Hyper Havoc

To Ελληνικό 3D endless racer game κατέφθασε.

Η πλειοψηφία των ελληνικών games να αναπτύσσονται πλέον σε φορητές πλατφόρμες και η αλήθεια είναι ότι ελάχιστα εξ αυτών καταφέρουν να ξεχωρίσουν. Οι περισσότερες προσπάθειες είναι free-to-play και το To Hyper Havoc, πρώτο δημιούργημα της ελληνικής εταιρίας ανάπτυξης Evil Droid Studios, συγκαταλέγεται και αυτό στην εν λόγω

κατηγορία. Πρόκειται για ένα sci-fi Space Simulator Shoot 'Em Up που κυκλοφορεί για Android και iOS από τον Ιανουάριο του 2014.

Η Evil Droid Studios ιδρύθηκε το 2013 από τους Κώστα Μιχαλόπουλο, Κώστα Τσεργούλα και Αντώνη Γαλάτη με στόχο να επαναφέρει τα παλαιού τύπου arcade games. Ας δούμε με μια πιο προσεκτική ματιά κατά πόσο πετυχαίνει τον στόχο της στον πρώτο της τίτλο.

Τα εμπόδια του διαστήματος
Το Hyper Havoc διεξάγεται σε ένα πλήρως 3D περιβάλλον. Η πρώτη εικόνα που θα δείτε μπροστά σας είναι ένας διαστημικός σταθμός με το αεροσκάφος σας να αιωρείται. Με την έναρξη της περιπέτειάς σας θα δείτε μια μεγάλη πύλη να ανοίγει μπροστά σας κι από εκεί και πέρα καλείστε να επιβιώσετε περνώντας μέσα από εχθρούς και εμπόδια.

Ο στόχος; Απλός όπως και σε κάθε endless game. Να μείνετε ζωντανοί όσο περισσότερη ώρα γίνεται πετυχαίνοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ρεκόρ. Αρχικά θα πρέπει να αποφύγετε κάποια απλά εμπόδια (κάτι σαν τοίχους) πηγαίνοντας πάνω κάτω αριστερά δεξιά. Εδώ να επισημάνουμε ότι έχετε την δυνατότητα του χειρισμού είτε με το accelerometer (γέρνοντας την συσκευή σας προς την κατεύθυνση που θέλετε) είτε με μια αλλαγή στις ρυθμίσεις με ένα εικονικό touchpad. Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, ο χειρισμός με το touchpad αποδεικνύεται πιο δύσκολος καθώς δεν υπάρχουν controls σε προκαθορισμένο σημείο της οθόνης. Το παιχνίδι αντιλαμβάνεται τα controls μόνο αφού πρώτα ακουμπήσετε το δάχτυλό σας στην οθόνη και στη συνέχεια το περιστρέψετε! Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε δημιουργεί μια καθυστέρηση στην ανταπόκριση χειρισμού, ενώ αν βάλετε το δάχτυλο στην κάτω αριστερή γωνία τότε δεν θα υπάρχουν περιθώρια στροφής προς τα αριστερά ή προς τα κάτω.


https://www.youtube.com/watch?v=93VsBN3_0CY

Όσο προχωράτε η συνέχεια αποδεικνύεται δύσκολη καθώς θα έχετε να αντιμετωπίσετε άλλα αεροσκάφη, νάρκες, μετεωρίτες αλλά και κάποιες φορές κάτι σαν bosses τα οποία θα χρειαστεί να καταστρέψετε. Τα πυρά του αεροσκάφος σας είναι ανεξάντλητα κι έχετε ελάχιστα hit points κατά την διάρκεια της διαδρομής σας, τα οποία εξαντλούνται γρήγορα. Όσο προχωράτε συλλέγετε coins τα οποία θα σας χρησιμεύσουν για αναβαθμίσεις. Χαρακτηριστικό του Hyper Havoc είναι η διαρκώς αυξανόμενη δυσκολία του, καθώς η ταχύτητα αυξάνεται και τα εμπόδια πληθαίνουν, κάτι που σημαίνει ότι από ένα σημείο και μετά το να συνεχίσετε φαντάζει ακατόρθωτο.

''Τουμπανιάζοντας'' το αεροσκάφος
Πως αξιοποιείτε όμως τα κέρματα που συλλέγετε; Καταρχήν σας δίνεται η δυνατότητα με δύο purple coins να πάρετε άλλες τρεις ζωές και να συνεχίσετε. Όταν βρίσκεστε εκτός παιχνιδιού τότε από το σύνολο των coins σας χρησιμοποιείτε 2000 coins για να αυξήσετε το Speed, 3000 για το Shield, 7000 για το Handle (καλύτερο χειρισμό) και 5000 για το Fire power. Όλα αυτά τα skills/attributes (όπως θέλετε πείτε τα) είναι passive.

