλα τα προηγούμενα games της σειράς, μετατράπηκε σε βοηθός. Το WWE 2K15 κυκλοφόρησε πριν από δύο μήνες σε PS3 και Xbox 360 χωρίς να εντυπωσιάσει. Η έκδοση που θα αναλύσουμε σήμερα αποτελεί και την πρώτη μεταφορά του τίτλου σε κονσόλες νέας γενιάς. Στο ντεμπούτο ενός WWE game σε PS4 και Xbox One θα καταφέρει άραγε η Visual Concepts να προσφέρει μια next-gen εμπειρία και να δικαιολογήσει τα επιπλέον 10 ευρώ που απαιτούνται για την αγορά του;

Exclusive mode
Στο review του WWE 2K15 για PS3 και Xbox 360 σας είχαμε ενημερώσει πως η 2K Sports προσφέρει από ένα αποκλειστικό mode σε κάθε γενιά κονσολών. Η έκδοση για PS3 και Xbox 360 διέθετε ως αποκλειστικό περιεχόμενο το Who Got NXT. Για τους κατόχους PS4/Xbox One έχουμε αντίστοιχα το My Career. Πρόκειται για το πατροπαράδοτο mode των WWE games μέσα από το οποίο δημιουργείτε έναν Superstar και τον φτάνετε στην κορυφή του Roster.

Το My Career φαίνεται αρκετά διαφορετικό απ' ότι ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Πλέον έχουμε ολοκληρωμένο σύστημα με Attributes τα οποία αποτελούν πόντους βελτίωσης για τον μαχητή σας σε διάφορες κατηγορίες. Αν νιώθετε ότι είστε πιο αδύναμοι στο κομμάτι της ταχύτητας, μπορείτε να ξοδέψετε όσους πόντους μπορείτε αυξάνοντας το Speed του Superstar. Οι πόντοι που ονομάζονται SP είναι το βασικό σας εργαλείο αφού μέσα από αυτούς θα έχετε την δυνατότητα να βελτιώσετε τον χαρακτήρα σας.

http://www.youtube.com/watch?v=J48YMXg0DCc

Το όλο μοντέλο πιστεύω ότι μοιάζει αρκετά με αυτό του EA Sports UFC. Το setting είναι σχεδόν ίδιο, μετά από κάθε αγώνα αυξάνετε attributes με σκοπό να φτάσετε κάποιο “ταβάνι”, κάνετε προπόνηση και νιώθετε πιο κοντά με τον Superstar. Φυσικά αυτό δεν αποτελεί αρνητικό, ίσα ίσα πιστεύω ότι χρειαζόταν. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που βλέπαμε το κλασικό Locker Room το οποίο μπορούσατε να κάνετε customize με τις αγορές σας και η αλήθεια είναι πως το concept μας έκανε να νιώθουμε ότι έχουμε τον δικό μας χώρο στο παιχνίδι, κάτι που έχει χαθεί εδώ και χρόνια.

Ξεκινώντας το My Career θα έχετε την ευκαιρία να δημιουργήσετε έναν Superstar. Ύστερα, ξεκινάει το ταξίδι προς την κορυφή του WWE. Για αρχή θα πρέπει να μπείτε στο WWE και μετά από δύο αγώνες θα υπογράψετε το πρώτο σας συμβόλαιο. Το My Career σαν mode δεν είναι καθόλου βαρετό τις πρώτες ώρες μιας και υπάρχει ποικιλία ανάμεσα σε αγώνες και cutscenes. Εδώ, αντί να βλέπετε την ιστορία γνωστών παλαιστών του είδους όπως Triple-H και Shawn Michaels, φτιάχνετε την δική σας.

Creation Disaster
Περίμενα πως και πως να δω το νέο Create a Superstar mode. Δημιούργησα τον πρώτο χαρακτήρα και εντυπωσιάστηκα. Τα μοντέλα ήταν για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια διαφορετικά και πιο αληθοφανή. Η επιλογή Body Morphing είναι ίσως ότι πιο εντυπωσιακό έχει υπάρξει εδώ και χρόνια σε Creation Mode. Πάνε οι εποχές που περνούσατε δύο ώρες στο creation και μετά ο Superstar σας φαινόταν αρκετά κατώτερος από τους πραγματικούς παλαιστές. Τώρα, αν ξοδέψετε κάμποση ώρα, μπορείτε να πετύχετε ένα αρκετά ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Στην συνέχεια πήγα να δημιουργήσω την Diva μου. Προς μεγάλη μου έκπληξη παρατήρησα ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Για πρώτη φορά μετά από περίπου μια δεκαετία, δεν θα μπορέσετε να φτιάξετε γυναίκα wrestler. Η 2K δεν έχει απαντήσει στο γιατί γίνεται κάτι τέτοιο αλλά αν το σκεφτούμε λίγο μπορούμε να βγάλουμε μια άκρη. Ας βάλουμε τα κομμάτια του παζλ δίπλα δίπλα. Στο Create a Superstar υπάρχει η επιλογή να φτιάξετε ένα αρσενικό και λίγο πιο κάτω σας επιτρέπει να του προσθέσετε make up. Μιλάμε για κραγιόν, μολύβι, σκιά, όχι για face painting. Αυτό ένα πράγμα θα μπορούσε να σημαίνει, ότι είχε προγραμματιστεί και female model απλά για κάποιο λόγο την τελευταία στιγμή ακυρώθηκε.

Από το WWE 2K15 απουσιάζει επίσης η επιλογή να δημιουργήσετε την δική σας Arena, κάτι που σίγουρα θα δυσαρεστήσει αρκετούς gamers. Δεν μπορείτε να βάλετε την δική σας entrance music με τα MP3 που βρίσκονται στην κονσόλα σας, οπότε τέρμα οι...Slipknot ενώ μπαίνετε στο ring. Τέλος, ξεχάστε τις κόντρες και αφήστε κάτω την πένα σας γιατί λείπει και το Story Designer. Πρέπει να πω περισσότερα για να καταλάβει κανείς ότι το υλικό έχει μειωθεί κατά 30% στο φετινό παιχνίδι;

Οι ελλείψεις σε modes αλλά και ορισμένα ανιαρά σημεία στο MyCareer ρίχνουν αρκετά την φετινή έκδοση του WWE στα μάτια μας.

Τα υπόλοιπα modes παραμένουν αυτούσια αλλά σε κάθε περίπτωση, όσο τραγική ήταν η απόφαση της EA Sports να αφαιρέσει modes από την έκδοση της έβδομης γενιάς, άλλο τόσο (και στο πολλαπλάσιο) αδικαιολόγητη είναι η στάση των game designers του WWE 2K15. Για έναν gamer που πληρώνει 40 ευρώ για την έκδοση έβδομης γενιάς και 50 ευρώ για την αντίστοιχη των PS4 και Xbox One, η εμπειρία πρέπει να διαρκεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Με λιγότερα modes συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Επιτέλους 60 frames
Τα γραφικά του WWE 2K15 στις κονσόλες νέας γενιάς είναι ανώτερα από αυτά των PS3 και Xbox 360. Ο φωτισμός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο φετινό παιχνίδι αφού είναι αυτός που κάνει τα πάντα να φαίνονται πιο ρεαλιστικά. Χαρακτηριστικό γνώρισμα ο ιδρώτας των Superstars μετά από ώρες στο ρινγκ. Απ' την άλλη δεν έχει υπάρξει καμία βελτίωση για τον κόσμο στις εξέδρες που ανέκαθεν φαινόταν σαν να δημιουργήθηκε από κακοτεχνία του Photoshop. Με την νέα engine που χρησιμοποιείται το σύστημα μάχης έχει καλύτερο collision detection, αλλά δυστυχώς πιο αργό ρυθμό σε σχέση με ότι είχατε συνηθίσει, πάντα για χάρη του ρεαλισμού.

Το WWE 2K15 τρέχει σε ανάλυση 1080p και στα 60 frames το δευτερόλεπτο χωρίς ιδιαίτερα θέματα, σε αντίθεση με την έκδοση έβδομης γενιάς που αρκείται σε 720p και 30 frames. Αυτό που με ενόχλησε περισσότερο στην next-gen έκδοση ήταν το loading ακομα και σε μικρές κινήσεις. Για παράδειγμα, για να αφαιρέσουμε ένα τατουάζ που βάλαμε στον παίκτη μας κατά την διάρκεια του creation, έπρεπε να περιμένουμε κάμποσα δευτερόλεπτα. Κάτι τέτοιο σας αποτρέπει πλήρως από το να κάνετε αλλαγές μιας και λίγοι έχουν τον χρόνο να περιμένουν για τόσο διάστημα.

Αξίζει η επένδυση;
Το φετινό εγχείρημα της 2K κινείται στα όρια της αποτυχίας. Η αμερικάνικη εταιρία προσπάθησε να παίξει σε δύο γενιές κονσολών μοιράζοντας το development time και το αποτέλεσμα δεν θα λέγαμε ότι την δικαίωσε ιδιαίτερα. Το WWE 2K15 για PS3 και Xbox 360 ήταν WWE 2K14+. Η έκδοση για PS4 και Xbox One από την άλλη, είχε μερικές βελτιώσεις αλλά αυτές αφορούσαν κυρίως τον οπτικό τομέα. Μπορεί να παρατηρήσαμε αλλαγές στα γραφικά αλλά αυτό ήταν ίσως και το μόνο καλό. Όλα τα στοιχεία που αφαιρέθηκαν πιστεύω ότι αποτελούν σοβαρό λόγο για να γκρινιάξουν πολλοί gamers. Ελπίζουμε η 2K Sports να μάθει από τα λάθη της και το WWE 2K16 να είναι κλάσεις ανώτερο από την φετινή έκδοση.

Θετικά:
- Βελτιωμένα γραφικά
- Πιο ρεαλιστικό σύστημα μάχης

Αρνητικά:
- Όφειλε να περιλαμβάνει όλα τα modes
- Μέτριο replayability
- Ελλείψεις στο creation mode

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7
Gameplay: 6
Αντοχή: 5
Γενικά: 6.2

Αποτυγχάνει να διακριθεί παρά τον βελτιωμένο τεχνικό τομέα.

Χριστιάνα Θάνου

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld