Sonic Lost World

Super Sonic Galaxy!Λίγοι είναι αυτοί που ασχολούνται με τα games και δεν αναγνωρίζουν τον Sonic. Ο ταχύτατος μπλε σκαντζόχοιρος (που μοιάζει...ελάχιστα με σκαντζόχοιρο) δημιουργήθηκε το 1991 από τους Yuji Naka και Naoto Oshima για να αντικαταστήσει τον Alex Kid ως μασκότ της Sega και να εκθρονίσει τον πασίγνωστο ιταλό υδραυλικό

Mario της αντίπαλης Nintendo.

Αν και ποτέ δεν κατάφερε να ξεπεράσει σε δημοτικότητα και σύνολο πωλήσεων τα παιχνίδια Super Mario, η σειρά Sonic έγινε συνώνυμη με τα Platform games καταφέρνοντας να πουλήσει πάνω από 80 εκατομμύρια τεμάχια παγκοσμίως μέχρι και σήμερα. Το ταξίδι του Sonic στις κονσόλες της Sega έφτασε σε άδοξο τέλος με την απόσυρση του Dreamcast το 2001 που σηματοδότησε και το φινάλε της ιαπωνικής εταιρείας ως δημιουργού κονσόλων.

Τα παιχνίδια Sonic the Hedgehog συνέχισαν να εκδίδονται για τις κονσόλες της Nintendo (ειρωνεία), Sony, Microsoft αλλά και για PC, tablets και smartphones. Ενώ κάποια από αυτά όπως το Sonic Advance του Game Boy Advance και το Sonic Colors του Nintendo Wii ήταν αξιόλογα, τα υπόλοιπα αποτέλεσαν στην πλειοψηφία τους κακούς πειραματισμούς σε μια σειρά που δεν τα χρειαζόταν και το μόνο που κατάφεραν ήταν να δώσουν στο Sonic the Hedgehog την γεύση ενός μέτριου Platform.

Η ιστορία ξεκινά
To Sonic Lost World είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια της Sega για το Wii U και συνδυάζει στοιχεία των πρώτων εκπληκτικών παιχνιδιών Sonic με τις καινοτομίες που είδαμε στο Sonic Colors. Τουλάχιστον αυτό υπόσχονται οι δημιουργοί του παιχνιδιού, αλλά η πραγματικότητα διαφέρει αρκετά. Ο Sonic με τον φίλο του Tails, κυνηγούν τον μεγάλο κακό Dr. Eggman ο οποίος έχει κλέψει τα ζωάκια που κατοικούν στον κόσμο του Sonic για να τα χρησιμοποιήσει ως στρατιώτες επανδρώνοντας τα robot του. Ο Eggman καταρρίπτει το αεροσκάφος που χρησιμοποιούσαν και έτσι οι ήρωες κάνουν αναγκαστική προσγείωση σε έναν κρυφό κόσμο, τον Lost Hex.

Στον Lost Hex, ο Sonic έρχεται αντιμέτωπος με τους Deadly Six, έξι γηγενή τέρατα γνωστά ως Zeti υπό την επήρεια του Eggman μέσω ενός μαγικού κοχυλιού. O Sonic σε μια διαμάχη του με τον Eggman καταστρέφει το μαγικό κοχύλι και έτσι οι πανούργοι Zeti είναι πλέον ελεύθεροι να σπείρουν τον τρόμο στο Lost Hex αλλά και στον κόσμο του Sonic και της παρέας του. Έτσι ξεκινά και η συνεργασία των δύο αιώνιων εχθρών Sonic και Eggman για να σταματήσουν τους Deadly Six από το να καταστρέψουν τον πλανήτη.

Άρωμα Ιταλίας
Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ξεκινώντας το Sonic Lost World είναι το Mario Galaxy. Από την πρώτη πίστα κιόλας το Lost World δήλωσε με περηφάνια από πού εμπνεύστηκε για τον σχεδιασμό των κόσμων που προσφέρει. Μικρά κομμάτια γης-πλανήτες γεμίζουν το κατά τα άλλα άδειο background όπως ακριβώς στο Super Mario Galaxy και πάνω σε αυτά είναι επικεντρωμένο όλο το gameplay. Δεν είναι κακό σαν ιδέα αν και άσεμνη αντιγραφή, αλλά το Sonic Lost World διαφέρει από τα διαμάντια Super Mario Galaxy 1 και 2, σε κάτι πολύ απλό, στον σωστό χειρισμό.

Η βάση ενός καλού Platform είναι ο χειρισμός. Γύρω από αυτόν φάνηκε από την δεκαετία του '80 ποια games θα έμεναν για καιρό βγάζοντας sequel και το Sonic είχε όλα τα φόντα από τον πρώτο κιόλας τίτλο της σειράς. Το Sonic the Hedgehog στο Sega Genesis έγινε πασίγνωστο για τον άψογο του χειρισμό και την ταχύτητα στο gameplay που προσέφερε, χαρακτηριστικά γνωρίσματα που λείπουν από το Sonic Lost World.

Η κίνηση γίνεται με τον αναλογικό μοχλό αλλά πλέον ο Sonic περπατάει αργά και δεν επιταχύνει εκτός και αν πατηθεί το κουμπί ZR, γεγονός που κάνει το gameplay αργό και καθόλου..."Sonic". Το στοιχείο αυτό συνδυασμένο με τις δαιδαλώδεις πίστες και ένα wall-run mechanic (αλά Assassin’s Creed) το οποίο σχεδόν ποτέ δεν δουλεύει όπως πρέπει, κάνει το παιχνίδι να θυμίζει ένα ακόμα κακοφτιαγμένο Platform. Τα κουμπιά B και A χρησιμεύουν για άλμα και με δύο φορές το A ο Sonic κάνει homing επίθεση αν έχει γίνει το αυτόματο lock-on στον αντίπαλο. Μιλώντας και για lock-on, καλή τύχη αν πετύχετε τον αντίπαλο που θέλετε μιας και το παιχνίδι “κλειδώνει” πάνω σε αντίπαλο μόνο όταν αυτό θελήσει.

Πέραν αυτών των κινήσεων που είναι και οι βασικές, τα κουμπιά Y και X κάνουν τον Sonic να σκύψει ή αν είναι στον αέρα κάνουν επίθεση με κλωτσιά η οποία πετυχαίνει παραπάνω από έναν αντιπάλους. Το κουμπί ZL εκτελεί την χαρακτηριστική σβούρα του Sonic η οποία τον επιταχύνει και κάνει ζημιά στους αντιπάλους. Τις μισές φορές όμως που την χρησιμοποίησα, κατέληξα στο κενό χάνοντας ζωή και κάνοντας σοβαρές σκέψεις να διακοσμήσω τον τοίχο μου με ένα σπασμένο Wii U Gamepad.

Το Sonic Lost World δεν είναι ένα κακό παιχνίδι. Προσπαθεί πολύ όμως να γίνει κάτι που δεν ήταν ποτέ.

Ποικιλία
Τα levels χωρίζονται σε 3D, 2.5D και On-Rails. Υπάρχουν και κάποια μικρότερα με minigames που ξεκλειδώνουν αν συλλέξετε αρκετά κόκκινα νομίσματα (υπάρχουν πέντε νομίσματα κάθε πίστα). Απο αυτές τις πίστες, οι πιο απολαυστικές και πιστές στο ύφος των Sonic παιχνιδιών είναι σίγουρα οι 2.5D. Οι 3D θυμίζουν έντονα όπως προανέφερα Mario Galaxy, τόσο στον σχεδιασμό του κόσμου, όσο και στα διάφορα mini-games. Τέλος οι on rails πίστες έχουν μια "γεύση" απο Sonic Adventure και Donkey Kong Country μιας και υπάρχει και ολόκληρη πίστα με βαγόνια σε σπηλιά.

Τα χαρακτηρίστηκα δαχτυλίδια του Sonic επιστρέφουν και λειτουργούν όπως τα νομίσματα του Super Mario (100 δαχτυλίδια = 1 extra ζωή) αλλά και ως ο μετρητής ζωής του Sonic. Έχετε έστω και ένα δαχτυλίδι; Είστε άτρωτος για το πρώτο χτύπημα. Μηδέν δαχτυλίδια; Χαιρετίσματα στον άλλο κόσμο! Διάσπαρτα ή μέσω Miiverse μπορείτε να βρείτε και διάφορα αντικείμενα που θα σας κάνουν άτρωτους για κάποια δεύτερα ή θα σας προχωρήσουν στο επόμενο checkpoint αλλά προσωπικά τα βρήκα ανούσια και εκνευριζόμουν μετά από κάθε level που έπρεπε να διαγράφω 2-3 από αυτά. Το Sonic Lost World σας επιτρέπει να κρατάτε στο inventory μόνο πέντε, ενώ σας δίνει items απλόχερα.

Αν συμπαθήσατε τα Wisps από το Sonic Colors θα χαρείτε να μάθετε πως επιστρέφουν στο Sonic Lost World. Τα πολύχρωμα αυτά πλάσματα-νεράιδες που χαρίζουν δυνάμεις στον ήρωά μας, θα τα χρησιμοποιήσετε για να μετατραπείτε σε τρυπάνια, τεράστιες μουσικές νότες, λέιζερ ή ότι άλλο θα χρειαστεί για να περάσετε την πίστα. Το αρνητικό στα Wisps είναι πως η χρήση τους είναι απαραίτητη και αντί να κάνει το παιχνίδι πιο διασκεδαστικό, στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται μία αγγαρεία, κόβοντας την ροή της δράσης και προσθέτοντας δαχτυλιές στην οθόνη του gamepad.

Όταν ένας Sonic δεν είναι αρκετός
Το multiplayer mode του Sonic Lost World είναι αποκλειστικά και μόνο offline. Διαθέτει δύο modes, το Co-op και το Races. Το Co-op σας επιτρέπει να καλέσετε έναν φίλο και να παίξετε όλα τα levels του story. Ο πρώτος παίκτης χειρίζεται τον Sonic και ο δεύτερος ένα όχημα της επιλογής του απο αυτά που προσφέρει το παιχνίδι. Περισσότερα οχήματα μπορείτε να ξεκλειδώσετε κατα την διάρκεια του gameplay η συνδέοντας το Wii U με το 3DS. Μοναδική προυπόθεση είναι να έχετε το Sonic Lost World και στις δυο κονσόλες.

Τα οχήματα μπορεί να είναι ελικόπτερα, αεροπλάνα, διαστημόπλοια η τα robot Chao από το Sonic Adventure 2. Μέσω των οχημάτων θα βοηθήσετε τον πρώτο παίκτη να νικήσει αντιπάλους, να φτάσει πιο εύκολα τα αντικείμενα της πίστας και γενικότερα να του κάνετε την ζωή πιο εύκολη. Δυστυχώς περίμενα το Co-op να μοιάζει περισσότερο με αυτό του Mario 3D World και να επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους υπόλοιπους χαρακτήρες της σειράς όπως Tails και Knuckles μιας και η δεύτερη οθόνη του Wii U είναι ιδανική για multiplayer.

Τα races είναι ο πιο διασκεδαστικός τομέας του multiplayer. Σε αυτά θα αγωνιστείτε εναντίον ενός φίλου σας για το ποιος θα φτάσει πρώτος στο τέλος της πίστας ή ποιος θα μαζέψει τα περισσότερα δαχτυλίδια. Ο πρώτος παίκτης χρησιμοποιεί αποκλειστικά την οθόνη του gamepad και ο δεύτερος την TV. Και πάλι απουσιάζουν οι ήρωες της σειράς και οι δύο παίκτες θα πρέπει να χειρίζεστε τον Sonic σε διαφορετικά χρώματα.

Οι online δυνατότητες του Sonic Lost World περιορίζονται μόνο στην ανταλλαγή power-up αντικειμένων με άλλους χρήστες στο Miiverse. Θα ήταν πολύ ευχάριστο να υπάρχει δυνατότητα online race όπως υπάρχει στην έκδοση 3DS που υποστηρίζει μέχρι και τέσσερις παίκτες.

Ο κόσμος του Sonic όπως δεν τον έχετε ξαναδεί
Οπτικά το Sonic Lost World είναι ένα από τα καλύτερα δημιουργήματα του Wii U αυτή τη στιγμή. Διαθέτει όμορφα σχεδιασμένες πίστες με ικανοποιητικά lighting effects και καλοσχεδιασμένα textures τόσο στους χαρακτήρες όσο και σε αντικείμενα του κόσμου. Εντύπωση μου έκαναν και πίστες στις οποίες η ώρα της ημέρας αλλάζει δυναμικά ή άλλες που έδειχναν αρτίστικα μόνο την σιλουέτα του Sonic λόγω της έλλειψης φωτός, όπως στο Donkey Kong Country Returns.

Τα μόνα αρνητικά που θα μπορούσαμε να βρούμε στον τομέα των γραφικών είναι τα shadows στην πλειοψηφία τους και τα water effects που φαίνονται απαρχαιωμένα, θυμίζοντάς μας περισσότερο εποχές PS2.

Rolling around at the speed of sound
Τόσο η μουσική όσο και το voice acting ταιριάζουν απόλυτα στο Sonic Lost World. Κλασικές μελωδίες επιστρέφουν ανανεωμένες από τις εποχές του Sega Genesis και χαρίζουν στο Sonic Lost World το ύφος του Sonic Game που του λείπει από το gameplay. Θα πιάσετε τον εαυτό σας να σιγοψιθυρίζει το Windy Hill theme πολλές φορές ακόμα και όταν θα ολοκληρώσετε το παιχνίδι.

Το voice acting χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο, λειτουργεί σωστά και δίνει “χρώμα” στους ήδη πολύχρωμους ήρωες τονίζοντας τα στοιχεία του χαρακτήρα τους και αναδεικνύοντας τις προσωπικότητές τους.

Sonic Lost World στο 3DS
Η έκδοση του Sonic Lost World για το 3DS σε γενικές γραμμές μου φάνηκε εξίσου καλή ή και καλύτερη σε κάποια σημεία από του Wii U. Ενώ και τα δύο games έχουν την ίδια θεματολογία στις πίστες, οι διαδρομές διαφέρουν αρκετά κάνοντας το Sonic Lost World στο 3DS να μοιάζει σχεδόν με διαφορετικό παιχνίδι.

Τα γραφικά συναγωνίζονται άνετα αυτά του Super Mario 3D Land και είναι από τα καλύτερα του 3DS. Ο χειρισμός παραμένει ίδιος με αυτόν του Wii U μαζί με τα προβλήματά του και ο ήχος, ειδικά με την χρήση ακουστικών είναι ανέπαφος από την έκδοση για την σταθερή κονσόλα της Nintendo. Το μεγαλύτερο αρνητικό του Sonic Lost World στο 3DS είναι η χρήση του γυροσκοπίου στα διάφορα minigames. Θα χρειαστεί κυριολεκτικά να κάνετε σβούρες γύρω από τον εαυτό σας και θα γίνει κουραστικό γρήγορα.

Αυτό που κάνει ανώτερη την φορητή έκδοση του Sonic Lost World είναι το online multiplayer. Μέχρι και τέσσερις παίκτες μπορείτε να παίξετε ταυτόχρονα σε διασκεδαστικά races μέσω internet. Επίσης το ανούσιο Co-op της Wii U έκδοσης απουσιάζει γεγονός που πραγματικά δεν με ενόχλησε καθόλου.

Λάθος στροφή
Οι 8 ώρες που θα περάσετε με το Sonic Lost World σίγουρα δεν θα σας μείνουν αξέχαστες και αυτό είναι που λείπει από την σειρά Sonic πλέον. Η ιδιαιτερότητα που είχαν οι παλαιότεροι τίτλοι. Η αίσθηση της ταχύτητας και οι πίστες που θύμιζαν περισσότερο πίστες από αγώνες rally παρά Platform και το “ασταμάτητο” gameplay. Σίγουρα το δημιούργημα της Sonic Team δεν είναι κακό και ίσως δικαιολογήσει τα λεφτά που θα ξοδέψετε για να το αποκτήσετε αλλά προσπαθεί μάταια να συνδυάσει γνωρίσματα άλλων γνωστών Platform με χειρισμούς οι οποίοι δεν είναι φτιαγμένοι για αυτά. Όσοι είστε fans του είδους δεν έχετε κάτι να χάσετε με το να το δοκιμάσετε απλά να γνωρίζετε εκ των προτέρων πως δεν δικαιολογεί το hype που του δόθηκε πριν την κυκλοφορία του.

Θετικά:
- Όμορφα γραφικά
- Εθιστική μουσική επένδυση
- Ευφάνταστος σχεδιασμός των levels

Αρνητικά:
- Κακός χειρισμός
- Gameplay μηχανισμοί που τις περισσότερες φορές δεν δουλεύουν
- Ανούσιο Co-op
- Δεν διαθέτει τον απαιτούμενο "χαρακτήρα"

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7
Gameplay: 5.5
Αντοχή: 5
Γενικά: 6.3

Ένα μέτριο Platform το οποίο θα ευχαριστήσει ορισμένους μεγάλους fans του Sonic αλλά θα “ξινίσει” ακόμα περισσότερους.

Κοσμάς Κ. Φλωρής

Keywords
sonic, lost, world, lost, sonic, world, super mario, wii u, super, games, μπλε, sega, mario, nintendo, αποσυρση, hedgehog, ειρωνεία, sony, microsoft, tablets, smartphones, game, wii, επήρεια, galaxy, background, sequel, genesis, mechanic, adventure, extra, offline, online, race, lighting, water, speed, voice, hill, land, rally, team, κινηση στους δρομους, αποσυρση αυτοκινητων 2011, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, πλανητες, σβουρες, ηχος, μουσικη, παιχνιδια, σβουρα, τυχη, χρωματα, ωρα, games, game, microsoft, sony, super mario, αγωνες, απλα, ατρωτος, βρειτε, γεγονος, γευση, γινει, γινεται, δαχτυλιδια, δευτερα, δυνατοτητα, δυστυχως, δοθηκε, ευχαριστο, εγινε, ευκολα, υπαρχει, εξι, επήρεια, εποχες, επρεπε, ερχεται, ζημια, ζωη, ζωακια, ζωης, ιδεα, ιδια, ηρωες, υφος, θυμιζει, κινηση, λεφτα, λειζερ, λειπει, μηδεν, μπλε, μπορειτε, μυαλο, μονα, νεραιδες, νοτες, οθονη, οπτικα, οχηματων, οχηματα, οχημα, ροη, προβληματα, σιγουρα, σειρα, σκεψεις, φαινονται, φοντα, χαιρετισματα, ομορφα, ωρες, super, background, water, sequel, adventure, extra, galaxy, genesis, hedgehog, hill, ιδιαιτερο, κακος, κλωτσια, lighting, land, mario, mechanic, mini, μοιαζει, nintendo, offline, παιχνιδι, power, rally, race, run, speed, sega, smartphones, σπηλια, σωστο, tablets, ταξιδι, team, της παρεας, online, wii, wii u, voice
Τυχαία Θέματα