Στη συνέχεια υπάρχουν τρεις δυνάμεις που μπορείτε να επιλέξετε όμως μόνο η μία είναι διαθέσιμη σε κάθε διαδρομή. Με το Coin multiplayer λαμβάνετε περισσότερα νομίσματα, με το Autopilot αυξάνετε την διάρκεια του αυτόματου πιλότου κατά ένα δευτερόλεπτο για κάθε πόντο και με το Burst: Αυξάνετε την διάρκεια του burst για ένα πόντο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δρόμο σας υπάρχουν τα παραπάνω power-ups και ενεργοποιούνται όταν περάσετε από πάνω τους. Ο αυτόματος πιλότος αποδεικνύεται αρκετά χρήσιμος καθώς σας περνάει από μόνος του μέσα από τα εμπόδια για αρκετά μέτρα.

Παρά το ευχάριστο retro feeling του Space Havok, το "ρηχό" gameplay του σε συνδυασμό με τα κοστοβόρα upgrades ενδέχεται να σας απομακρύνουν.

Εκτός από το αρχικό spaceship τώρα υπάρχουν άλλα τέσσερα τα οποία μπορείτε να αγοράσετε επίσης με τα yellow coins. Τρία skins είναι διαθέσιμα για το καθένα, αν είστε...ποζεράδες. Όσον αφορά τα αληθινά coins, εδώ κρύβεται όλη η "μαγεία" του παιχνιδιού. Όποτε χάνετε, ειδικά στις αρχές, θα συλλέγετε 35-50 coins. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο κοστίζει κάθε upgrade και θα αντιληφθείτε ότι θα χρειαστεί να "λιώσετε" στη φορητή σας συσκευή έστω για να αποκτήσετε το πρώτο upgrade της προκοπής που είναι το Shield (3000 coins). Διότι για το Speed...πραγματικά ποιος νοιάζεται; Επόμενο είναι λοιπόν να χρειαστεί να βάλετε το χέρι στην τσέπη. Το πιο μικρό coin pack δίνει 5000 coins και κοστίζει 1 ευρώ. Όσο ανεβαίνετε η έκπτωση είναι μεγαλύτερη. 2 ευρώ για 20.000 coins, 5 ευρώ για 50.000 coins και τέλος 10 ευρώ για 400.000 coins.

Πάμε άλλη μία;
Μπορεί το Hyper Havoc να διαρκεί αρκετή ώρα μέχρι την ολοκλήρωσή του, όπως θα χρειαστεί ένας πραγματικός master για να καταφέρει να ξεφύγει από τόσα εμπόδια. Το replayablity του παιχνιδιού κρατιέται κάπως ψηλά λόγω του ότι τα levels είναι randomly generated κάθε φορά. Θα μπορούσε ωστόσο να επεκταθεί μέσω των achievements. Όμως τα μόνα achievements που υπάρχουν στο προφίλ σας αφορούν το κέρδος νομισμάτων! Δεν υπάρχει καν -για παράδειγμα- μια επιβίωση για συγκεκριμένο χρόνο ή κάποιο combo εξόντωσης εχθρών. Αυτός μας κάνει εν τέλει να πιστεύουμε ότι οι developers κλεφτοκοιτούν περισσότερο την πιστωτική μας παρά την διασκέδαση, άσχετα με το αν οι προθέσεις τους είναι αγνές.

Όταν γίνεσαι στόχος...
Η house/trance μουσική που παίζει στο background μας θύμισε μια μυρωδιά από παλιά αγαπημένα arcade games. Το ίδιο και οι sci-fi ήχοι του Hyper Havoc, που τουλάχιστον από τεχνικής πλευράς στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Τα οπτικά εφέ κερδίζουν τις εντυπώσεις κι ο σχεδιασμός των αεροσκαφών κρίνεται ικανοποιητικός παρά το ελλειπές anti-aliasing. Σε θέμα performance δυστυχώς από πολύ νωρίς γίνονται οραμά κάποια frame drops, δείγμα του ότι ο τομέας αυτός χρειαζόταν περισσότερη δουλειά.

Γίνε ο καλύτερος space rider
Το Hyper Havoc σας καλεί για ένα μακρινό και ατελείωτο ταξίδι στο διάστημα. Το πόσο θα αντέξετε εξαρτάται από το προσωπικό σας skill και την υπομονή σας. Τα randomly generated levels αποτελούν μια καλή αρχή, αλλά τα ασταθή frames, τα ελάχιστα achievements και τα υψηλού κόστους upgrades είναι ικανά να σας απομακρύνουν. Πάντως, το δημιούργημα της Evil Droid Studios μας ταξίδεψε εκτός από το διάστημα και στο στυλ των πάλε ποτέ αγαπημένων arcade εμπλουτίζοντάς το με στοιχεία από την τωρινή εποχή.

Θετικά:
- Υψηλή πρόκληση
- Randomly generated levels
- Προσεγμένος ηχητικός τομέας

Αρνητικά:
- Πτώσεις στα frames
- Προβλήματα στο χειρισμό με το touchpad
- Τα upgrades αργούν να έρθουν και κοστίζουν
- Ελάχιστα achievements

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 6
Αντοχή: 4
Γενικά: 6

Η τουρμπίνα έχει ανάψει κι είναι έτοιμη να διανύσει χιλιόμετρα. Όσοι badass pilots προσέλθετε.

Ρωμανός Κατερινάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld