Tekken 7 Review

Αστεία-αστεία έχουν περάσει οκτώ ολόκληρα χρόνια από την στιγμή που το Tekken 6 προσγειώθηκε στις οικιακές μας κονσόλες για τελευταία φορά, αν εξαιρέσουμε το 1ο sequel του Tag Tournament το 2012. Η NAMCO προς τιμήν της, δεν αναλώνεται σε ανούσιες κυκλοφορίες και το Tekken 7 που αποτελεί την τελευταία προσθήκη της σειράς,

την δικαιώνει απόλυτα.

Από την απαρχή του Tekken μέχρι σήμερα, οι μικρές αλλά καθοριστικές αλλαγές στο gameplay τελειοποίησαν (σχεδόν οργανικά) το σύστημα μάχης που όλοι επαινούν: το Tekken 2 μας γνώρισε τα περίπλοκα combos, το Tekken 3 έβαλε την 3η διάσταση για τα καλά στο παιχνίδι με το sidestepping, το Tekken 4 εισήγαγε τα environmental hazards και τους τοίχους, ενώ τα Tekken 5 και 6 ενσωμάτωσαν στην εξίσωση τα Crush και Rage systems.

Το 7ο μέλος βελτιστοποιεί το σύστημα «οργής» με την προσθήκη των Rage arts και των Rage Drives, των σούπερ κινήσεων που μπορούν να ανατρέψουν ριζικά το αποτέλεσμα της μάχης. Όπως πιθανόν να θυμάστε από το Tekken 6, όταν οι πόντοι υγείας ενός μαχητή κατέβουν κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο, αυτός μπαίνει σε enrage stance (τον τυλίγει μια κοκκινόχρωμη αύρα) και πλέον οι επιθέσεις του εκτελούν περισσότερη ζημία. Με τα Rage Arts έχετε την επιλογή να ανταλλάξετε αυτό το πλεονέκτημα με μια super κίνηση που είναι επιτυχημένη, θα εξαφανίσει το 30% από το health bar του αντιπάλου. Φανταστείτε τα σαν τα X-Rays του Tekken.

Αντίστοιχα, τα Rage Drives ευνοούν το πιο τεχνικό παιχνίδι, είναι πανίσχυρες κινήσεις που αν εκτελεστούν σωστά, σας δίνουν ένα μικρό χρονικό αβαντάζ για να μπλοκάρετε και να αντεπιτεθείτε με συγκεκριμένα combos. Ευτυχώς και οι δύο αυτές σημαντικές προσθήκες, είναι όσο ισχυρές χρειάζεται για να μην προκύπτουν θέματα ισορροπίες. Θα χαρίσουν σίγουρα ενθουσιασμό στις μονομαχίες και ανυπομονούμε να δούμε να τις χρησιμοποιούν οι βετεράνοι των επαγγελματικών τουρνουά ανά τον κόσμο.

Κατά τα άλλα το σύστημα μάχης που όλοι αγαπήσαμε παραμένει αναλλοίωτο. Κάθε πλήκτρο από τα βασικά τέσσερα του DualShock χειρίζεται το αντίστοιχο άκρο του μαχητή. Σε συνδυασμό και με τις κατευθύνσεις του Dpad πραγματοποιείτε κινήσεις που δείχνουν απόλυτα φυσικές και δένουν αρμονικά με το προσεγμένο animation. Αν όμως θέλετε να έχετε τύχη στις δικτυακές αρένες θα πρέπει να μάθετε πότε και πως να πραγματοποιείτε τις σύνθετες αλληλουχίες επιθέσεων (combos).

Είναι λοιπόν κρίμα που το story mode δεν αναλαμβάνει να σας διδάξει καταλλήλως πώς να γίνετε καλύτερος παίκτης. Η ιστορία εξιστορείται μέσω εκτενών cut-scenes ή cinematics, με παρόμοιο τρόπο όπως συμβαίνει δηλαδή και στα MK9 και Injustice. Στα μεταξύ τους διαλείμματα αναλαμβάνετε για λίγο τον έλεγχο κάποιου ήρωα και δίνετε κάποιες σύντομες μάχες. Κανένα θέμα με αυτό, αν εξαιρέσουμε δύο βασικά προβλήματα: δεν μοιράζονται και οι 38 ήρωες τον ίδιο χρόνο δράσης στο campaign. Κατανοούμε ότι τα Tekken πάντα βασίζονταν στην κληρονομία των Mishima, αλλά θα μπορούσε να χωριστεί το σενάριο με τέτοιον τρόπο ώστε να μην χρειάζεται να πέφτει τόσος χρόνος στους Heihachi, Kazuya και Akuma. Τα κίνητρα των νέων χαρακτήρων όπως της Lucky Chloe και του Shaheen ελάχιστα συζητιούνται και σε τελική ανάλυση οι περισσότεροι ήρωες μένουν αδίκως ανεκμετάλλευτοι. Δεν είναι ότι δεν υπήρχε χρόνος για περισσότερη πλοκή άλλωστε, καθώς είναι ζήτημα αν διαρκεί συνολικά 3-4 ώρες η κεντρική ιστορία.

To δεύτερο εξίσου σημαντικό πρόβλημα έχει να κάνει με το απλοποιημένο gameplay. Αντί να σας παρουσιάζει σταδιακά τους μηχανισμούς της μάχης μέσω prompts στο HUD του παιχνιδιού, το story mode σας δίνει την δυνατότητα να εκτελέσετε τα special moves των χαρακτήρων πατώντας απλά το L1 και κάποιο ακόμα πλήκτρο. Φυσικά η χρήση του είναι προαιρετική, αλλά θα προτιμούσαμε κάποια υλοποίηση που θα σας προετοίμαζε καλύτερα για το online σκέλος του Tekken 7.

Το υπόλοιπο single player κομμάτι χαρακτηρίζεται μάλλον φτωχό και αναλώνεται σε μόλις δύο εξτρά τρόπους παιχνιδιού: το Arcade mode στο οποίο δίνουμε διαδοχικές μάχες μέχρι το τελευταίο Boss, Kazumi και το Endless Treasure Battle όπου παίζουμε μέχρι να χάσουμε με την πιθανότητα ανάμεσα στους γύρους για ξεκλείδωμα κοσμητικών αντικειμένων για τους χαρακτήρες μας. Οι ποικιλία τους, που μπορείτε να ξεκλειδώσετε ή να αγοράσετε με το currency του παιχνιδιού, είναι ασύλληπτη και εκτείνεται σε μια τεράστια γκάμα σοβαρών και μη διακοσμητικών αντικειμένων. Μπορείτε με αυτόν τον τρόπο να κάνετε πραγματικά μοναδικό τον χαρακτήρα σας και να ξεχωρίζετε στο πεδίο της μάχης από τον υπόλοιπο κόσμο. Συν τοις άλλοις, για να τα συλλέξετε όλα θα πρέπει να επενδύσετε πολλές-πολλές ώρες παιχνιδιού.

Το ζουμί όμως βρίσκεται στο online multiplayer και με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι δεν απογοητεύει. Παρόλο τον αυξημένο φόρτο των servers, δεν συναντήσαμε κανένα πρόβλημα με αναίτιες αποσυνδέσεις ή lag. Το μεγάλο community εγγυάται ότι όλοι θα βρουν τον δάσκαλο τους, είτε έρχονται φρέσκοι στο Tekken, είτε το ακολουθούν από τις απαρχές του. Πέρα από τους αγώνες κατάταξης και τα απλά skirmish, στο Online μενού θα βρούμε και το Tournament mode, το οποίο προσφέρει πρόσβαση σε σύντομα τουρνουά με έπαθλο in-game χρήματα. Άλλωστε το Tekken 7 έχει ήδη βρει τον δρόμο του στα eSports και σίγουρα θα παιχτεί πολύ τα προσεχή χρόνια.

Αποκλειστικά για τους κατόχους PS4, η NAMCO προσφέρει και την δυνατότητα για παιχνίδι μέσω του VR headset. Αντίθετα με ότι περιμέναμε, δεν παίζεται σε οπτική πρώτου προσώπου. Απλά αγωνίζεστε σε 1vs1, χωρίς HUD και με ευκολίες στα controls. Ξεκάθαρα δηλώνουμε ότι το είδος των fighting δεν ενδείκνυται για την επίδειξη της εικονικής πραγματικότητας. Κουράζει πάρα πολύ σύντομα και δεν προσφέρει και τίποτε ουσιαστικό σε τελική ανάλυση.

Κλείνοντας, δε γίνεται να μην επαινέσουμε τους δημιουργούς για το άψογο optimization της Unreal 4. Το παιχνίδι δείχνει πανέμορφο, ειδικά σε PC και τρέχει χωρίς προβλήματα ακόμα και σε μηχανήματα παλαιότερης γενιάς. Στο PS4 ο ρυθμός ανανέωσης παραμένει σταθερά στα 60fps προς μεγάλη μας ανακούφιση, με απαραίτητες θυσίες την πτώση της ανάλυσης στα 900p και την επικάλυψη των γραφικών με grain filter. Σαν αποτέλεσμα τα μοντέλα δείχνουν κάπως θολά και «βρώμικα», αλλά παράλληλα προσδίδουν και μια πιο γήινη εμφάνιση που σαφώς δεν είναι καθόλου άσχημη. Το PS4 Pro τα καταφέρνει ακόμα καλύτερα, με την υποστήριξη FULL HD ανάλυσης και εξελιγμένων τεχνικών φωτισμού. Τελευταία στην κατάταξη έρχεται η έκδοση για XBOX ONE που υποφέρει από σποραδικά tearing εφε και τρέχει στην χαμηλότερη ανάλυση (720p). Ανεξαρτήτου έκδοσης όμως, η NAMCO προσφέρει γρήγορο gameplay στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, οπότε θα μείνουν όλοι ικανοποιημένοι.

Το Tekken 7 αποτελεί (όχι ότι μας κάνει και ιδιαίτερη εντύπωση) τον πιο ολοκληρωμένο τίτλο της σειράς. Δείχνει και τρέχει άψογα ενώ οι ραφιναρισμένοι του μηχανισμοί είναι απίστευτα προσιτοί και για τους παλαίμαχους αλλά και για τους νέους φίλους του παιχνιδιού. Συνίσταται ανεπιφύλακτα σε όποιους ψάχνουν το καλύτερο ανταγωνιστικό beat’ em up των τελευταίων ετών.

Ανάπτυξη: Bandai Namco Studios Έκδοση: Bandai Namco Entertainment Διάθεση: Bandai Namco Hellas

The post Tekken 7 Review appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα