HTC 8Χ/HTC 8S review

Νέα κινητά από την HTC με λειτουργικό Windows Phone 8.

Χαρακτηριστικά HTC 8X:

Διαστάσεις: 132.4x66.2x10.1 χιλιοστά
RAM: 1 GB
Chipset: Qualcomm MSM8960 Snapdragon
Επεξεργαστής: Διπύρινος, 1.5 GHz Krait
Τσιπ γραφικών: Adreno 225
Οθόνη: S-LCD2, 1280 x 720 pixels, 4.3 inches (~342 ppi), Corning Gorilla Glass

2, 16 εκατομμύρια χρώματα, capacitive touchscreen
Εσωτερική Μνήμη: 16 GB
Βάρος: 130 γραμμάρια
Υποδοχή κάρτας μνήμης: Όχι
Πίσω κάμερα: 8 MP, 3264x2448 pixels, LED flash, autofocus, touch focus, face detection. Video: 1080p
Μπροστινή κάμερα: 2.1MP. Video: 1080p
Λειτουργικό: Windows Phone 8
Μπαταρία: Li-Ion 1800 mAh
Συνδεσιμότητα: 2G, 3G, 4G, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi hotspot, DLNA, Bluetooth v3.1 με A2DP, microUSB, 3,5 mm jack
SAR (ακτινοβολία): 0.78 W/kg
Άλλα: GPS με A-GPS και GLONASS
Χρώματα: California Blue (Λιλά), Graphite Black (Μαύρο), Flame Red (Κόκκινο), Limelight Yellow (Κίτρινο)
Κυκλοφορία: Νοέμβριος 2012
Τιμή: Από 432 ευρώ

Χαρακτηριστικά HTC 8S:

Διαστάσεις: 120.5x63x10.3 χιλιοστά
RAM: 512 MB
Chipset: Qualcomm Snapdragon S4
Επεξεργαστής: Διπύρινος, 1 GHz Krait
Τσιπ γραφικών: Adreno 305
Οθόνη: S-LCD, 480 x 800 pixels, 4.0 inches (~233 ppi), Corning Gorilla Glass, 16 εκατομμύρια χρώματα, capacitive touchscreen
Εσωτερική Μνήμη: 4 GB
Βάρος: 113 γραμμάρια
Υποδοχή κάρτας μνήμης: Ναι, Micro SD, μέχρι 32 GB
Πίσω κάμερα: 5 MP, 2592х1944 pixels, LED flash, autofocus, touch focus, face detection. Video: 720p
Μπροστινή κάμερα: Όχι
Λειτουργικό: Windows Phone 8
Μπαταρία: Li-Po 1700 mAh
Συνδεσιμότητα: 2G, 3G, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi hotspot, DLNA, Bluetooth v3.1 με A2DP, microUSB, 3,5 mm jack
SAR (ακτινοβολία): 0.72 W/kg
Άλλα: GPS με A-GPS και GLONASS
Χρώματα: Domino (Μαύρο-Άσπρο), Fiesta Red (Κόκκινο), Atlantic Blue (Μαύρο-Μπλέ), High-Rise Gray (Γκρί-Κίτρινο)
Κυκλοφορία: Νοέμβριος 2012
Τιμή: Από 257 ευρώ

H HTC είναι ευρύτερα γνωστή στην αγορά των κινητών τηλεφώνων, την οποία υπηρετεί από το 1997 όταν ξεκίνησε την πορεία της ως κατασκευαστής OEM για άλλες εταιρείες. Σύντομα όμως άρχισε να κατασκευάζει κινητά με την δική της επωνυμία, με τα πρώτα να βασίζονται σε λειτουργικό της Microsoft. Το πρώτο σημαντικό προϊόν της ήρθε το 2000 με την παραγωγή του πρώτου κινητού με οθόνη αφής. Ακολούθησε μια περίοδος όπου χρησιμοποιούσε αποκλειστικά λειτουργικό Android για τις συσκευές της. Η ταϊβανέζικη εταιρία, μετά από ένα χρόνο απουσίας από το παιχνίδι των Windows Phone συσκευών, επανέρχεται με δύο νέα μοντέλα, τα 8Χ και 8S (ακριβό και φθηνό αντίστοιχα), που αφορούν στην όγδοοη έκδοση του λογισμικού της Microsoft. Εξετάζοντας τα χαρακτηριστικά του διδύμου, γίνεται εύκολα αντιληπτό οτι το 8Χ είναι το πιο εξοπλισμένο μοντέλο, ενώ ως προς το μέγεθος υπάρχει ευκρινής διαφορά, καθότι το 8X είναι ογκοδέστερο.

Εμφάνιση
Οι δύο συσκευές ακολουθούν το στυλ των υπόλοιπων συσκευών με Windows Phone 8, χαρακτηρίζονται από κομψές γραμμές, ενώ παρατηρούμε ότι δεν υπάρχουν γωνίες. Το 8Χ θυμίζει αρκετά τη σειρά Lumia της Nokia. Με τις οθόνες φτιαγμένες από Gorilla Glass, τα κινητά αποκτούν ωραία αίσθηση στην αφή και φυσικά αντίσταση στις γρατζουνιές και άλλες φυσικές φθορές. Ζυγίζοντας μόλις 113 και 130 γραμμάρια αντίστοιχα, με πάχος λίγο παραπάνω από ένα εκατοστό, ξεχνάει κανείς ότι τα έχει στη τσέπη του.

Στο μενού δεν υπάρχει κάποιο background αν θέλει κάποιος να το αλλάξει, παρά μόνο ένα μαύρο ή άσπρο φόντο πίσω από τα Tiles. Δίνεται όμως η δυνατότητα να γίνει αλλαγή στο χρώμα των Tiles. Επίσης η αρχική οθόνη μπορεί να αλλαχτεί με επιλογές, όπως με φωτογραφίες του Facebook, φωτογραφίες από τα άλμπουμ σας ή το μενού που παρουσιάζει τον καιρό.

Απόδοση
Ενώ και οι δύο συσκευές έχουν διπύρηνο επεξεργαστή, με τη διαφορά ότι το ακριβότερο 8Χ είναι χρονισμένο κατά 500 MHz παραπάνω. Όμως αμφότερες ανταποκρίνονται ταχύτατα στις απαιτήσεις του λογισμικού. Ίσως λόγω της (αρκετά) μικρότερης ανάλυσης της οθόνης του 8S, να μην χρειάζεται τόσο μεγάλη επεξεργαστική ισχύ. Μπορεί οι πυρήνες του επεξεργαστή να μην συγκρίνονται με αυτούς ενός Samsung Galaxy S III, αλλά εδώ μιλάμε για Windows Phone και όχι Android λειτουργικό. Οπότε ο Krait είναι αρκετός για να χαρακτηριστούν και οι δύο συσκευές γρήγορες και αποδοτικές. Η ποιότητα απεικόνισης είναι πολύ καλή και οι συσκευές εκμεταλλεύονται στο έπακρο κάθε ίντσα (4,3" για το HTC 8X και 4" για το HTC 8S). Συγκρίνοντάς τα πλάι πλάι διαπιστώνουμε όμως οτι το άσπρο του 8S φαντάζει ελαφρώς κιτρινωπό δίπλα στο μεγάλο του "αδερφό". Στη RAM το 8X απολαμβάνει 1GB έναντι 512MB του 8S, κάτι που του επιτρέπει μεγαλύτερη άνεση στις πιο απαιτητικές εφαρμογές.

Το 8S λόγω της ανάλυσής του (800x480 WVGA με 223ppi), μπορεί να εμφανίζει σε ολόκληρη την οθόνη τις εφαρμογές Windows Phone 7 που δεν έχουν κάνει αναβάθμιση για συμβατότητα για τα Windows Phone 8. Τα games είναι γρήγορα και δεν κολλάνε, με τα FPS να κρατάνε σε ένα πολυ καλό επίπεδο. Το Wi-Fi συνδέεται σε όλα τα δίκτυα και αρκετά γρήγορα. Επιπρόσθετο θετικό στοιχείο των συσκευών είναι το σήμα και οι ποιότητα κλήσεων. Η κάμερα του 8S είναι ικανοποιητική, αν και η ποιότητα φωτογραφιών δεν συναρπάζει και η έλλειψη μπροστινής κάμερας αποκλείει τη χρήση Skype για βιντεοκλήσεις. Αντιθέτως, η κάμερα του 8Χ, λόγω των παραπάνω megapixels, προσφέρει καλύτερη ποιότητα φωτογραφιών και βίντεο από το 8S.

Λογισμικό
Τα Windows Phone 8 έχουν ένα πολύ όμορφο user interface με τα Live Tiles και τα Live Apps που σας ενημερώνουν για τα τελευταία νέα από τις επαφές σας ή την...διαδικτυακή σας ζωή στα social networks. Η τοποθέτηση των εφαρμογών σε ένα σημείο διευκολύνει την πρόσβασή σας σε οτιδήποτε θελήσετε. Επιπλέον, έχετε την δυνατότητα να τροποποιήσετε την διάταξη των εικονιδίων και να αυξομειώσετε το μέγεθός τους. Μιλάμε πρακτικά για ένα γρήγορο λειτουργικό σύστημα που στην περιοδο δοκιμών δεν κόλλησε καθόλου. Το μειονέκτημά του είναι το πλήθος των διαθέσιμων εφαρμογών, σε σχέση με το Android (130.000 vs 700.000), αν και η Microsoft ισχυρίζεται ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς.

Κάμερες
Μία ακόμη εμφανής διαφορά των δύο κινητών, πέρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά, είναι και η κάμερα. Στο HTC 8X θα απολαύσετε 8 Megapixel, έναντι 5 του HTC S. Με απλά λόγια, η διαφορά των δύο μοντέλων είναι εφάμιλλη των iPhone 4S και iPhone 4 αντίστοιχα. Στην οικονομική κάμερα του 8S θα απολαύσετε αυτόματη εστίαση με ένα πάτημα της οθόνης, καθώς και δυνατότητα προσθήκης οπτικών εφέ (όπως grayscale sepia κτλ). Το βίντεο...λακίζει, καθώς στα 720p και παρά το LED flash, ίσως αντιμετωπίσετε προβλήματα σε καταστάσεις χαμηλού φωτισμού. Η ακριβότερη πρόταση όμως των 8 Megapixel του HTC 8X κερδίζει τις εντυπώσεις καθώς σας επιτρέπει να καταγράψετε ακόμα και φωτογραφίες τη στιγμή ενός βίντεο. Περιλαμβάνει λοιπόν HDR και panorama modes, αλλά και τα Lenses, δηλαδή επιπρόσθετα plugins που επεκτείνουν τις δραστηριότητες της κάμερας. Μπορεί να δημιουργήσετε ακόμα και...στριπάκια, τραβώντας πέντε φωτογραφίες στη σειρά με την εφαρμογή PhotoStrip, που είναι ανάλογη των μίνι φωτογραφείων που συναντάμε σε κέντρα διασκέδασης.

Μπαταρίες
Η αυτονομία μπαταρίας των δύο συσκευών είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και διαρκεί περίπου μιάμιση μέρα με μέτρια χρήση κάμερας, 3G, εφαρμογών και παιχνιδιών και με τη φωτεινότητα στο μέγιστο. Ο συνδυασμός των Windows Phone 8 και του επεξεργαστή ήταν καλό «πάντρεμα» και η εξοικοκόμηση ενέργειας μεγάλη. Επίσης, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που συναντάμε και σε άλλα smartphones (όπως αυτά της Apple) είναι οτι η μπαταρία δεν μπορεί να αφαιρεθεί από καμία συσκευή.

Δύο υπέροχες συσκευές
Συνοψίζοντας, τα HTC 8S και 8X αποδείχθηκαν πολύ καλές συσκευές από πλευράς κατασκευής και επιδόσεων. Ο επεξεργαστής υποστηρίζει το λειτουργικό και εκτελεί οποιαδήποτε διεργασία. Είναι καλά "δεμένα" κινητά με τα Windows Phone 8 και αξιοποιούν κάθε δυνατό πόρο. Το 8S έχει μεγαλύτερη απόδοση προς τιμή, ενώ το 8X έχει πιο δυνατά χαρακτηριστικά. Η απεικόνηση των χρωμάτων είναι ιδιαίτερα ποιοτική, με έντονα και ζωηρά χρώματα. Η πολύωρη διάρκεια της μπαταρίας είναι απολύτως ικανοποιητική και η φόρτισή της δεν μας απασχόλησε καθόλου. Τα δύο μοντέλα, προϊόντα ίδιας φιλοσοφίας, υπηρετούν με διαφορετικό τρόπο τον σκοπό τους, καλύπτοντας συνδυαστικά ένα ευρύτερο φάσμα της αγοράς.

HTC 8X

Θετικά 8Χ:
- Εμφάνιση
- Ποιότητα κατασκευής
- Αυτονομία
- Κάμερα

Αρνητικά 8Χ:
- Απουσία MicroSD
- Μη αποσπώμενη μπαταρία

HTC 8S

Θετικά 8S:
- Εμφάνιση
- Ποιότητα κατασκευής
- Αυτονομία
- Σχέση απόδοσης/τιμής

Αρνητικά 8S:
- Η ποιότητα της κάμερας
- Μέτρια απόδοση "στα δύσκολα"
- Μη αποσπώμενη μπαταρία

Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!
Keywords
htc, samsung galaxy s, samsung galaxy, galaxy s, iphone 4s, iphone 4, νέα, windows, phone, ghz, ppi, glass, μνήμη, led, flash, focus, face, video, hotspot, gps, blue, black, red, yellow, domino, fiesta, oem, microsoft, android, στυλ, nokia, background, facebook, ισχύ, samsung, galaxy, iii, ram, games, fps, skype, user, live, iphone, hdr, smartphones, apple, image, www.facebook.com, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, θηκη κινητου, η ζωη ειναι ωραια, oem, samsung galaxy, δυνατα, μνήμη, βιντεο, γωνιες, κινητα, οθονες, περιοδος, φωτογραφιες, χρωματα, face, flash, fps, games, gps, hdr, iii, ion, lcd, microsoft, ram, skype, αγορα, απλα, γινει, γινεται, δυνατοτητα, δικη, δικτυα, εφε, ευκολα, υπαρχει, ελλειψη, εστιαση, εταιρια, εφαρμογες, ζωη, θετικο, θυμιζει, λογια, μαυρο, μινι, μοντελα, νοεμβριος, οθονη, οθονη αφης, ποιοτητα, προβληματα, συντομα, σειρα, στυλ, τελευταια νεα, τιμη, ισχύ, φυσικα, φοντο, χρωμα, ασπρο, background, black, blue, phone, domino, εφαρμογη, hotspot, fiesta, focus, galaxy, galaxy s, ghz, glass, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, user, led, windows, παιχνιδι, red, samsung galaxy s, σημα, smartphones, ξεκινησε, yellow
Τυχαία Θέματα