Gravity Rush (PS Vita)

Οι νόμοι της βαρύτητας καταρρίπτονται.

Η επικρατούσα αντίληψη είναι ότι στο χώρο της τέχνης, είτε αναφερόμαστε στον κινηματογράφο, στη λογοτεχνία, στη μουσική, είτε στην προκείμενη περίπτωση στα video games, οι φρέσκιες ιδέες έχουν στερέψει. Υπάρχουν όμως πάντα μερικές εξαιρέσεις για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Μια τέτοια εξαίρεση αποτελεί και το Gravity Rush.

Υπεύθυνη

για την ανάπτυξή του είναι η Japan Studio, μια εταιρία που μας έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής στο παρελθόν, με τίτλους όπως τα ICO, Shadow of the Colossus, Demon’s Souls και Patapon, ενώ εργάζεται ήδη πάνω στο Soul Sacrifice, ένα από τα πιο αναμενόμενα παιχνίδια του PS Vita. Το Gravity Rush βασίζεται σε μια ιδέα του Keiichiro Toyama (σεναριογράφος της σειράς Forbidden Siren αλλά και του πρώτου Silent Hill), η οποία είχε μείνει στα συρτάρια για περισσότερο από μία δεκαετία.



Ο παρόν τίτλος κυκλοφορεί από τις αρχές Φεβρουαρίου στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, έχοντάς ήδη αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές. Όσον αφορά στο εμπορικό κομμάτι, κατέχει την έκτη θέση στα ιαπωνικά charts με πωλήσεις που φτάνουν τα 70 χιλιάδες αντίτυπα, ένα νούμερο αρκετά εντυπωσιακό για τα δεδομένα του PS Vita, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το Uncharted: Golden Abyss βρίσκεται δεύτερο στη σχετική λίστα με μόλις 100 χιλιάδες πωλήσεις.

City in the clouds
Το Gravity Rush είναι ένα Action-Adventure με κάποια RPG στοιχεία. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως Sandbox καθώς μπορείτε να εξερευνήσετε ελεύθερα τον κόσμο με την ηρωίδα σας, όμως θα πρέπει να ολοκληρώσετε τις story missions με συγκεκριμένη σειρά ώστε να προχωρήσει το σενάριο. Η περιπέτεια εκτυλίσσεται σε μια φανταστική πόλη που ονομάζεται Hekseville. Ο χαρακτήρας σας, η θηλυκή Kat, περιπλανιέται στα σοκάκια της πόλης έχοντας χάσει την μνήμη της, ώσπου συναντά μια μυστηριώδη μαύρη γάτα, την Dusty, η οποία της δίνει την δύναμη να ελέγχει την βαρύτητα.

Η Hekseville αιωρείται στον αέρα, αλλά ακριβώς από κάτω της υπάρχει μια περίεργη μαύρη τρύπα που ονομάζεται Gravity Storm που απειλεί να την καταπιεί. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα εμφανίζονται στην πόλη τα Nevi. Πρόκειται για περίεργα πλάσματα που τρομοκρατούν τους ανήμπορους να αντιδράσουν κατοίκους της ιπτάμενης πόλης.

Το σενάριο παρουσιάζει αρκετά κενά, καθώς δεν παρέχονται επαρκείς πληροφορίες για το παρελθόν της πρωταγωνίστριας ή από πού προέρχεται η Gravity Storm και πως ακριβώς σχετίζονται τα Nevi με αυτήν. Ακόμα και οι επιδιώξεις των “κακών” της υπόθεσης πολλές φορές δεν είναι ξεκάθαρες. Είναι φανερό πως οι σεναριογράφοι θα μπορούσαν ν’ αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στη συγγραφή της ιστορίας, ώστε η πλοκή της να είναι πιο δεμένη και κατανοητή.

Katwoman
Καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού ελέγχετε μια ξανθιά… αιθέρια ύπαρξη που ονομάζεται Kat. Η θηλυκή ηρωίδα ελέγχει τις δυνάμεις της βαρύτητας και ως εκ τούτου μπορεί να περπατά κάθετα στους τοίχους των κτιρίων ή να αιωρείται στον αέρα. Πρώτη σας αποστολή είναι να σώσετε ένα νεαρό αγόρι που βρίσκεται μέσα σε ένα σπιτάκι, το οποίο έχει “ξεκολλήσει” από την θέση του και βρίσκεται στον αέρα. Όσο διαρκεί η προσπάθεια διάσωσης, θα παρακολουθήσετε ορισμένα σύντομα tutorials που βοηθούν στο να εξοικειωθείτε με το χειρισμό του χαρακτήρα σας και με το σύστημα μάχης.

Σκοπός σας είναι να σώσετε την εναέρια πόλη από την απειλή της Gravity Storm και των Nevi. Τα Nevi παρουσιάζονται ως μαύρες σκιές σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Για παράδειγμα, κάποια θυμίζουν δράκους, σκουλήκια, ξιφίες ή αχινούς, ενώ τα πιο αδύναμα από αυτά μοιάζουν με μαύρη γλίτσα ή με πρωτόζωα, όπως την αμοιβάδα. Όλα έχουν σε συγκεκριμένο μέρος της μάζας τους ένα τουλάχιστον κόκκινο “καρούμπαλο” ενέργειας που αποτελεί το αδύνατο σημείο τους.



Controlling Gravity
Με τον αριστερό αναλογικό μοχλό κινείτε τον χαρακτήρα σας, ενώ με τον δεξιό ελέγχετε την κάμερα. Το πλήκτρο Χ χρησιμοποιείται για να πραγματοποιήσετε άλματα, ενώ με το τετράγωνο εκτελείτε ορισμένα σύντομα αλλά στυλιζαρισμένα combos. Πατώντας το πλήκτρο R, η Kat αρχίζει να αιωρείται στον αέρα και παράλληλα εμφανίζεται στην οθόνη ένας μπλε στόχος, τον οποίο μπορείτε να κινήσετε είτε μέσω του δεξιού αναλογικού μοχλού, είτε μέσω του γυροσκοπίου του PS Vita. Μετακινώντας τον στόχο πάνω σε μια επιφάνεια (τοίχο, κολώνα, ταράτσα ή γέφυρα) και πατώντας το πλήκτρο Χ, η ηρωίδα σας εκτοξεύεται με ταχύτητα προς αυτή την κατεύθυνση και προσκολλάται πάνω στην επιφάνεια.

Αν μετακινήσετε τον στόχο στον αέρα, ο χαρακτήρας σας θα αρχίσει να πετάει προς το σημείο που έχετε επιλέξει. Η όλη διαδικασία φαίνεται λίγο περίπλοκη, αλλά στην πραγματικότητα μόλις εξοικειωθείτε μαζί της θα μπορείτε με ευκολία να ταξιδέψετε πετώντας από το ένα σημείο του χάρτη στο άλλο, να εξερευνήσετε πάνω… και κάτω από την πόλη (αφού η Hekseville αιωρείται όπως προαναφέραμε), καθώς και να περπατάτε κάθετα στους τοίχους ή ακόμα και ανάποδα κάτω από γέφυρες.

Στην πάνω αριστερή πλευρά της οθόνης, υπάρχει η gravity bar. Πρόκειται για μια γαλάζια μπάρα σε σχήμα κύκλου η οποία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, όποτε χρησιμοποιείτε κάποια από τις ιδιότητες του χαρακτήρα σας. Όταν εξαντληθεί, η Kat θα αρχίσει να πέφτει με ταχύτητα προς τα κάτω. Η μπάρα ξαναγεμίζει σε λίγα δευτερόλεπτα όταν επιστρέψετε σε συνθήκες κανονικής βαρύτητας ή συλλέγοντας energy gems (γαλάζια πετράδια που βρίσκονται διασκορπισμένα στο χάρτη). Ακριβώς πάνω από την gravity bar, βρίσκεται η life bar, που με έντονο πράσινο χρώμα και αντιπροσωπεύει τα hit points σας.



Μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιδιότητα, τόσο σαν σύλληψη, όσο και σαν εκτέλεση, είναι η Gravity Slide. Πατώντας την οθόνη αφής με δυο αντίχειρές σας στην κάτω αριστερή και κάτω δεξιά γωνία της αντίστοιχα, η ηρωίδα σας θα αρχίσει να γλιστρά με μεγάλη ταχύτητα. Μπορείτε χρησιμοποιώντας το γυροσκόπιο να στρίψετε δεξιά ή αριστερά. Μοναδικό μας παράπονο είναι ότι θα θέλαμε λίγη περισσότερη ευαισθησία στην απόκρισή του γυροσκοπίου, αφού θα πρέπει να στρέψετε το PS Vita σας κατά 70-80 μοίρες ώστε να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όσο αιωρείστε μπορείτε να πατήσετε τον κύκλο για να αρπάξετε γειτονικά αντικείμενα όπως κιβώτια και να τα εκτοξεύσετε στη συνέχεια στους αντιπάλους σας, πατώντας ξανά το ίδιο κουμπί. Μια ακόμα επιθετική κίνηση είναι η Gravity Kick, η οποία εκτελείται πατώντας το τρίγωνο, αφού στοχεύσετε πρώτα πάνω σε κάποιον εχθρό. Όπως είναι λογικό, όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση που πρέπει να ταξιδέψετε στον αέρα (μεγαλύτερη κινητική και δυναμική ενέργεια), τόσο πιο δυνατό είναι το χτύπημα που θα πραγματοποιήσετε στον αντίπαλό σας.

Isaac Newton was wrong.

Missions
Καθώς εξερευνείτε την ιπταμένη πόλη, μπορείτε να αναλάβετε διάφορες αποστολές από τους κατοίκους της. Οι αποστολές αυτές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: stories και challenges. Οι βασικές πτυχές του σεναρίου εκτυλίσσονται καθώς φέρνετε εις πέρας το κάθε story. Υπάρχουν συνολικά 21 ιστορίες και θα πρέπει να τις ολοκληρώσετε με συγκεκριμένη σειρά. Κάποιες από αυτές είναι αρκετά επαναλαμβανόμενες αφού περιορίζονται στο μοτίβο “πήγαινε εκεί και ενεργοποίησε τον τάδε διακόπτη” ή “σκότωσε τα τέρατα που εμφανίστηκαν στην πόλη”, όμως υπάρχουν και αρκετές πιο ευφάνταστες, όπου ταξιδεύετε σε μια άλλη διάσταση στην οποία βρίσκονται αποκολλημένα κομμάτια της Hekseville που έχουν χαθεί εδώ και αιώνες. Στην περίπτωση που φέρετε αυτές τις αποστολές σε επιτυχία, επιστρέφετε πίσω φέρνοντάς μαζί σας τα χαμένα τμήματα της πόλης.

Η αφήγηση πριν και μετά από κάθε story mission γίνεται με την μορφή comic σελίδων. Μπορείτε με το πίσω touch pad να μετακινήσετε την σελίδα σε όποια κατεύθυνση θέλετε, ενώ ακόμη στρέφετε το PS Vita ώστε να δείτε τις εικόνες από άλλη οπτική γωνία. To concept είναι αρκετά ευφάνταστο και στην αρχή θα σας ενθουσιάσει, μετά από κάποια στιγμή όμως καταντά βαρετό και επαναλαμβανόμενο.



Το Pathfinding είναι εξαιρετικά βολικό. Πατώντας το πλήκτρο Select εμφανίζεται ένας λεπτομερής χάρτης που δείχνει με ακρίβεια που ακριβώς θα πρέπει να κατευθυνθείτε. Υπάρχει η επιλογή να ορίσετε waypoint, ακουμπώντας την οθόνη αφής στο σημείο που επιθυμείτε. Παράλληλα, μπορείτε να κάνετε zoom in και zoom out στο χάρτη.

Οι challenge missions είναι προαιρετικές και έχουν την μορφή time-trial, θα πρέπει δηλαδή να ολοκληρωθούν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ανάλογα με το χρόνο σας βαθμολογείστε με χρυσό, άργυρο ή χάλκινο μετάλλιο, ενώ κερδίζετε και precious gems τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω. Παράλληλα, η επιτυχία στα challenge missions οδηγεί σε αύξηση της φήμης σας ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης.

Leveling system
Κατά την διάρκειά της περιπέτειάς σας θα συναντήσετε ορισμένα μωβ πετράδια τα οποία ονομάζονται precious gems. Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος του πετραδιού τόσο μεγαλύτερη είναι και η αξία του. Θα πρέπει να συλλέξετε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά, καθώς απαιτούνται για να ανεβάσετε τα στατιστικά σας.



Μπορείτε να αναβαθμίσετε την υγεία σας, την δύναμη των χτυπημάτων σας, την ταχύτητα του gravity slide και αρκετές ακόμη παραμέτρους. Το μέγιστο δυνατό επίπεδο που μπορείτε να ανεβάσετε κάθε στατιστικό εξαρτάται από την φήμη σας, οπότε καλό θα είναι να ολοκληρώσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό από challenge missions.

Enemies και bosses
Τα Nevi που προαναφέραμε αποτελούν την κύρια μάζα των εχθρών που καλείστε να αντιμετωπίσετε. Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος από αυτά αποτελούν τα bosses του παιχνιδιού. Δυστυχώς η εξολόθρευσή τους δεν προσφέρει κανένα αίσθημα ικανοποίησης, αφού η A.I τους κινείται σε απογοητευτικά επίπεδα.

Αναμφίβολα στο κομμάτι της μάχης του Gravity Rush δεν αφήνει και τις καλύτερες εντυπώσεις. Η χαμηλή τεχνητή νοημοσύνη σε συνδυασμό με την απουσία μεγαλύτερου επιπέδου δυσκολίας ρίχνει τον βαθμό της πρόκλησης στο ναδίρ. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το τελικό boss.

Αντοχή στο χρόνο
Θα χρειαστείτε 10-15 ώρες για να ολοκληρώσετε τις 21 story missions και το μεγαλύτερο μέρος των challenge missions. Αφού τις τερματίσετε μπορείτε να κρατήσετε το save σας, και να περιπλανηθείτε ξανά στην πόλη μαζεύοντας gems τα οποία πιθανώς να μην βρήκατε στο πρώτο playthrough ή να επιχειρήσετε να κερδίσετε χρυσά μετάλλια στις προαιρετικές αποστολές.



Στην περιπέτειά σας θα συναντήσετε ορισμένα κρυφά bosses που αποτελούν το μόνο ουσιαστικό λόγο για να ασχοληθείτε κάποιες ώρες ακόμα με το Gravity Rush. Θα κυκλοφορήσουν ορισμένα DLC που πιθανόν να αυξήσουν την συνολική αντοχή του παιχνιδιού στο χρόνο, αλλά για την ώρα δεν έχει ανακοινωθεί τι ακριβώς θα περιέχουν.

Υπέροχη anime αισθητική
Το Gravity Rush έχει να επιδείξει ορισμένα από τα πιο όμορφα Cel-shaded γραφικά που έχουμε δει ποτέ. Τα μοντέλα της Kat, των κατοίκων της πόλης αλλά και των υπολοίπων βασικών χαρακτήρων είναι αρκετά λεπτομερή, ενώ ο σχεδιασμός τους είναι ευφάνταστος με έντονο το anime ύφος. Αντίθετα, τα μοντέλα των mobs απογοητεύουν τόσο στην παρουσίαση όσο και στον σχεδιασμό τους.

Ένα ακόμη πρόβλημα που παρατηρήσαμε έχει να κάνει με το Draw Distance, το οποίο δεν έχει το απαιτούμενο βάθος, κάτι που σε αρκετές περιπτώσεις χτυπά άσχημα στο μάτι. Την παράσταση κλέβει το level design, αφού τόσο η ιπτάμενη πόλη, όσο και οι υπόλοιπες τοποθεσίες είναι ιδιαίτερα εμπνευσμένες. Τα οπτικά εφέ κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ορισμένα δε όπως η απεικόνιση της Gravity Storm είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά.


Epic fail
Στον ηχητικό τομέα επικρατεί πλήρης απογοήτευση. Τα μουσικά θέματα είναι ως επί τω πλείστον κάκιστα, καθώς βρίσκονται εκτός τόπου και κλίματος. Για παράδειγμα, χωρίς ίχνος υπερβολής, κάποιες συνθέσεις μας θύμισαν Charleston. Στα ίδια απαράδεκτα πλαίσια κινείται και το voice acting, το οποίο πραγματοποιείται σε μια φανταστική γλώσσα. Οι προθέσεις ήταν οι καλύτερες, καθώς προφανώς ο στόχος ήταν να προσδοθεί ρεαλισμός σε ένα φανταστικό κόσμο, το αποτέλεσμα όμως είναι αποκαρδιωτικό. Τα ηχητικά εφέ κινούνται και αυτά σε ρηχά νερά.

Better luck next time
Σαν σύλληψη το Gravity Rush παίρνει άριστα με το σπαθί του, καθώς αποτελεί έναν από τους πιο ιδιαιτέρους τίτλους που έχουμε συναντήσει. Ενώ λοιπόν υπήρχαν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις (φρέσκιες ιδέες, πρωτοτυπία, ικανοί developers) για να πρωταγωνιστήσει, το τελικό αποτέλεσμα πάσχει σε αρκετούς τομείς. Καθώς πρόκειται για ένα Action-Adventure, μπορούμε να πούμε πως στο κομμάτι της δράσης απογοητεύει, ενώ αντίθετα στο κομμάτι της περιπέτειας καταφέρνει να δείξει τις αρετές του. Όμως στην παρούσα χρονική στιγμή που επικρατεί μια γενικότερη λειψυδρία ποιοτικών και πρωτότυπων τίτλων για το PS Vita, o τίτλος της Sony ίσως καταφέρει να κερδίσει μια θέση στη συλλογή σας.

Θετικά:
- Εξαιρετικά γραφικά
- Υψηλός βαθμός πρωτοτυπίας
- Το exploration είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό
- Αξιοποίηση αρκετών δυνατοτήτων του PS Vita

Αρνητικά:
- Η ηχητική επένδυση είναι για κλάματα
- Ελάχιστα στοιχεία δράσης
- Μικρή διάρκεια
- Δεν έχει replayability

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 5
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 6.5
Γενικά: 7.5

Ένα αξιόλογο παιχνίδι που χάνει…στα σημεία τον αγώνα.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
ps vita, gravity, rush, vita, rush, gravity, silent hill, epic fail, video, games, japan, studio, ico, shadow, hill, uncharted, golden, abyss, city, rpg, μνήμη, storm, συγκεκριμένο, μπλε, energy, life, hit, συλληψεις, slide, kick, newton, pad, system, μωβ, boss, dlc, anime, draw, design, fail, voice, time, λειψυδρία, sony, αξια, κινημα πατατας, ξανα, μνήμη, ps vita, γατα, γωνια, εικονες, ηχος, ιχνος, μουσικη, μωβ, παιχνιδια, περιεργα, υγεια, ωρα, boss, dlc, games, rpg, sony, time, vita, αυξηση, εξαιρεσεις, αφηγηση, βρισκεται, γινεται, γλωσσα, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δυστυχως, δειτε, δειχνει, δωσει, εφε, υπαρχει, επιτυχια, εταιρια, ιδεα, ιδεες, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, υφος, ηχητικα, ηχητικη, κινηση, κυρια, χτυπα, ρεαλισμος, λογοτεχνια, λειψυδρία, λογο, μαζα, ματι, μπλε, μοιρες, μοντελα, μορφη, μπορειτε, ναδιρ, νοημοσυνη, νομοι, παντα, οθονη, οθονη αφης, οπτικα, ουσιαστικο, παρουσιαση, πωλησεις, ρηχα νερα, σεναριο, συγκεκριμένο, συνεχεια, συντομα, σειρα, συλληψη, σχηματα, τετραγωνο, τιτλος, φημη, χρονικα, χρωμα, ομορφα, ωρες, abyss, αδυνατο, αγορι, αιωνες, anime, design, draw, adventure, energy, newton, golden, hit, χωρα, ico, ιδιαιτερα, japan, kick, κομματι, κρυφα, life, μεινει, pad, παιχνιδι, πληροφοριες, studio, shadow, slide, θεματα, uncharted, voice, storm
Τυχαία Θέματα