Toki Review

Οι περισσότεροι εξ ημών το Toki μάλλον το μάθαμε δια της οδού του emulation και συγκεκριμένα από το MAME. Μετά από άπειρες ώρες «ξεδόματος» με τα κλασσικά Ghost and Goblins, Bubble Bobble και New Zealand Story, η ανάγκη επίτασσέ το ψάξιμο του επόμενου run & gun platformer

και κάπου εκεί πέσαμε πάνω στο Toki, έναν arcade τίτλο με πρωταγωνιστή έναν φουκαρά πρωτόγονο που του κλέβουν την γυναίκα και τον μεταμορφώνουν σε γορίλα. Το παιχνίδι δημιούργησε μια κάποια αίσθηση που είχε σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη home conversions σχεδόν σε όλες τις οικιακές κονσόλες της τότε εποχής. Και μετά σαν διάττοντας αστέρας, το Toki έπεσε σε ολοκληρωτική αφάνεια.

Ή μήπως όχι; Κοντά 30 χρόνια μετά, το Toki αποκτά ένα νέο Remaster αποκλειστικά για το Nintendo Switch, το οποίο ούτε λίγο, ούτε πολύ, πρώτη φορά ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2009! Το αν αυτό το γεγονός θα σηματοδοτήσει μια ευρεία προσπάθεια αναβίωσης του franchise ή αν είναι απλά μια χειρονομία καλοσύνης της Microids που αρνήθηκε να τραβήξει την πρίζα από το project, παραμένει ακόμα άγνωστο. Όπως και να ‘χει, το Remaster του Toki βασίζεται 100% στην Arcade έκδοση του τίτλου και δεν περιέχει καμία προσθήκη σε πίστες ή καινούργια modes. Η μόνη αλλαγή βρίσκεται στον ανανεωμένο τεχνικό τομέα που προσφέρει ευκρινή γραφικά που παραπέμπουν σε καρτούν και νέα remixes στην μουσική του παιχνιδιού.

Αυτό σημαίνει ότι το Remaster είναι ένας εξαιρετικά μικρός σε διάρκεια τίτλος που μπορεί να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από μία ώρα, ειδικά στο εύκολο επίπεδο δυσκολίας. Οι βετεράνοι ειδικά που γνωρίζουν την τοποθέτηση των εχθρών και των παγίδων, θα τον ξεπετάξουν ακόμα πιο γρήγορα αφού όπως προείπαμε, δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτε σε σύγκριση με τον πρότυπο τίτλο. Αν δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία με το Toki θα λέγαμε ότι ακόμα και για τα δεδομένα του τότε, ήταν μάλλον ένα platformer μέτριας ποιότητας. Η κίνηση του ήρωα ήταν και είναι εξαιρετικά αργή, η σχεδίαση των – μόλις έξι – επιπέδων αρκετά τυπική και άτολμη, ενώ τα traps και το placement των εχθρικών sprites βασίζονται σε φιλοσοφία trial and error, κάτι βεβαίως που είναι αναμενόμενο σε τίτλο που κυκλοφόρησε στα Arcades.

Σαν χαρακτήρας ο Toki δεν έχει αρκετές δυνατότητες: μόλις ένα πλήκτρο για άλμα και ένα ακόμα για μια βασική επίθεση όπου «φτύνει» μπάλες φωτιάς. Τα power-ups δίνουν για περιορισμένο διάστημα ενισχυμένα projectiles, κράνη που γλιτώνουν εισερχόμενα πυρά ή ζευγάρια από μπότες που αυξάνουν παροδικά το άλμα του Toki. Τίποτε εξεζητημένο αλλά και τίποτε μη λειτουργικό. Οι εχθροί αντλούν έμπνευση κυρίως από το ζωικό βασίλειο, ενώ στο τέλος κάθε πίστας υπάρχει και το απαραίτητο boss fight όπου για να έχετε ελπίδες θα πρέπει να αποστηθίσετε τα μοτίβα κίνησης και επιθέσεων.

Σαν remaster αν κάνουμε τα… στραβά μάτια και αγνοήσουμε ολοκληρωτικά την έλλειψη οποιουδήποτε νέου χαρακτηριστικού, θα λέγαμε ότι τα καταφέρει περίφημα αν και προκαλούν λίγο έκπληξη οι χρόνοι φορτώματος και η απουσία skip button κατά την εμφάνιση του χάρτη ενδιάμεσα των πιστών. Η νέα εμφάνιση του παιχνιδιού δείχνει εξαιρετική και εντελώς πιστή με το αρχικό όραμα των δημιουργών – το καινούργιο look μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από τις σελίδες ενός καλοσχεδιασμένου κόμικ. Ειδικά η δουλειά που έχει γίνει με τα backgrounds είναι εξαιρετική και δίνει πραγματικά έναν ξεχωριστό χαρακτήρα σε κάθε πίστα, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε με το αρχικό παιχνίδι. Το μόνο παράπονο που θα μπορούσαμε να εκφράσουμε εντοπίζεται στο ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εναλλαγής μεταξύ σύγχρονου και παλιού renderer, με παρόμοιο τρόπο που υλοποιήθηκε και στο πρόσφατο remaster του Wonder Boy.

Όπως όμως προείπαμε, το Toki είναι ένα πολύ σύντομο παιχνίδι ειδικά όταν παίζεται σε console port όπου δεν υπάρχει ο περιορισμός των continues. Το gameplay του είναι αρχαϊκό και αργό ενώ η έλλειψη οποιουδήποτε εναλλακτικού mode σημαίνει ότι θα μπει στο ράφι μετά από 1-2 playthroughs. Σε μια σημαντική πτώση τιμής όμως ή αν είστε φίλος του πρωτότυπου Toki, αξίζει σίγουρα να το δείτε.

Ανάπτυξη: Microids Έκδοση: Microids Διάθεση: Enarxis Dynamic Media

The post Toki Review appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις gameslife